Holonímia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A nyelvészet szemantika nevű ágában holonímiának nevezzük azt a kapcsolatot, amelyben az egyik szó által jelölt dolognak része a másik szó által jelölt dolog. Amikor szavak ilyen kapcsolatban vannak, azt mondjuk, hogy az első szó holonimája a másodiknak.

Példák[szerkesztés]

A kéz szó holonimája az ujj és a tenyér szavaknak. Az Európa szó holonimája a Magyarország, Észtország és Luxemburg szavaknak. Egy szónak több holonimája is lehet: az ujj szónak például holonimája a kéz, de holonimája a test is.

Etimológia, helyesírás[szerkesztés]

A szó a görög holon = egész és onoma = név szavak összetételéből származik. Helyesírási szempontból fontos, hogy míg a holonímia hosszú í-vel írandó, addig a holonima szóban az i rövid.

Kapcsolódó fogalmak[szerkesztés]

A holonímia nem reflexív reláció: ha A holonimája B-nek, akkor B nem holonimája A-nak. Az ellenkező irányú relációt meronímiának nevezzük.

A holonímiához hasonló, de azzal mégsem azonos fogalom a hiperonímia. Egy szónak hiperonimája egy másik szó, ha az első szó által jelölt dolgot magában foglalja a második szó által jelölt dolog. Ilyen módon a kéz szónak hiperonimája a testrész, holonimája pedig a kar.

Források[szerkesztés]

  • Holonym. Glottopedia. (Hozzáférés: 2011. április 25.)