Hongshanosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hongshanosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, 130–125 Ma
A Hongshanosaurus rekonstrukciója
A Hongshanosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Család: Psittacosauridae
Nem: Hongshanosaurus
You, Xu, & Wang, 2003
Szinonimák
  • P. lujiatunensis Zhou et al., 2006
Fajøk

H. houi You, Xu, Wang, 2003 (típus)

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hongshanosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hongshanosaurus témájú kategóriát.

A Hongshanosaurus (nevének jelentése 'vörös-hegyi gyík', a kínai(hóng) 'vörös' és (山) (shān) 'hegy', valamint az ógörög σαῦρος / szaürosz szavak összetételéből)) a psittacosaurida ceratopsia dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban élt Kelet-Ázsia területén. Bár a leírt leletanyaga csak két koponyából áll, a közeli rokonaival való összehasonlítás alapján kis, két lábon járó, az alsó és felső állcsontja végén csontos csőrrel rendelkező növényevő volt. Fosszíliája a Yixian-formációból (Jihszien-formáció), a kínai Liaoning tartományból származó, kivételesen jó állapotban megőrződött maradványok egyike.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Hongshanosaurus fiatal példányai

A nem neve az ősi hongshan kultúrára utal, amely ugyanazon az északkelet-kínai területen létezett, amelyen a Hongshanosaurus megkövült koponyáját is megtalálták. Egyetlen ismert faja, a típusfaj (H. houi), a pekingi Gerinces Őslénytani és Ősantropológiai Intézet professzorára, Hou Lianhaira (Hou Lien-haj) a típuspéldányt is magában foglaló gyűjtemény kurátorára utal. A nemet és a fajt három kínai őslénykutató, You Hailu (Ju Haj-lu), Xu Xing (Hszü Hszing) és Wang Xiaolin (Vang Hsziao-lin) nevezte el 2003-ban.

A Hongshanosaurus holotípus példánya egy fiatal egyed koponyája, amely a jobb oldal egy részét és a felső állcsont hegyét leszámítva teljesen megőrződött. E koponya hossza valamivel kisebb, mint 5 centiméter.[1] Később egy jóval nagyobb felnőtt példány koponyájáról is leírás készült, ami majdnem elérte a 20 centiméteres hosszúságot. A lelet nagyon hasonlít a közeli rokon, a Psittacosaurus koponyájára, de a kettő a számos különbség folytán megkülönböztethető egymástól. A Hongshanosaurus koponyája alacsonyabb volt bármely Psittacosaurus fajénál, a szemnyílása pedig ellipszis alakú volt, nem kerek.[2]

A Hongshanosaurus houi fosszíliája a Hongkongi Tudomány Múzeuma kiállításán

Ezek a koponyák Kínából, a kitűnő állapotban megőrződött, egyebek mellett tollas dinoszaurusz fosszíliáiról ismert Liaoning tartománybeli Yixian-formációból származnak. A formáció kora vitatott, de az újabb keletű radiometrikus kormeghatározás szerint a kora kréta korban, valószínűleg a barremi korszakban (130–125 millió évvel ezelőtt) jött létre. A Psittacosaurus több példánya is a formációból került elő, köztük egy olyan is, amely a farkán hosszú, feltehetően a párzás során figyelemfelkeltésre szolgáló sörtéket viselt. Mivel a Hongshanosaurus csak a koponyája alapján ismert, nem tudni, hogy szintén rendelkezett-e ilyen sörtékkel.

Osztályozás[szerkesztés]

A Hongshanosaurust a leírásakor a Psittacosauridae családon belül helyezték el, a filogenetikus elemzésekbe viszont azóta egyszer sem vonták be. A családba jelenleg csak egyetlen további nem van besorolva, maga a Psittacosaurus, amelyhez több mint egy tucat faj tartozik. A psittacosauridák rendkívül bazális ceratopsiák. A psittacosauridáknál fejlettebb ceratopsiákat a Neoceratopsia csoport tartalmazza.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. You, H., Xu X. & Wang X. (2003). „A new genus of Psittacosauridae (Dinosauria: Ornithopoda) and the origin and early evolution of marginocephalian dinosaurs”. Acta Geologica Sinica (English edition) 77 (1), 15–20. o.  
  2. You, H., Xu X. (2005). „An adult specimen of Hongshanosaurus houi (Dinosauria: Psittacosauridae) from the Lower Cretaceous of Western Liaoning Province, China”. Acta Geologica Sinica (English edition) 79 (2), 168–173. o.  
  3. You, H., Dodson, P..szerk.: Weishampel, D.B., Dodson, P., & Osmolska, H.: Basal Ceratopsia, The Dinosauria, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 478–493. o. (2004) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hongshanosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.