Horwennefer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Horwennefer (uralkodott: i. e. 205199) ókori egyiptomi uralkodó; felső-egyiptomi ellenkirály, a IV. Ptolemaiosz Philopatór és V. Ptolemaiosz Epiphanész elleni lázadás vezetője volt. Neve más, görögös változatokban Hugronaphor, Haronnophrisz, Hürgonaphor formában fordul elő. Uralmáról kevés forrás áll rendelkezésre.

Annyi bizonyos, hogy a IV. Ptolemaiosz a Szeleukidákkal folytaott IV. szíriai háborúja után lázadások törtek ki Egyiptomban a Deltában és Felső-Egyiptomban is. Ezekben talán szerepük volt a korábban besorozott bennszülött egyiptomi katonáknak is.

Uralkodása korából, Abüdoszból származik az első datált, görög betűkkel felírt, de egyiptomi nyelvű felirat. Az I. Széthi halotti templomán látható szöveg[1] mintegy 400 évvel előzi meg a kopt írás korai korszakát. A felirat szövege:

„Ötödik uralkodási éve Hürgonaphor fáraónak, Ízisz, Ozirisz és Amon-Rének, az istenek királyának, a nagy istennek a szeretettjének.”

Horwennefer valószínűleg Kr. e. 199-ben halt meg, utódjának Ankhwenneferernek neve ismert, azonban elképzelhető, hogy a két uralkodó azonos, és Horwennefer csak nevet váltott. Ez utóbbi esetben Kr. e. 184-es leveréséig állt a lázadás élén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lecture: Revolt of the Egyptian. [2007. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 10.)

Források[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap