Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Knorr-villa (majd Hopp-villa) (12547. számú műemlék) 3.jpg
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Budapest VI. kerülete
Magyarország
Cím 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Alapítva 1923
Igazgató Dr. Fajcsák Györgyi
Elhelyezkedése
Ázsiai Művészeti Múzeum (Budapest)
Ázsiai Művészeti Múzeum
Ázsiai Művészeti Múzeum
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 41″, k. h. 19° 04′ 23″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 41″, k. h. 19° 04′ 23″
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum témájú médiaállományokat.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Budapesten, az Andrássy út 103. szám alatt található. A Szépművészeti Múzeum szakmúzeuma, amelynek gyűjtőkörébe a Távol-Kelet művészeti emlékei tartoznak.

Története[szerkesztés]

Az udvari kiállítás bejárata

Hopp Ferenc magángyűjteménye volt a gyűjtemény alapja, mely mintegy 4000 tételt számlált. Ezt, akárcsak az Andrássy úti palotáját, 1919-ben, nem sokkal halála előtt adományozta a magyar államnak. A múzeum 1923-ban nyílt meg. Több, már meglévő múzeumi gyűjteményből egészítették ki az állományt, így kerültek tárgyak a múzeumba az Iparművészeti Múzeumból, a Szépművészeti Múzeumból, a Néprajzi Múzeumból és a Nemzeti Múzeumból is. További magángyűjtemények (pl Wartha Vince) valamint 1945 után vietnami, kínai és észak-koreai állami ajándékok is bővítették állományát.

2006-ban már kb. 23 000 műtárgyat tartanak nyilván, különösen jelentősek a japán középkori művészet emlékei és a kínai bronz- és porcelántárgyak. A teljes múzeumi gyűjtemény kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel. A szakmúzeum állandó kiállító helye 1955 óta a Ráth György Múzeum, míg a Hopp Ferenc Múzeumban rendszeresen időszaki kiállításokat rendeznek. Utóbbiak tematikusan válogatva mutatják be feliratokkal, fotókkal és jól összeválogatott tárgyakkal egy-egy keleti ország, nép életét, szokásait, kultúráját.

Végrendelet[szerkesztés]

„… a Budapesten VI. kerületi Andrássy út 103. szám alatt lévő villámat… összes tartozékával együtt a Magyar Államnak…hagyományozom oly kikötéssel és feltétellel, hogy az épület gyűjteményem és más állami tulajdonban lévő megfelelő műtárgyak felhasználásával kelet-ázsiai művészeti múzeumnak rendeztessék be, csak erre a célra és egy a múzeummal kapcsolatos ázsiai tudományos intézet céljaira szolgáljon, és ez a múzeum minden időben az én nevemet viselje.”

– Hopp Ferenc, 1919. június 22.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]