Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak
(Hotel Transylvania)
2012-es amerikai 3D-s film

RendezőGenndy Tartakovsky[1]
Producer
  • Michelle Murdocca
Vezető producer
  • Adam Sandler
  • Allen Covert
  • Robert Smigel
Alapmű
  • Todd Durham
  • Daniel Hageman
  • Kevin Hageman
Műfajfantasy, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneMark Mothersbaugh[2]
VágóCatherine Apple
Gyártásvezető
  • Mary Ellen Bauder
  • Briana Ryan
Gyártás
GyártóSony Pictures Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő92 perc[3]
Költségvetés100 000 000 USD[4]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
USA
148 313 048
USD
Világszerte
358 375 603
USD
Kronológia
KövetkezőHotel Transylvania 2. – Ahol még mindig szörnyen jó
Kapcsolódó műsorHotel Transzilvánia: A sorozat
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak (eredeti cím: Hotel Transylvania) 2012-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelynek rendezője Genndy Tartakovsky, a Dexter laboratóriuma, a Szamuráj Jack és a Szimbionikus titán alkotója. A producerei Michelle Murdocca és Lydia Bottegoni, a forgatókönyvírói Peter Baynham és Robert Smigel, a zeneszerzője Mark Mothersbaugh. A mozifilm a Sony Pictures Animation gyártásában készült, a Columbia Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve fantasyfilm és filmvígjáték.

Amerikában 2012. szeptember 28-án, Magyarországon 2012. október 4-én mutatták be a mozikban. A mozifilmet Magyarországon a Cartoon Network is támogatta.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Drakula gróf 1895 táján egyedül neveli egy szem gyermekét, Mavist, rendkívül féltő módon, Erdély egyik eldugott szegletében. Felépíti az embermentes szállodát, a Hotel Transylvaniát, amely egy a külvilágtól elrejtett hely, ahová minden szörny betérhet és kipihenheti magát.

Napjainkban a hotelben összegyűlnek a világ leghíresebb szörnyei, köztük Drakula legjobb barátai, Frankenstein és a felesége, Lujza, Murray, a múmia, Wayne, a vérfarkas és egész családja, valamint Griffin, a láthatatlan ember, hogy megünnepeljék Mavis 118. születésnapját. Mavis azonban azt szeretné, ha nagykorúvá válásával végre elhagyhatná a hotelt, és láthatná a világot. Apja látszólag beleegyezik ebbe és arra biztatja, hogy először repüljön el denevérszárnyon a közeli faluba, és győződjön meg róla ott, hogy milyen az emberek világa. Ám Drakula maga hozott létre egy hamis falut, hamis emberekkel, akik a szálloda zombiszemélyzete, hogy a lánya többé ne akarjon elmenni a hotelból, bebiztosítva ezzel a biztonságát. Mavisnak szörnyű tapasztalata lesz az emberekkel szemben, akik égő fáklyákkal és vasvillákkal támadnak rá, épp, ahogy az apjától hallotta, ezért megfogadja, soha többé nem fogja elhagyni a hotelt.

Azonban Drakula színjátékának következtében egy átlagos 21 éves, fiatal turista, Jonatán felfigyel a különös zombialkalmazottakra és a sötét erdőn és a rejtett bejáraton keresztül követi őket a hotelbe. Amikor Drakula felfedezi az idegent, kétségbeesetten próbálja őt elrejteni a többi szörny elől, nehogy bárkinek is feltűnjön, hogy egy ember van közöttük, így beöltözteti egy Frankeinstein-jelmezbe, és azt mondja, hogy ő Frankenstein távoli unokatestvére, Jona-stein. Jonatán rövidesen találkozik Mavissel, akiknek igencsak megtetszik a helyes új "szörny", így Drakula kénytelen azt mondani, hogy Jonatán Mavis születésnapja miatt van itt, hogy a lány egy korabelijével legyen együtt. A gróf szeretne minél hamarabb megszabadulni Jonatántól, ám nehezíti a helyzetét, hogy a szörnyek, köztük Mavis is, kezdik egyre jobban megkedvelni a vagány ifjút, aki teljesen felpörgeti a születésnapi ünnepség menetét, természetéhez igazodó szórakozási elveivel. Végül maga Drakula is úgy gondolja, hogy Jonatán emberhez képest mégis csak jó lélek, mivel a vámpírokról szóló ismeretei tisztességesek. Elmeséli neki családjuk tragikus történetét, melyben az emberek megölték a feleségét és felgyújtották egykori otthonát. Drakula akkor alapította meg a hotelt, azért, hogy megóvja a lányát a külvilág veszélyeitől, és azóta is attól fél, ha Mavis valaha is elhagyná a hotelt, elveszítené őt. Jonatán elmagyarázza, hogy a világ azóta már sokat változott, de Drakula nem hisz neki, szerinte a külvilág sosem fogadná el őket, szörnyeket.

