Honda F1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Honda Racing F1 Team szócikkből átirányítva)


JPN Honda
Teljes névHonda Racing F1 Team
SzékhelyBrackley, GBR Egyesült Királyság
Jelentős versenyzőkUSA Richie Ginther
GBR John Surtees
BRA Rubens Barrichello
GBR Jenson Button
MotorokHonda
GumikD Dunlop,
F Firestone,
G Goodyear,
M Michelin,
B Bridgestone
JogelődBritish American Racing
(a 2006-os visszatérésnél)
JogutódBrawn GP
Formula–1-es szereplése
Első versenyGER 1964-es német nagydíj
Utolsó versenyBRA 2008-as brazil nagydíj
Versenyek száma96
Konstruktőri világbajnoki címek0
Versenyzői világbajnoki címek0
Első győzelemMEX 1965-ös mexikói nagydíj
Utolsó győzelemHUN 2006-os magyar nagydíj
Győzelmek3
Első rajtkockák2
Leggyorsabb körök2

A Honda Racing F1 Team a japán Honda autógyár volt Formula–1-es csapata, amely 1964 és 1968, valamint 2006 és 2008 között vett részt a sportág versenyein. 1968-as szezon végén kivonultak a sportágból, melyben erősen közrejátszott Jo Schlesser halála. A köztes időben, mint motorszállító működött közre. A Honda aktív részvétele a sportágban 2008-ban ért véget másodjára, amikor a gazdasági világválság hatására az autógyár kiszállt a Formula–1-ből. A versenycsapat azonban tovább működött, 2009-ben Brawn GP néven vett részt a futamokon, és nyert egyéni és konstruktőri világbajnokságot.

A kezdetek (1964–1968)[szerkesztés]

Érdekes módon a Honda előbb szerepelt Formula–1-es futamokon, minthogy a vállalat személygépkocsikat kezdett volna el gyártani. Már 1962-ben elkezdték az RA271 fejlesztését, mellyel egyidejűleg meglepték az európai csapatokat, hogy az övék teljes egészében japán cég (Ronnie Bucknum és Richie Ginther amerikai versenyzőket kivéve). A Ferrari és a BRM mellett a Honda maga építette motorjait és alvázait, ellentétben a többi csapattal, akik 1962-ben rajthoz álltak.

A Nürburgringen rendezett német nagydíjon Ronnie Bucknummal álltak először rajthoz 1964. augusztus 2-án. A versenyző ugyan egy baleset következtében kiesett, de összesített eredményben tizenharmadikként végzett. Az évad azon futamain, amelyen a Honda részt vett, Bucknum mindkét alkalommal kiesett. 1965-ben a szintén amerikai Richie Gintert kapta csapattársul, akinek az RA272-es autóval sikerült a szezon utolsó futamaként megrendezett mexikói nagydíjon győznie. Az előző évhez képest a csapat sokkal jobban teljesített: mindkettőjük szerzett pontokat, de még mindig sokszor estek ki. Végül tizenegy ponttal a hatodik helyen végeztek. A Ginther-Bucknum páros 1966-ban az új RA273-mal a szezon kilenc futamából csak ötön vettek részt, Bucknum pedig csak az utolsó kettőn versenyzett. Az 1960-as években jellemző volt, hogy a Honda nem szerepelt minden futamon, és voltak olyan versenyek, amelyeken csak az egyik versenyző állt rajthoz.

A Honda 1965-ös autója

A szezon végére három pontot sikerült szerezniük, mellyel nyolcadikként végeztek a csapatok között. Az 1966-os Formula–2-es szezonjban motort is szállított Jack Brabham csapatának, amely az összes futamot megnyerte. Az 1967-es és 1968-as szezonban használt RA300-at részben az angol Lola vállalat tervezte az Egyesült Királyságban, és ez azt eredményezte, hogy a szaksajtó a "Hondola" gúnynevet adta az autónak. Az 1967-es évadtól a tapasztalt, 1964. évi világbajnok John Surteest ültették a kormány elé, aki az évad első felében még az előző évi kasztni versenyzett. Surtees és a Honda elindult a szezon összes futamán, a szezonnyitó dél-afrikai nagydíjon egy harmadik helyezéssel mindjárt dobogóra is állhatott, majd Monzában az ott debütáló új RA300-zal első helyezést ért el. Az évadban szerzett húsz ponttal a csapat a negyedik helyen végzett. 1968-ban Jo Schlesser, David Hobbs és Joakim Bonnier is egy-egy futamon a Honda pilótái voltak. Schlessler a július 7-i francia nagydíjon, a Rouen-Les-Essarts-i pályán halálos balesetet szenvedett, Bonnier ötödikként ért célba, míg Surtees másodikként állhatott a dobogóra. Tizennégy pontjával a Honda a szezon végén a hetedik lett. Sokáig az 1968-as évad volt a Honda utolsó szezonja, ugyanis csak közel negyven évvel később, 2006-ban tértek vissza a Formula–1-be.

