Homonnai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Homonnai csata
Brandt-battle.jpg
Konfliktus Harmincéves háború
Időpont 1619. november 22-23.
Helyszín Zemplén vármegye, Homonnánál (ma Humenné, Szlovákia)
Eredmény Drugeth György legyőzi Rákóczit
Parancsnokok
Drugeth Vilmos címere.png Homonnai Drugeth György
Walenty Rogawski
Rakoczi family CoA.svg Rákóczi György
Szemben álló erők
11 000 lengyel zsoldos lovas7000 fő
Veszteségek
650-3000850-3500

A homonnai csata (lengyelül Bitwa pod Humiennem) 1619. november 22-én zajlott le homonnai Drugeth György országbíró és Rákóczi György (későbbi erdélyi fejedelem között) Észak-Magyarországon.

Története[szerkesztés]

Drugeth 1616-ban kétszer támadott Erdélyre, majd Lengyelországba menekült, ahol vagy tízezer lengyel lovast fogadott zsoldjába, akikről köztudott, hogy Európában a legjobb katonák voltak. A sereg egyik vezére a lengyel Walenty Rogawski volt. 1619-ben Bethlen Gábor hadaival behatolt a Felvidékre, s már Bécs felé közeledett.

Drugeth a családja birtokához tartozó Homonnánál csatába szállt a Rákóczi vezette aránylag kisebb erdélyi hadtesttel, Bethlen utóvédjével. A lengyelek heves támadásukkal elsöpörték az erdélyi állásokat, de a győzelmét Drugeth nem tudta kiaknázni, ugyanis a felvidéki városok nem őt, hanem inkább Bethlent támogatták, így már december elején visszavonult lengyel területre. Annyit azonban elért, hogy az erdélyiek ne vonuljanak Bécs ellen, hanem húzódjanak vissza Pozsonyba.

Források[szerkesztés]

  • Markó László: A Magyar Állam Főméltóságai Szent Istvántól napjainkig. Életrajzi lexikon (Magyar Könyvklub, 2000) ISBN 963-547-085-1