Homoki róka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Homoki róka
Rüppell's fox.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nemzetség: Rókák (Vulpini)
Nem: Róka (Vulpes)
Faj: V. rueppellii
Tudományos név
Vulpes rueppellii
(Schinz, 1825)
Elterjedés
Ruppel's Fox area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Homoki róka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Homoki róka témájú médiaállományokat és Homoki róka témájú kategóriát.

A homoki róka (Vulpes rueppellii) Észak-Afrikától Iránig terjedő területen élő, sivatagi, félsivatagi rókafaj.

Külseje[szerkesztés]

A vörös róka (balra) és a homoki róka arcorrának összehasonlítása

A homoki róka jelentősen kisebb a közismert vörös rókánál, arányaiban lábai hosszabbak és fülei nagyobbak. Hasonlít egy nagy termetű sivatagi rókára. Testhossza 40–48 cm, amihez hozzászámítandó még 30–40 cm-es farka is. Marmagassága mintegy 30–35 cm, átlagsúlya 1,7 kg. Bundája a hátán vörösesbarna, feje, oldalai és lábai sárgásbarna homokszínűek vagy ezüstös szürkék, hasa és farkának vége fehér. Öt alfaja ismert:

  • Vulpes rueppellii rueppelli
  • Vulpes rueppellii caesia
  • Vulpes rueppellii cyrenaica
  • Vulpes rueppellii sabaea
  • Vulpes rueppellii zarudneyi

Elterjedése[szerkesztés]

A homoki róka egész Észak-Afrikában, Mauritániától Szomáliáig, valamint az Arab-félszigeten és egész Iránban, keleten Pakisztánig előfordul. Sok helyen dúvadnak tekintik, mert elkaphatja a háziszárnyasokat és a fiatal bárányokat és kecskegidákat.

Viselkedése[szerkesztés]

A homoki róka bűzmirigyeivel jelöli meg a territóriuma határát, sőt védekezésül a bűzösborzhoz hasonlóan a rátámadó ragadozókat is lespriccelheti. A nőstény saját szagával jelöli meg kölykei odúját. A rókák a kutyaugatáshoz hasonló hangot adnak ki.

Párzási időszakban a hím és a nőstény együtt kóborol, máskor azonban a rókák 3-15 fős csoportokba verődnek össze. Egy egyedre kb 50–70 km² vadászterület jut. Gyakran költöznek egyik odúból a másikba, különösen ha területükön veszélyt észlelnek. Kotorékaikat sziklák vagy fák gyökerei közé ássák. Mindenevő; általában rovarokat, pókokat, kisemlősöket, gyíkokat, tojást eszik, de szükség esetén elfogyasztja a növények gumóit és gyökereit is. A homoki rókára a pusztai sas és nagyobb baglyok vadászhatnak.

A nőstény 51-53 napnyi vemhesség után hozza világra földalatti odújában 2-3 vakon születő kölykét. Az új generációt másfél-két hónapos korában választja el.

Források[szerkesztés]

  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2013. augusztus 25.)
  • Wozencraft, W. C. (2005). "Order Carnivora". In Wilson, D. E.; Reeder, D. M. Mammal Species of the World (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 532–628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.
  • Cuzin, F., Lenain, D.M., Jdeidi, T., Masseti, M., Nader, I., de Smet, K. & Murdoch, J. (2008). Vulpes rueppelli. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Hozzáférés ideje: 22 March 2009.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rüppell's fox című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.