Motorszállótóként (1983–1992)[szerkesztés]

A Honda 1983-ban visszatért a Formula–1-be, és motorbeszállítóként 1992-ig különböző csapatoknak gyártott motorokat. 1983-ban a Spiritnek és 1987-ig a Williamsnek is, 1987 és 1988 között a Lotusnak, 1988-tól 1992-ig a McLarennek, valamint 1991-ben a Tyrrellnek is beszállított. A megbízható motoroknak köszönhetően a különböző csapatok 1992 végéig összesen hetvenegy futamgyőzelmet arattak, ez idő alatt Ayrton Senna három, Nelson Piquet és Alain Prost pedig egy-egy világbajnoki címet szerzett. A Super Aguri csapatnak egészen a 2008-as megszűnéséig szállított motorokat.

A Honda visszatérése a BAR-ral (2000–2005)[szerkesztés]

Button a BAR-ral 2004-ben

Eredetileg a Honda azt tervezte, hogy az új évezred kezdetére – mint ahogy az 1960-as években – ismét néhány monopostót küldenek versenybe. 1999-ben a holland Jos Verstappen tesztelt egyszer ebből a prototípusból, de a projekt vezetőjének, Harvey Postlethwaitenek a halála után a Honda elvetette ezt a tervet. Ehelyett 2000-ben a British American Racing (BAR) motorbeszállítójaként tért vissza a Formula–1-be. A versenyzőknek, Jacques Villeneuve-nek és Jenson Buttonnak nem sikerült az élvonalba jutnia. A BAR legjobb évadja a 2004-es volt: a két versenyző – Jenson Button és Szató Takuma – több dobogós helyezést és egy pole-pozíciót szerzett a csapatnak, de futamot nem sikerült nyerniük. A Honda-motoros BAR száztizenkilenc pontjával második lett a konstruktőr-világbajnokságban. 2005-ben a Honda megvette a BAR negyvenöt százaléknyi részesedését. A British American Tobacco elnevezésű dohányvállalat, a BAR tulajdonosa, az Európai Unió által egyre jobban kiterjesztett dohányreklám tilalom miatt lassan felszámolta Formula–1-es érdekeltségét. 2005 katasztrofális évnek bizonyult a csapatnak. Szabálytalan üzemanyaghasználat miatt két futamra szóló eltiltást kaptak, így a spanyol és a monacói nagydíjon nem versenyezhettek. A szezon második felében Button eredményesen versenyzett, s minden futamot pontszerzőként fejezett be, de Szató sikertelen szereplése csak a hatodik hely elérésére volt elegendő a konstruktőrök között. 2001-ben és 2002-ben a BAR mellett a Honda a Jordannek is szállított motorokat.

Honda Racing F1 (2006-2008)[szerkesztés]

2006[szerkesztés]

Barrichello a 2006-os brazil nagydíjon

2006. január 1-jén a Honda átvette a BAR fennmaradó részesedését, így tehát Honda Racing F1 Team néven 1968 óta először szerepelt önálló csapatként a Formula–1-ben. 2006-ban a BAR még megmaradt fő-és névadó szponzornak, ám végül visszavonult a sportágtól. Harmincnyolc év után az első Honda-párt a BAR-Honda volt versenyzője, Jenson Button és a Ferraritól átszerződött Rubens Barrichello alkotta. A magyar nagydíjon Button megszerezte mind a Honda 2000-es visszatérése óta, mind élete első futamgyőzelmét. A csapat a szezonban igen jól szerepelt, nyolcvanhat ponttal negyedikek lettek.

2007[szerkesztés]

Rubens Barrichello 2007-ben a Hondával

2007-ben meglehetős furcsasággal állt elő a Honda: az autók reklámmentesen indultak, a kötelező feliratok (csapatnév, gumimárka) mellett egy, a Földről készült űrképet festettek a kocsikra. A Honda ezzel kívánta figyelmeztetni az embereket a klímaváltozásra. Utoljára három évtizede fordult elő, hogy egy csapat nem adott helyet autóin szponzorok feliratainak.

A szezon közepéig a Honda versenyzői a szintén az ő motorjaikat, de más kasztnikat használó Super Aguri mögött voltak, de az évad végére sikerült megelőzniük őket. A szezonban sokkal gyengébben teljesítettek, mint ahogy azt elvárták volna. A sok motorprobléma ellenére Button hat pontot szerzett, ám Barrichellónak egyet sem sikerült összegyűjtenie, így tehát mindössze azzal a hat ponttal nyolcadikak lettek a konstruktőrök között.

