Hosi Sinicsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hosi Sinicsi
Született星親一
1926. szeptember 6.[1][2][3]
Tokió
Elhunyt1997. december 30. (71 évesen)[1][2]
Minato
Állampolgárságajapán
SzüleiHajime Hoshi
Foglalkozása
IskoláiTokiói Egyetem
SírhelyeAoyama Cemetery

A Wikimédia Commons tartalmaz Hosi Sinicsi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hosi Sinicsi (星 新一, Hoshi Shin’ichi; Tokió, 1926. szeptember 6. – Tokió, 1997. december 30.) japán novellista, tudományos-fantasztikus író.

Élete[szerkesztés]

Apja Hosi Hadzsime (1873-1951) vállalkozó, politikus volt. Hosi a nagyszüleivel nőtt fel, anyai nagyanyja, Koganei Kimiko Mori Ógai testvére volt. Mivel felnőve át kellett vennie családja gyógyszergyárát, a Tokió Egyetemen kémiát hallgatott. 1950-ben az amiláztermelésből doktorált. Apja egy évvel később meghalt, ezért akadémiai tanulmányai megszakítására kényszerült, s átvette a családi cég vezetését. A cég azonban hamarosan tönkrement, s felszámolták.

Vállalkozói pályafutása után rengeteg időt töltött a Go játék tanulmányozásával és moziba járással. Az itt látott filmek hatására, valamint Ray Bradbury Marsbéli krónikák című munkája elolvasása után kezdett a fantasztikus irodalommal foglalkozni.

Egy fanzinban publikálta első írását 1957-ben, ezt a Hoseki magazin utánközölte, majd újabb és újabb írásokat jelentetett meg tőle, így végül Hosi lett a folyóirat egyik állandó közreműködője. 1961-ben jelent meg első novelláskötete.

Elbeszélései rövidek, terjedelmük általában csupán néhány oldal, s ironikus humorral ábrázolja bennük a modern lét tragikomikus aspektusait, illetve a jövő félelmeit. A szövegeket bizarr helyzetek, váratlan fordulatok és meglepő csattanók jellemzik. A kötet Japán egyik legismertebb szerzőjévé tette. Elbeszéléseken kívül készített két fantasztikus regényt, valamint több forgatókönyvet is. Komacu Szakjóval és Cucui Jaszutakával együtt a modern japán tudományos-fantasztikus irodalom "nagy triászának" tagja.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Három történet (három elbeszélés, Metagalaktika 4., 1983)
  • A racionalista (elbeszélés, Galaktika 20., 1976)
  • A nyitott kapu (elbeszélés, Galaktika 59., 1985)
  • A Földről jött ember (elbeszélés, Galaktika 59., 1985)
  • Elvesztettük barátunkat (elbeszélés, 62., 1985)
  • A főnök háza (elbeszélés, Égtájak 1978-79 antológia, Európa, 1979)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 5.)
  2. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Vegetti Catalog of Fantastic Literature (olasz nyelven)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shin’ichi Hoshi című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.