Honoré d’Autun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Honoré d'Autun szócikkből átirányítva)
Honoré d’Autun
Született 1080-as évek[1]
Elhunyt 1154[1]
Állampolgársága német
Foglalkozása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Honoré d’Autun témájú médiaállományokat.

Honoré d'Autun, magyarosan Autuni Honorius (latinul: Honorius Augustudonensis), (1080 körül – 1154) XII. századi keresztény teológus, történetíró.

Talán Dél-Németországban, de elképzelhető, hogy Angliában született 1080 körül. Canterburyi Szent Anzelm tanítványa volt, aki nagy hatást gyakorolt rá. 1097-ben Ratisbonne mellett kolostorba vonult egy Augustoduna nevű helyen. Életének hátralévő részét arra fordította, hogy a klérus számára írt tankönyveket, és összefoglalásokat. 1157 körül halt meg.

Rendkívül elhivatott volt a tudományok iránt - tőle származik a híres kijelentés, mely szerint "Az ember számára a tudatlanság száműzetés, míg a tudás az otthon". Számára a tudomány egy vándorút a száműzetésből az otthon felé. Felrúgta a hét szabad művészet ókorból származó elvét, és olyan új tudományágakat kreált, nyolcadik tudományként, mint az orvostudomány, melyben Hippokratész betegségekről és gyógymódokról szóló tanait ismertette meg az olvasókkal. A kilencedik tudomány számára a mechanika, a tizedik a közgazdaság.

Rengeteg művet hagyott hátra, melyek közül kettő emelkedik ki. Az Elucidarium összefoglalja a teológia rendszerét. Az Imago Mundi földrajzzal és csillagászattal foglalkozik, valamint bemutatja a világ történetét.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 16.)

Magyar nyelvű forrás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]