2008[szerkesztés]

Jenson Button a 2008-as maláj nagydíjon

2007 szeptemberében a Honda szintén Buttont és Barrichellót szerződtette 2008-ra, valamint Nick Fry utódjaként a korábban a Ferrarinál dolgozó Ross Brawn elfogadta a csapatfőnöki tisztséget is. 2008. január 10-én ismertté vált, hogy a szezonban Alexander Wurz lesz a Honda teszt- és tartalékpilótája. Az első versenyen Button kiesett, Barrichellót pedig kizárták, miután a csapat rosszkor hívta ki kerékcserére, és emiatt piros lámpánál kényszerült elhagyni a boxutcát. Malajziában a csapat nem szerzett pontot, de mindkét autó célba ért. A bahreini nagydíjon Button ütközött Coultharddal és kiesett, Barrichello 11. lett. Spanyolországba továbbfejlesztett autókkal érkezett a csapat. Button 6. lett a futamon, saját maga és a Honda első 2008-as pontjait szerezve. Barrichello az egyik biztonsági autós időszak alatti kavarodásban letörte az első légtertelő szárnyát, ami más alkatrészeket is magával rántott; a versenyt fel kellett adnia. A török nagydíj inkább az ünneplésről szólt: a 258. nagydíjára nevező Rubens Barrichello lett minden idők legtapasztaltabb Formula–1-es versenyzője.[1] A futamon csak a 14. lett, Button 11.-ként ért célba. Az esős monacói nagydíjon Barrichello hosszú idő után ismét pontot szerzett, Button csak a 11. lett. Kanadában Button a boxból rajtolt, Barrichello a kilencedik helyről. Utóbbi egykiállásos stratégiával a hetedik lett a versenyen, Button nem tudott pontszerző helyre felzárkózni. A francia nagydíjon Button a 16., Barrichello váltócsere miatt csak az utolsó, 20. helyről indulhatott. A verseny egyetlen kiesője Button lett, aki a célegyenes előtti kanyarban kicsúszott és összetörte az autója elejét. Barrichello a 14. helyre tudott fölzárkózni, körhátrányban. A konstruktőrök között a csapat továbbra is nyolcadik maradt.[2] Angliában Button kiesett, Barrichello azonban a jó gumiválasztásnak köszönhetően a 16. helyről a 3. helyre hozta fel a Hondát. A német nagydíj időmérőjén Button a 14. Barrichello a 18. helyet szerezte meg. Végül az angol az utolsó, 17. helyen ért célba, Barrichello az 50. körben azonban kiesett. Button első futamgyőzelmének helyszínén tizenkettedik, csapattársa 16. lett.

2008. december 5-én Takeó Fukui, az Honda vezérigazgatója bejelentette, hogy a gyár nem kíván tovább részt venni a Formula–1-ben. A versenycsapatot a csapatfőnök, Ross Brawn vásárolta meg, és 2009-ben Brawn GP néven nevezte be a világbajnokságra.[3]

Ismét motorszállítóként[szerkesztés]

A turbókorszak visszatérésével a Honda is jelezte nevezési szándékát, ám ezúttal nem önálló csapattal, hanem a nyolcvanas évek legendás párosítását felelevenítve a McLaren motorszállítójaként.

Eredmények a Formula–1-ben[szerkesztés]

Összefoglaló[szerkesztés]

Szezon Név Modell Gumi Motor Üzemanyag Versenyzõk Helyezés
1964 JPN Honda R & D Company Honda RA271 D Honda V12 BP USA Ronnie Bucknum – (0 pont)
1965 JPN Honda R & D Company Honda RA272 G Honda V12 BP USA Ronnie Bucknum
USA Richie Ginther
6. (11 pont)
1966 JPN Honda R & D Company Honda RA273 G Honda V12 BP USA Ronnie Bucknum
USA Richie Ginther
8. (3 pont)
1967 JPN Honda R & D Company Honda RA273
Honda RA300
F Honda V12 BP GBR John Surtees 4. (20 pont)
1968 JPN Honda R & D Company Honda RA300
Honda RA301
Honda RA302
F
G
Honda V12
Honda V8
BP/Shell GBR David Hobbs
FRA Jo Schlesser
GBR John Surtees
SWE Joakim Bonnier
6. (14 pont)
1969-től 2005-ig a Honda nem vett részt csapatként a Formula–1-ben
2006 JPN Lucky Strike Honda Racing F1 Team Honda RA106 M Honda RA806E V8 ENEOS BRA Rubens Barrichello
GBR Jenson Button
4. (86 pont)
2007 JPN Honda Racing F1 Team Honda RA107 B Honda RA807E V8 ENEOS GBR Jenson Button
BRA Rubens Barrichello
8. (6 pont)
2008 JPN Honda Racing F1 Team Honda RA108 B Honda RA808E V8 ENEOS GBR Jenson Button
BRA Rubens Barrichello
9. (14 pont)

