Hosszúlábú poszáta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hosszúlábú poszáta
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Tücsökmadárfélék (Locustellidae)
Nem: Trichocichla
Reichenow, 1890
Faj: T. rufa
Tudományos név
Trichocichla rufa
Reichenow, 1890
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hosszúlábú poszáta témájú rendszertani információt.

A hosszúlábú poszáta vagy rigóposzáta (Trichocichla rufa) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a tücsökmadárfélék (Locustellidae) családjába tartozó faj.

Korábban egy szemétkosár-taxonba, az óvilági poszátafélék (Sylviidae) családjába sorolták, de az új besorolás szerint az új tücsökmadárfélék (Locustellidae) családba tartozik.

A faj fidzsi neve manu kalou, melynek jelentése „szellemmadár”.

Elterjedése, alfajai[szerkesztés]

A Fidzsi-szigetek endemikus madárfaja. A szigetország mindkét nagy szigetén megtalálható. A Trichocichla rufa rufa alfaj Viti Levu szigetének 800 és 1000 méteres magasságban található hegyi erdőségeiben honos. Elsősorban ott figyelték meg, ahol dús aljnövényzet található az erdőkben. Másik alfaja, a Trichocichla rufa cluniei hasonló körülmények között él, egy jóval kisebb területen, Vanua Levu szigetén.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 19 centiméter, súlya 24 gramm. Fején egy jól kivehető fehér csík látható, mely csőrétől egészen a tarkójáig tart. Feje barna. Testének felső része, szárnyai és farka rozsdabarna, hasa fehéres színű. Feltűnően hosszú lábai (melyről nevét is kapta) rózsaszínesek. Farka hosszú és a vége kihegyezett.

Életmódja[szerkesztés]

Életmódja kevéssé ismert. Elsősorban talajlakó életmódú faj. Röpte gyenge. A talajról különböző ízeltlábúakat szed össze.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

2003-ig a faj csupán négy múzeumi példányról volt ismert, melyeket 1890 és 1894 között gyűjtöttek be Viti Levu szigetén. Meg nem erősített beszámolók szerint láttak egyedeket 1967-ben, 1973-ban és 1991-ben is. A Trichocichla rufa cluniei alfaj típuspéldányát 1974-ben fogta be Frederick Kinsky ornitológus Vanau Levu szigetén. Azóta azonban nem bukkantak ennek az alfajnak a nyomára, így feltételezhető, hogy kipusztult. Az alapfaj egy újabb populációját 2003-ban fedezte fel a BirdLife International kutatócsapata a Viti Levu szigeten levő Wabu rezervátumban. Az intenzív terepmunka eredményeként 2003 és 2005 között találtak 12 párt a szigorúan védett Wabu rezervátumban, és 7 további egyedet azon kívül. Ekkor sikerült először fiatal, még nem kifejlett madarakat megfigyelni.

A faj ilyen nagy mértékű megritkulásának fő okai az erdőirtás és a szigeteken meghonosodott emlősök, így házi patkányok, a patkányok irtására megtelepített jávai mongúzok és az elvadult házi macskák általi vadászat. Jelenlegi összpopulációja nagyon kicsi, becslések szerint 50 és 250 egyed között lehet az össz egyedszám. A természetvédelmi munkálatoknak köszönhetően állománya úgy tűnik stabil, így a nagyon kis egyedszám ellenére természetvédelmi besorolása „csak” „veszélyeztetett”.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Langbein-Buschsänger című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]