HomeLab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A HomeLab egy magyar tervezésű számítógépszéria volt, amelyet a Lukács testvérek állítottak elő. Lukács József készítette a számítógép hardveres, Lukács Endre pedig a szoftveres megvalósítását. A HomeLab a testvérek privát szellemi terméke volt, a szocializmus pedig számos nehézséget gördített a testvérek elé – József kötelező sorkatonai szolgálata miatt egy évet késett a hardveres implementáció, közben Endre elkezdte implementálni a számítógép operációs rendszerét. A rendszert az akkoriban globálisan is népszerű Zilog Z80 processzor köré tervezték.

HomeLab 1[szerkesztés]

A HomeLab első változata sosem került kereskedelmi forgalomba, mivel a testvérek nem voltak elégedettek a gép működésével. A prototípust teljesen szétszedték, és áttervezték.


HomeLab 2[szerkesztés]

A második verzióval már elégedettek voltak. A gép 32 soros karakteres üzemmódra volt képes 32 vagy 64 karakterrel egy sorban. A videójel előállítását szoftveres úton végezte a gép operációs rendszere. A számítógép billentyűzetkezelő elektronikája maximum 60 gomb implementálását támogatta. A számítógép támogatta a szoftverek magnóról történő betöltését is. Összesen 200 db HomeLab 2 struktúrájú számítógép készült.


Aircomp 16[szerkesztés]

Az Aircomp 16 a HomeLab 2 egy változata, amelyet a Boscoop-Personal GT Color Ipari Szövetkezet gyártott a Lukács testvérekkel kötött szerződés alapján.


Gyártó: Boscoop-Personal GT, Color Ipari Szövetkezet

Kialakítás: Személyi számítógép

Gyártó ország: Magyarország

Gyártás éve: 1982-től kezdve

Processzor: Zilog Z80A, 4 MHz

RAM: 16-64 KB

ROM: 16 KB

Szöveges felbontás: 32 x 32, 32 x 64

Hang: Beépített hangszóró

Billentyűzet: 59 billentyű, QWERTY, mechanikus billentyűzet

Csatlakozók: Monitor csatlakozó, TV csatlakozó, Z80 busz csatlakozó, magnó csatlakozó, párhuzamos port (egyben nyomtató csatlakozó)

Operációs rendszer: Homelab Basic

Adattároló: magnókazetta (külső egységgel)

Induló ár: 27000 forint

Mennyiség: összesen 100 db számítógép került legyártásra

Nehézségek[szerkesztés]

A Lukács testvérek úgy vélték, hogy az ár túl magas, és ahhoz, hogy további piacot találjanak a terméküknek, és a fiatalok is megvásárolhassák a számítógépet, lejjebb kell szorítani az árat. Nem találtak a számítógéphez olyan állami vállalatot, amely jelentősen olcsóbban tudta volna gyártani a HomeLab-ot, ezért úgy döntöttek, maguk oldják meg a gyártást. Mivel Magyarországon ekkor szocializmus volt, hamarosan súlyos alkatrészhiány lépett fel, ami miatt át kellett gondolni a stratégiát. A Lukács testvérek ekkor úgy döntöttek, hogy csináld-magad KIT-ek formájában is kiadnak egy olcsó HomeLab-ot, amely csak a csupasz alaplapot, az operációs rendszert egy ROM-on, és a billentyűzetet tartalmazta, a többi alkatrészt (pl. RAM-ot, processzort) pedig a vevőnek külön kellett beszereznie. Ez a KIT 10 ezer forintba került. Hogy a vevők számára segítsék a számítógép összeállítását, klubokat, és találkozókat szerveztek.

HomeLab 3/4[szerkesztés]

A gépet fejlettebb beszédszintetizátorral szerelték fel, létezett konkrétan vakok és gyengénlátók számára készült rendszer is. A HomeLab 3-ból 100 példány, a 4-ből kb 400 példányt készítettek. A gépet a Color Ipari Szövetkezet is licencelte, és gyártotta.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Solti Imre: Homelab. A Homelab / Aircomp számítógépek honlapja. 8bit.hu, 2004. szeptember 25. [2018. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 20.)

További információk[szerkesztés]

  • Homelab - az Informatika Történeti Kiállítás honlapján

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]