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

A Honda teljes Formula–1-es eredménysorozata
Év Modell Motor Gumik Versenyzők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Pont Helyezés
1964 RA271 Honda RA271E 1.5 V12 D MON MON NED NED BEL BEL FRA FRA GBR GBR GER GER AUT AUT ITA ITA USA USA MEX MEX 0
USA Ronnie Bucknum Ki Ki Ki
1965 RA272 Honda RA272E 1.5 V12 G Dél-Afrika 1928-1994 RSA MON MON BEL BEL FRA FRA GBR GBR NED NED GER GER ITA ITA USA USA MEX MEX 11 6.
USA Ronnie Bucknum Ki Ki Ki Ki 13 5
USA Richie Ginther Ki 6 Ki Ki 6 14 7 1
1966 RA273 Honda RA273E 3.0 V12 G MON MON BEL BEL FRA FRA GBR GBR NED NED GER GER ITA ITA USA USA MEX MEX 3 8.
USA Ronnie Bucknum Ki 8
USA Richie Ginther Ki 5 Ki HN 4
1967 RA273
RA300
Honda RA273E 3.0 V12 F Dél-Afrika 1928-1994 RSA MON MON NED NED BEL BEL FRA FRA GBR GBR GER GER CAN CAN ITA ITA USA USA MEX MEX 20 4.
GBR John Surtees 3 Ki Ki Ki 6 4 1 Ki 4
1968 RA300
RA301
RA302
Honda RA273E 3.0 V12
Honda RA301E 3.0 V12
Honda RA302E 3.0 V8
F
G
Dél-Afrika 1928-1994 RSA Spanyol 1945-1977 ESP MON MON BEL BEL NED NED FRA FRA GBR GBR GER GER ITA ITA CAN CAN USA USA MEX MEX 14 7.
GBR John Surtees 8 Ki Ki Ki Ki 2 5 Ki Ki Ki 5 6
FRA Jo Schlesser Ki
GBR David Hobbs Ki
SWE Joakim Bonnier 5
1969-től 2005-ig a Honda nem vett részt csapatként a Formula–1-ben
2006 RA106 Honda RA806E 2.4 V8 M BHR BHR MAL MAL AUS AUS SMR SMR EU EUR ESP ESP MON MON GBR GBR CAN CAN USA USA FRA FRA GER GER HUN HUN TUR TUR ITA ITA CHN CHN JPN JPN BRA BRA 86 4.
BRA Rubens Barrichello 15 10 7 10 5 7 4 10 Ki 6 Ki Ki 4 8 6 6 12 7
GBR Jenson Button 4 3 10 7 Ki 6 11 Ki 9 Ki Ki 4 1 4 5 4 4 3
2007 RA107 Honda RA807E 2.4 V8 B AUS AUS MAL MAL BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN USA USA FRA FRA GBR GBR EU EUR HUN HUN TUR TUR ITA ITA BEL BEL JPN JPN CHN CHN BRA BRA 6 8.
GBR Jenson Button 15 12 Ki 12 11 Ki 12 8 10 Ki Ki 13 8 Ki 11 5 Ki
BRA Rubens Barrichello 11 11 13 10 10 12 Ki 11 9 11 18 17 10 13 10 15 Ki
2008 RA108 Honda RA808E 2.4 V8 B AUS AUS MAL MAL BHR BHR ESP ESP TUR TUR MON MON CAN CAN FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN EU EUR BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN CHN CHN BRA BRA 14 9.
GBR Jenson Button Ki 10 Ki 6 11 11 11 Ki Ki 17 12 13 15 15 9 14 16 13
BRA Rubens Barrichello DSQ 13 11 Ki 14 6 7 14 3 Ki 16 16 Ki 17 Ki 13 11 15

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Barrichello a török nagydíjat választotta az ünneplés színhelyéül www.autosport.com
  2. Beer, Matt: Massa vezette kettős győzelem a francia nagydíjon (angol nyelven). www.autosport.com, 2008. június 22. (Hozzáférés: 2008. június 22.)
  3. Teljes a rajtrács: a volt Honda Brawn GP néven indul 2009-ben. www.nso.hu, 2009. március 6. (Hozzáférés: 2009. március 6.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Honda F1
A Wikimédia Commons tartalmaz Honda F1 témájú médiaállományokat.