Horváth Róbert (vallásfilozófus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horváth Róbert
Született1971. március 9. (53 éves)
nem ismert
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásavallásfilozófus, szakíró, szerkesztő, könyvtáros, műfordító
SablonWikidataSegítség

Horváth Róbert (1971. március 9. –) magyar autodidakta vallásfilozófus, szakíró, szerkesztő és fordító, a hazai tradicionális iskola egyik legismertebb szerzője, gondolkozója.

Élete, szakmai tevékenysége[szerkesztés]

Fő kutatási területe a keleti metafizika, különös tekintettel az advaita védántára, a hindu tantrizmusra és a saivizmusra. Mindemellett a hazai tradicionális iskola legtermékenyebb szerzője. Csupán 1993 és 2008 között több mint százhúsz önálló tanulmánya, elő- és utószava, bevezetése, recenziója jelent meg elsősorban a világvallások kérdéseit érintő orgánumokban (Tradíció évkönyv, Axis Polaris, Keletkutatás, Ars Naturae stb.), illetve más, főleg jobboldali-konzervatív szellemiségű folyóiratokban (Hunnia, Pannon Front, Magyar Szemle, Havi Magyar Fórum, Északi Korona, Sacrum Imperium), amelyek közül néhány a tradicionális iskola kiadványa. Független fórumokban (Artifex, Új Forrás stb.) is publikált. Néhány tanulmányát angol, olasz és lengyel nyelvre fordították. Írásaiban metafizika mellett a spiritualitás, a filozófia, a művészet, a politika valamint az ökológia alap- és részletkérdéseivel foglalkozik.

Szakírói munkásságán túl fordítói tevékenysége is megemlítendő. Javarészt hinduizmushoz kapcsolódó szerzőktől (pl. Ádi Sankarácsárja, Abhinavagupta, Srí Ramana Maharsi, Csandrasékharéndra Szaraszvati, Niszargadatta Mahárádzs, Srí Muruganár, Lakshman Joo Raina) fordított mindezidáig magyar nyelvre.

1996 és 2001 között a Pannon Front folyóirat rovatvezetője volt. 1996 és 2003 között szerkesztő a Camelot Kiadónál. A '90-es évek végén közreműködött Hamvas Béla írásai olasz nyelvű kiadásának kezdeteinél. 1998 és 2000 körül a Stella Maris Kiadó munkatársa, 1998 és 2005 között a Tradíció évkönyv társszerkesztője. 2000-2001 körül az Arcticus Kiadó lektora, a Havi Magyar Fórum munkatársa, 2001 és 2007 között pedig a Nemzetek Európája Kiadó munkatársa volt. 2003 és 2009 között az Északi Korona folyóirat főszerkesztője, valamint szintén főszerkesztője a 2013-ban útjára indított Magyar Hüperión folyóiratnak. Számos további könyv, fordítás és írás kiadását kezdeményezte, gyakran közreműködőként.

2001 és 2012 között az Országos Széchényi Könyvtár munkatársaként dolgozott. Nyolc éven át vezette a LibInfo (a Magyar Könyvtárak Internetes Tájékoztató Szolgáltatása) moderátori csoportját. A debreceni Kvintesszencia Kiadónál 1998-tól belső munkatársként tevékenykedett. Egyik vezető előadója a budapesti Last Exit szellemi műhelynek, továbbá előadóként működött (2012-2015) az Atilla Király Akadémián. 2010 óta környezetfilozófiai kérdésekkel is foglalkozik. A tudatökológia megalapítója.

Művei[szerkesztés]

Önálló művek[szerkesztés]

Többszerzős művek (Válogatás)[szerkesztés]

Szerkesztett művek (Válogatás)[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Előadások, riportok (válogatás)[szerkesztés]