Hot Wheels

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fájl:Datsun Roadster - Hot Wheels - Flickr - dave 7.jpg
Játékautó eredeti csomagolásában

A Hot Wheels játékautómárka.

A Hot Wheels története[szerkesztés]

A játékautó 1968-ban született. Egy ötlettől vezérelve az akkori konkurens, a Matchbox modelljeinél jelentősen gyorsabban volt képes gurulni a pályán. Ezt áttervezett kerekeinek és tengelyének köszönhette. Az első évben (1968) 16 különböző modellt adtak ki, RedLine[1] néven, ami a kerekekre festett piros csíkra és a Spectraflame festésükre utalt.

Az első 16 autó[szerkesztés]

 • Custom Cougar,
 • Custom Mustang,
 • Custom T-bird,
 • Custom Camaro,
 • Silhouette,
 • Deora I,
 • Custom Barracuda,
 • Custom Firebird,
 • Custom Fleetside,
 • Ford J-Car,
 • Custom Corvette,
 • Python,
 • Beatnik Bandit,
 • Custom Eldorado,
 • Hot Heap,
 • Custom Volkswagen,

A redline kerék első verzióját 1968 és1977 között gyártották. A második verzió 1973-ban jelent meg és párhuzamosan gyártották az elsővel. Ezt szintén 1977-ig használta fel a Hot Wheels. Eddig 66 különböző kerékvariációt gyártottak, aminek jó pár darabja még ma is felhasználásra kerül.

Kiegészítők[szerkesztés]

Rengeteg kiegészítőt is találunk, amiből felépíthetjük világunkat. Az autómosótól az autókereskedésig szinte mindent legyártottak.

Elsősorban a gyerekeknek gyártják a játékokat, tehát kell pálya, amin guríthatók az autók. Vannak a gravitációt kihasználó gurítópályák, motoros kilövőpályák, sőt olyan, úgynevezett sizzlers modellek, amikben akkumulátor és motor is van, így működtethetőek.

Különböző szériák, Hot Wheels 100%[szerkesztés]

Amerikában a gyűjtőknek elérhető az Ultra Hots széria. Ide sajnos csak postázottan kerültek, és nagyon ritkák. Ezek szintén bliszterben -csak nagyobb- kaphatóak. Kidolgozottságuk szebb, realisztikus gumikerekei miatt azonban nem gurulnak szépen a pályákon. Áruk jóval magasabb. Létezik még a Hot Wheels Classics sorozat is, amiket a krómozott, csillogó karosszéria, és a minden esetben fémalváz tesz különlegesebbé.(Spectraflame festés,és a műanyag kerekesek fehérperemes gumiabroncsal rendelkeznek) Gumikerekes kiadásuk is létezik. A Classics sorozat autói majdnem mind a sztenderd sorozatból valók, de vannak olyan modellek is, amelyek csak ebben a sorozatban jelentek meg. Az Amerikai Egyesült Államokban HotWheels 100% néven adják ki a gyűjtők számára a modelleket. Itt már kifestett belső és mini műanyag vitrin is jár hozzájuk az áraik 10 $-tól kezdődnek. Vannak limitált sorszámozott autók is, ezek különösen népszerűek a gyűjtők körében. (Ezek mindegyike általában nagyon ritka és drága is.)

Ezeken kívül sok egyéb Hot Wheels széria létezik még:


Hot Wheels Mainline(fővonal)

Nagyjából 1970-80-as évek óta gyártják őket. Ezek azok a kisautók amelyeket minden boltban szinte meg lehet kapni.[1] Műanyag kerék és normál részletességű festés jellemzi.


Treasure hunt(TH) vagy Super Treasure hunt (STH)?

Kezdjük is a normál TH-val. A normál TH-knak műanyag kereke van és a festésük se mindegyiknek különbözik a többi mainline-tól,viszont van egy jel ami alapján megtudhatjuk hogy ez ritka: egy kis láng kör alakban el van helyezve az autón valahol, és a bliszter hatulján(a kártyán) az autó alatt ezüst színnel ugyanez a logo. [2]


Super Treasure hunt(STH)

Ezek viszont már tényleg speciálisak. Jól kidolgozott felnire gumiabroncs van ráhúzva, ez a Realriders kerék. A festésük is speciális,persze nem részletesebb,de más az összetétele(máshogy csillog).[3] Hogyan ismerhetjük fel: az autón valahol TH írás van elhelyezve,a kártyán(az autó alatt) aranyszínű lángocska jelzi. Az érdekesség az hogy az összes TH, STH általában a normál mainline(fővonal) autók közé van beleöntve,innen kell vadászni őket.
Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kép a modellről. [2011. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 29.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Hot Wheels
A Wikimédia Commons tartalmaz Hot Wheels témájú médiaállományokat.