Holger Danske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
H.P. Pedersen-Dan szobra Holger Danskéről a Kronborg-kastélyban, Dániában

Holger Danske (magyarul: Dán Holger) dán történelmi figura, mondai hős a 8. századból. Alakja először az ófrancia chanson de geste-ben tűnik fel a Geste de Doon de Mayence verssorozatban.

A monda[szerkesztés]

A legenda szerint Holger Gudfred dán király fia volt. Fiát Charlot, Nagy Károly fia ölte meg, mely tettért Holger bosszút esküdött. A monda szerint majdnem sikerült is megölnie Nagy Károlyt, akivel szemben hét éven keresztül háborúzott. Ezután békét kötöttek, és együtt vonultak a Frank Birodalmat szorongató mórok ellen. A mórok ellen vívott csatában Holger maga ölte meg Brehus vezért.

A történetben sok valóban megtörtént esemény fellelhető. A Frank Birodalom ugyan hatalmának csúcsán volt 800-ban, azonban Dánia déli területein egy Gudfred, vagy Godfrid nevű uralkodó valóban több évig ellen tudott állni a frank előrenyomulásnak.

A legenda szerint Holger lelke a Kronborg-kastélyban pihen, és ha Dániát veszély fenyegeti, Holger szelleme feltámad és győzelemre vezeti az országot.

Hatása a modern korra[szerkesztés]

Poul Anderson modern fantáziaregénye, a "Három szív és három oroszlán" (ISBN 0-671-72186-0) a Holger Danske-történet egy modern feldolgozása.

Holger és a kapcsolódó jelképek feltűnnek a 20. század jobboldali mozgalmainak szimbolikájában is. A jelképrendszer súlyos károkat szenvedett, amikor az 1940-es években a dán szélsőjobb visszaélt a Holgerhez fűződő szimbolikával.

Irodalom[szerkesztés]

Andersen meséje Holger Danskéről (dán nyelven)