Homokkúszó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A homokkúszó (angolul: sandcrawler) egy utas- és teherszállító jármű a Csillagok háborúja elképzelt univerzumában, amelyet főleg a dzsavák használnak.

Leírása[szerkesztés]

A homokkúszó hatalmas, lassú, ormótlan, szögletes formájú lánctalpas jármű, amely eredetileg a Tatuin sivatagjainak mostoha körülményei közt végzett külfejtéses bányászati tevékenység kiszolgálására volt tervezve. Miután a bányászok elhagyták a Tatuint (több évszázaddal a yavini csata előtt), a tatuini egyik őslakos nép, a dzsavák birtokba vették és átalakították őket lakható, szállító otthonná, amellyel e bolygó dűnéit járva nyugodtan guberálhattak és kereskedhettek. Ezen a bolygón közönséges látvány a dűnéken lassan araszoló homokkúszó.

A yavini csata előtt néhány ezer évvel úgy tűnt, hogy a Tatuinon jól lehetne bányászni. Azonban e bolygó ásványai gyenge minőségűnek bizonyultak, ezen kívül a bányászok és homokkúszóik állandóan a taszkenek támadásainak voltak kitéve. E két tényező miatt a bányász cégek hamarosan feladták a Tatuin ásványainak a megszerzését, pénzük pedig nem maradt a gépek és járművek elszállításához, tehát számos jármű maradt elhagyva, gazda nélkül.

Az elhagyott járműóriásokat a dzsavák hamarosan elfoglalták. Kevésbé ismert az, hogy sok homokkúszót a taszkenek adtak el a dzsaváknak; talán emiatt tudják a taszkenek olyan könnyen elfoglalni a homokkúszókat.

Ebben a járműben mágneses daru, naperőmű, javító műhelyek, raktárak és lakóhelyek vannak. Az évek során a homokkúszó valódi életmóddá alakult át a dzsava társadalmon belül. A homokkúszót a klán férfi főnöke vezeti. Évente egyszer az összes klán a homokkúszóikkal együtt összegyűlnek az úgynevezett Dűne-tenger hatalmas medencéjében (a tengerben természetesen nincsen víz, lásd Tatuin). Itt mindenfélét csereberélnek egymással, megosztják történeteiket, még fiaikat és lányaikat is házassági ajándékként kezelik.

A Galaktikus Birodalom idején a birodalmi rohamosztagosok számos ilyen járművet semmisítettek meg, C-3PO-t és R2-D2-t keresve.

Megjelenése a filmekben, könyvekben, videojátékokban[szerkesztés]

A homokkúszó több „Csillagok háborúja” filmben is szerepel. Továbbá könyvekben és videojátékokban is szerepet kap.

Források[szerkesztés]

  • The Movie Trilogy Sourcebook
  • The Illustrated Star Wars Universe
  • The Essential Guide to Vehicles and Vessels
  • Episode I: The Phantom Menace: Prima's Official Strategy Guide
  • Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption: Prima Official Game Guide
  • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 26

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sandcrawler című Wookieepedia-szócikk fordítása. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]