Eközben Quasimodo, a hotel goromba főszakácsa rájön, hogy egy ember bujkál a szállodában, és mikor felfedezi, hogy ki is az, azt tervezi, hogy elfogja és megfőzi őt a szörnyek számára, de Drakula időben a barátja segítségére siet, és bűverejével megbénítja a séfet. Mavis születésnapi partiján Jonatán megszervezésének köszönhetően minden vendég felhőtlenül szórakozik, még a gróf is jól érzi magát, egészen addig, míg szemtanúja nem lesz Jonatán és Mavis elcsattanó csókjának. Szörnyű haragjában véletlenül kifecsegi mindenki előtt, hogy hazudott Mavisnak az emberekkel kapcsolatban, majd kisvártatva egy talicskában ülve megjelenik a lebénított Quasimodo, és felfedi Jonatán igazi kilétét. Míg a többi szörny rémülten elmenekül, Mavis azt mondja, őt nem érdekli, hogy a fiú egy ember, mert akkor is szereti őt, de Jonatán látva Drakula dühét és csalódottságát azt mondja, ő nem szereti viszont, majd szomorúan távozik a hotelból.

A történtek miatt Mavis szomorú lesz, és azt mondja az apjának, hogy örökre a hotelban fog maradni, mivel az álmai már szertefoszlottak. Drakula ekkor rájön, hogy azzal, hogy mindig csak a lánya védelmezésével törődött, megfosztotta őt az igaz szerelemtől, vagyis a dingtől, amely csak egyszer fordul elő egy szörny életében, akárcsak ő és a felesége között.

Miután sikerül elsimítania a kibontakozott botrányt a szállodában, Drakula azzal a kívánsággal fordul a barátaihoz segítségért, hogy megkeressék és visszahozzák Jonatánt. Megtudják, hogy a fiú hamarosan felszáll egy erdélyi repülőtérről induló járatra, amely reggel indul, a napfelkelte után. Ahogy sietve haladnak a reptér felé, a városban egy Szörnyfesztivál közepén találják magukat, ahol megdöbbenten tapasztalják, hogy XXI. században szinte már senki sem utálja a szörnyeket, sőt nagyon is kedvelik őket. Mivel a fesztiválon túl nagy a tömeg, hogy időben a reptérre jussanak, ezért Frankenstein felszólal az emberekhez Drakula érdekében és a segítségüket kéri. Így a többi jelmezbe öltözött Drakula utat nyit az igazi grófnak, és a köpenyeikkel még árnyékot is nyújtanak a számára, nehogy a Nap megperzselje. Az emberek segítségével Drakula szélsebesen a reptérre jut, de Jonatán gépe épp felszáll, így kénytelen denevérként utána repülni, kockáztatva, hogy elég a napon. Végül sikerül utolérnie a repülőt, ahol az akarata alá vonja a pilótát, aki így a hangosbemondón keresztül beszél Jonatánhoz, és a bocsánatát fejezi ki, majd a gép kényszerleszállását rendeli el.

