Hottentották

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hottentotta szócikkből átirányítva)
Hottentották
Vallások
kereszténység
A Wikimédia Commons tartalmaz Hottentották témájú médiaállományokat.
Klasszikus hottentotta (koikoi) férfi (1899)
Hadjáratra készülő hottentották. 1804-es rajz
Nama törzsi férfi (2012)

A hottentották egy Dél-Afrika nyugati részén élő népcsoport megnevezése volt. Nevüket a gyarmatosító hollandoktól kapták, a nyelvükben levő csettintő hangok miatt. A busmanokkal rokonságot mutatnak, mindkét népcsoport a koiszan nyelvek közé tartozik. A hottentotta "dadogó"-t jelent, ami arra utalt, hogy érthetetlenül beszélnek. A nép önmagát khoikhoi-nak (koikoi) nevezi. Törzseik közül a legnagyobb csoport a nama.

A busmanokkal együtt a bantuktól jól elkülöníthetők, de míg az előbbiek hagyományosan vadászó és gyűjtögető életmódot folytattak, a hottentották nomád állattenyésztéssel foglalkoztak és a szavannán szarvasmarhát legeltettek.[1]

Fizikai jellemzők[szerkesztés]

Világosbarna bőrű, alacsony termetű nép, hajuk göndör, a pofacsontjuk oldalt erősen kiáll, álluk hegyes. [2]

Csoportjaik[szerkesztés]

Alcsoportjaik:

  • Soesequa
  • Goringchaicona
  • Hessequa
  • Gonnemas
  • Ammaqua
  • Obiqua
  • Nama (Namakwa)
  • Caboequa
  • Grikwa

A Dél-afrikai Köztársaságban a grikwa az egyetlen águk, amely még mindig létezik a 21. században. Nagyon kevesen beszélik a grikva nyelvet. Namíbiában a legjelentősebb a nama alcsoportjuk, amely a nama nyelvet beszéli.

Történelem[szerkesztés]

A kaffer népek előbbi északi birtokaikról délfelé szorították őket, majd Afrika nyugati partján újból észak felé szorultak, ahol végül a 19. század végén letelepedtek. Számuk a 19. század végén már nem érte el a 100 ezret.[2] A gyarmatosítás során territóriumba szorították őket, ahol jelentős részük kihalt.[3] Napjainkban legnagyobb alcsoportjuk a nama nép. Számuk kb. 200 ezer fő.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dieter Haller: Dtv-Atlas Ethnologie, München 2010., p. 167
  2. a b Pallas
  3. Új Magyar Lexikon, 1962
  4. Brenzinger, Matthias (2011) "The twelve modern Khoisan languages." Köln, Rüdiger Köppe Verlag

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Khoikhoi című holland Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Khoikhoi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.