Holota János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Holota János
Született 1890. június 24.
Érsekújvár
Elhunyt 1958. október 10. (68 évesen)
Santiago de Chile
Állampolgársága csehszlovák
Foglalkozása
Tisztsége országgyűlési képviselő
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem

Holota János aláírása
Holota János aláírása
SablonWikidataSegítség

Holota János (Érsekújvár, 1890. június 26.[1]Santiago de Chile, 1958. október 10.) csehszlovákiai magyar ügyvéd, politikus.

Élete[szerkesztés]

Szülei Holota János és Kmety Borbála voltak. Frank István káplán[2] keresztelte. Feleségét Schwartz Friderikát Budapesten vette feleségül.

Középiskoláit Érsekújvárott végezte, majd a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen tanult jogot, illetve rendőrtisztképző tanfolyamot végzett. Ezután tíz évig az érsekújvári rendőrség munkatársa volt. Az első világháborúban mint repülő-főhadnagy az orosz, olasz és balkáni harctéren szolgált. Több kitüntetést szerzett. Az államfordulat után nyugdíjazták. 1920-ban fordítói irodát nyitott. Részt vállalt az Országos Magyar Kisgazda, Földmíves és Kisiparos Pártnak (Magyar Nemzeti Párt) megszervezésében. 1925-től nemzetgyűlési képviselő, illetve 1923–1938 között Érsekújvár városbírója volt. 1937-ben is megválasztották az egyesült pártok érsekújvári szervezetének elnökévé.[3]

Sportember volt, magyar diszkoszvető bajnok. Egyik alapítója és alelnöke a Csehszlovákiai Magyar Testnevelő Szövetségnek. Az első bécsi döntés után Budapesten a felvidéki minisztérium munkatársa, majd mint behívott képviselő, a magyar országgyűlés tagja lett. 1945 és 1949 között jelentős szerepet vállalt a Csehszlovákiából Magyarországra menekült és áttelepített magyarok megsegítésében (Szlovákiából Menekült Demokrata Magyarok Tanácsa). 1950-ben emigrált és lányainál Chilében telepedett le.

Művei[szerkesztés]

  • 1951 Emlékirat. (kézirat)
  • 1959 The attitude of the Hungarians in Czechoslovakia. In: Hungarians in Czechoslovakia. New York

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]