Horror of Fang Rock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horror of Fang Rock
Doctor Who
15. évad, 92 (364-367). epizód
Eredeti cím Horror of Fang Rock
Főszereplő
Vendégszereplő
Író Terrance Dicks
Rendező Paddy Russell
Producer Graham Williams
Gyártási szám 4V
Első sugárzás 1978. szeptember 2.–szeptember 23.
Játékidő 4 25 perces epizód
Kronológia
Előző The Talons of Weng-Chiang
Következő The Invisible Enemy

A Horror of Fang Rock a Doctor Who sorozat nyolcvankettedik része, amit 1977. szeptember 2.-a és 23.-a között vetítettek négy epizódban.

Történet[szerkesztés]

Valamikor a 20. század elején a magányos Fang Rock sziklára épített világítótorony egyik őre az égen furcsa fényt lát, ami nem messze a vízbe hull. A három toronyőr az újfajta, villanygenerátorral működő reflektor miatt bosszankodik, mivel az áram időnként ki-kihagy. Közben a Doktor és Leela az apró szigetre érkeznek, a TARDIS szokás szerint kissé eltévedt. A Doktor kíváncsiságát felkelti a fény nélküli világítótorony, ezért odaindulnak. Érkezésükkel szinte egyidőben a generátort kezelő mérnök titokzatos módon meghal. Hamarosan szokatlanul sűrű köd lepi el a környéket. Reuben, a legidősebb toronyőr szerint visszatért Fang Rock szörnye, hogy elpusztítsa őket - 80 évvel korábban már történt valami rejtélyes szörnyűség, a három akkori toronyőr közül kettő meghalt, egy pedig megőrült.

Hamarosan egy hajó a szikláknak ütközik a ködben, négyen menekülnek meg és keresnek védelmet a toronyban. De újabb titokzatos halálesetek történnek, valami borzasztóság támadt a toronyban összezsúfolódott védtelen emberekre...

Megjegyzés[szerkesztés]

A film alapjául valóságos történet szolgált. 1900-ban karácsony előtt pár nappal a Skócia partjainál fekvő Flannan sziget világítótornyának három toronyőre máig tisztázatlan módon eltűnt. A torony fénye kialudt és a másnap odaérkező mentőhajó egy lelket sem talált ott. A konyhaasztalon félig elfogyasztott ételek voltak, egy felborult szék utalt csak arra, hogy hirtelen történhetett valami.[1]

A történetet az angol költő, Wilfrid Wilson Gibson is feldolgozta a Flannan Isle (Flannan sziget) című balladájában.[2]

Epizódok listája[szerkesztés]

Epizódok sorszáma Bemutató napja Hossza Nézők száma (millió)
1 1978. szeptember 2. 24:10 6,8
2 1978. szeptember 9. 24:10 7,1
3 1978. szeptember 16. 23:12 9,8
4 1978. szeptember 23. 23:49 9,9

Könyvkiadás[szerkesztés]

A könyvváltozatát 1978. március 30.-n adta ki a Target könyvkiadó.

Otthoni kiadás[szerkesztés]

  • VHS-n 1998 júliusában adták ki.
  • DVD-n 2005. január 17.-n adták ki.
    • Az USA-n 2005. szeptember 6.-n adták ki.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Horror_of_Fang_Rock című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]