Később Drakula visszatér a hotelba Jonatánnal, aki elmondja Mavisnak, hogy ő az ő dingje, és hogy miért utasította el őt olyan durván. Drakula végül elfogadja a kettejük kapcsolatát, és végre elengedi Mavist is világot látni, hogy elrepüljön Hawaii-ra, ahová mindig is vágyott. Ezután egy hatalmas ünnepséget rendeznek a szállodában, ahol minden szörny boldogan énekel együtt, és még a gróf is megmutatja páratlan raptudását.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[5] Fajtája
Drakula gróf Adam Sandler Csőre Gábor vámpír
Jonatán Andy Samberg Berkes Bence ember
Mavis Selena Gomez Gulás Fanni vámpír
Frank / Frankenstein Kevin James Széles László szörny
Lujza Fran Drescher Szirtes Ági
Wayne Steve Buscemi Epres Attila vérfarkas
Wanda Molly Shannon Kisfalvi Krisztina
Griffin David Spade Rajkai Zoltán láthatatlan ember
Murray Cee Lo Green Takátsy Péter múmia
Quasimodo Jon Lovitz Reviczky Gábor Notre Dame-i toronyőr
Zsugorfejek Luenell Ganxsta Zolee zsugorfejek
Légy Chris Parnell Bolla Róbert légy
Páncélruha Brian George Láng Balázs páncél
Martha Jackie Sandler Györgyi Anna vámpír
Winnie Sadie Sandler Koller Virág vérfarkas
Mavis fiatalon Jelinek Éva vámpír
Pilóta Brian Stack Király Adrián ember
Ál Drakula Robert Smigel Németh Gábor
Marty (saját hangján) szörny
Csontváz férj Rob Riggle Garamszegi Gábor csontváz
Szörnyecske férj szörnyecske
Szörnyecske Jonny Solomon Minárovits Péter
Spongya spongya
Szőrös szörny Brian McCann Bácskai János szőrös szörny
Művezető James C.J. Williams szörny
Lány a tömegben Bárány Virág ember
Légy fiú Bodrogi Attila légy
Vérfarkasnak öltözött férfi ember
Vámpír a TV-ben Bor László vámpír
Női hang a telefonban Csizmadia Gabriella diszpécser
Yeti Galambos Péter jeti
Szörnyecske asszony Halász Aranka szörnyecske
Csontváz feleség Hirling Judit csontváz
Szörnyecske feleség szörnyecske
Agy szörny Katona Zoltán agy szörny
Férfi a repülőn Maday Gábor ember
Koponya labda Potocsny Andor koponya
Pók pók
Egyik vérfarkaskölyök Straub Martin vérfarkas
Falusi férfi Sturcz Attila ember
Hydra Szokol Péter hidra
Koponya telefon koponya
Boszorkány szobalány Téglás Judit boszorkány
Falusi zombik Bodrogi Attila
Kajtár Róbert
Papucsek Vilmos
Potocsny Andor
Stern Dániel
Sturcz Attila
zombik
Szörnyek Honti Molnár Gábor
Juhász György
Kajtár Róbert
Katona Zoltán
Mesterházy Gyula
Stern Dániel
szörnyek
Szörny az előcsarnokban Honti Molnár Gábor
Juhász György
Kajtár Róbert
Mesterházy Gyula
Papucsek Vilmos
Szurkoló férfiak Bodrogi Attila
Bor László
Maday Gábor
emberek
Szurkolólányok Bárány Virág
Téglás Judit
Pasik a tömegben Mesterházy Gyula
Stern Dániel
Sturcz Attila
Szuchy Péter

Utalások[szerkesztés]

  • Amikor a vámpírnak öltözött emberek köpenyükből árnyékot csinálnak Drakulának, és az átfut alattuk, az egyik ember azt mondja: "Fuss, Drakula, fuss!" ami a Forrest Gump-ban elhíresült "Fuss, Forest, fuss!" paródiája.
  • A repülőgépen az Alkonyat részlet, kiparodizálva. "– Figyu! Régóta szeretnél vámpír lenni? – Hát ezért rossz az imidzsünk, felháborító..."

Rekordok[szerkesztés]

A Hotel Transylvania megdöntötte a "minden idők legjobb szeptemberi nyitóhétvégéje" címet.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

HBO, HBO Comedy, HBO 2, Digi Film, FEM3 / PRIME, Mozi+, Moziverzum, Sony Max, Sony Movie Channel, Super TV2, TV2, RTL

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hulett, Steve: Splashing Around the SPA (angol nyelven). The Animation Guild Blog, 2011. április 5. (Hozzáférés: 2011. április 6.)
  2. Mark Mothersbaugh to score ‘Hotel Transylvania’”, Film Music Reporter , 2011. január 27. (Hozzáférés: 2012. május 12.) (angol nyelvű) 
  3. Hotel Transylvania. TIFF. [2012. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 31.)
  4. Keegan, Rebecca. „Genndy Tartakovsky gets 'Hotel Transylvania' open for business”, Los Angeles Times , 2012. augusztus 25. (Hozzáférés: 2012. augusztus 26.) 
  5. Filmújdonságok. Telehold, XXV. évf. 40. sz. (2012)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]