Holdfény (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Holdfény
(Moonlight)
2016-os amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőBarry Jenkins
Producer
  • Adele Romanski
  • Dede Gardner
  • Jeremy Kleiner
Vezető producerBrad Pitt
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneNicholas Britell
OperatőrJames Laxton
Vágó
  • Nat Sanders
  • Joi McMillon
JelmeztervezőCaroline Eselin
Gyártás
Gyártó
  • A24 Films
  • Plan B Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínMiami
Játékidő111 perc
Költségvetés1 500 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
  • A24 Films
  • Vertigo Média (Magyarország)
  • Netflix
Bemutató
  • 2016. szeptember 2. (Telluride-i Filmfesztivál)
  • 2016. november 18. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2017. február 9. (Dánia)
  • 2017. február 16. (Magyarország)[1]
  • 2017. március 9. (Németország)[2]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24113/2017)
Bevétel
  • 65 336 603 $ (világszerte)
  • 27 854 932 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Holdfény témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség


A Holdfény (angolul: Moonlight) 2016-ban bemutatott amerikai filmdráma Barry Jenkins rendezésében. A forgatókönyvet Tarell Alvin McCraney In Moonlight Black Boys Look Blue című színműve alapján, McCraney és Jenkins közösen írták. A film főszereplői Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Ashton Sanders, Naomie Harris és Mahershala Ali.

A filmet 2015-ben, Miamiban forgatták, és 2016. szeptember 2-án láthatta először a közönség a Telluride Filmfesztiválon. Amerikai forgalmazója az A24 2016. október 21-én, míg a magyar Vertigo Média 2017. február 16-án mutatta be.[3]

A Holdfény nagy kritikai sikert aratott. A 74. Golden Globe-gálán elnyerte a legjobb filmdrámának járó díjat, és további öt kategóriában jelölték. A 89. Oscar-gálán nyolc jelölésből hármat váltott díjra, a legjobb filmnek, a legjobb adaptált forgatókönyvnek és a legjobb férfi mellékszereplőnek (Ali) járót.

A Holdfény az első film, amelynek teljes szereplőgárdája fekete és elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, és az első LMBT film, amely a legjobb film Oscar-díját megkapta.[4][5][6] Az összes korábbi Oscar-díjas alkotás között ennek volt a legkisebb a költségvetése, ugyanakkor Észak-Amerikában a A bombák földjén után a második olyan film, amely a nevezés előtt a legkisebb árbevételt hozta.[7] A film egyik vágója, Joi McMillon az első fekete nő, akit vágásért Oscar-díjra jelöltek,[8] míg Mahershala Ali az első muszlim vallású színész, aki Oscart kapott.[9]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

i. Kicsi (Little)[szerkesztés]

Az 1980-as években Miami egyik feketék lakta külvárosi negyedében, Liberty City-ben Juan, a kubai származású drogdíler találkozik Chironnal, a nyolcéves kisfiúval, aki az őt üldöző osztálytársak elől egy lakatlan drogtanyára menekül. Juan a kis növésű, zárkózott gyereket először meghívja enni egy gyorsétterembe. Mivel nem tudja szóra bírni, magával viszi otthonába, ahol barátnőjével, Teresával él. A gyerek csak annyit árul el magáról, hogy osztálytársai Kicsinek (Little) csúfolják és hogy anyja egyedül neveli. Teresa beleegyezik, hogy a gyerek náluk töltse az éjszakát. Juan másnap visszaviszi őt anyjához, Paulához.

Az osztálytársak közül Kevin az egyetlen, aki barátságosan bánik Kicsivel. Elviszi magával focizni, majd arra biztatja, hogy védje meg magát a többiek ellen és mutassa meg, hogy nem puhány, amit Juan egy játékos birkózásban be is bizonyít. Egy másik alkalommal megengedi Kicsinek, hogy az iskola mosdójában csatlakozzon a gyerekek egy csoportjához, akik a nemi szervüket hasonlítgatják össze. Utána Chiron hazamegy, vizet melegít és beül a kádba.

Néhány nap múlva Chiron újból meglátogatja Juant, aki leviszi a tengerpartra és úszni tanítja. Karjával a víz felszínén tartja a fiút és arra biztatja, engedje el magát és egy kis ideig gondolja azt, hogy most ő a világ közepe. Hogy növelje a gyerek önbizalmát, Juan elmeséli egy gyerekkori élményét, amikor egy idős hölgy azt mondta neki, hogy a fekete gyerekek a holdfényben kéknek látszanak. A férfi és a gyerek között lassan kialakul egy viszony, amiben Juan tölti be az apa szerepét.

Juan egy szokásos esti drogterítés alkalmával összefut Paulával, aki épp cracket szív az egyik vásárlójával. Kettejük között heves vita alakul ki. Juan szemrehányást tesz Paulának a drogozás miatt, aki azzal vág vissza, hogy a férfi felneveli-e helyette a gyereket és vajon tudja-e, miért csúfolják a többiek Kicsinek.

Chiron egy este váratlanul megint megjelenik Juanék lakásán. Elmondja, hogy gyalog ment, majd megkérdi, hogy mit jelent az a szó, hogy „köcsög” (angolul faggot). Juan elmagyarázza, hogy ezzel a szóval mások a melegeket próbálják megbántani. Majd hozzáteszi, hogy az nem baj, ha valaki meleg, de Chiron soha ne engedje meg, hogy mások köcsögnek szólítsák. A fiú ezután azt kérdezi Juantól, hogy az anyja is tőle vásárolja-e a kábítószert. Juan lehajtott fejjel beismeri, hogy igen. Chiron szó nélkül feláll az asztaltól és otthagyja őket. Juan könnyeivel küzd, Teresa vigasztalóan megfogja kezét.

ii. Chiron[szerkesztés]

Hét évvel később Chiron növésben már utolérte társait, de hozzájuk képest még mindig nagyon vékony. Terrel, a középiskola alfahímje kipécézte magának Chiront. Az órákon a másságára célozgató megjegyzéseket tesz rá, és továbbra is Kicsinek szólítja. Ugyanabba az osztályba jár Kevin is, akinek egy alkalommal az órák után büntetésből benn kell maradnia, mert rajtakapták az iskolában, amikor szexelt egy lánnyal. Ezt bizalmasan elmeséli Juannak és ekkor szólítja őt először Fekának.

Paula drogfüggősége közben súlyosbodott és hogy pénzhez jusson, prostituálja magát. Amikor éjszaka vendége van, Chiront elküldi otthonról, aki ilyenkor Teresánál alszik. Juan közben meghalt, de Chiron továbbra is számíthat Teresára. Azon az éjszakán, amikor Chiron nála alszik, álmában Kevint és a lányt látja aktus közben Teresa házának kertjében. Másnap anyja, aki nyilvánvalóan elvonási tünetektől szenved, szemrehányást tesz neki amiatt, hogy Teresával tartja a kapcsolatot és még a tőle kapott pénzt is elszedi a fiútól.

Terrel nem száll le Chironról, az utcán is beleköt egy haverjával együtt és becsmérlő megjegyzéseket tesz Paulára. Chiron tehetetlen velük szemben és megalázottan távozik. Este a városban bolyong a metróban, majd végül kiköt a tengerparton, ahol Juan tanította úszni.

Váratlanul megjelenik Kevin és leül mellé. Ismét Fekának szólítja Chiront és a kérdésre, hogy miért, azt válaszolja, hogy ezt becenévként használja. Közösen elszívnak egy jointot, amit Kevin hozott magával és közben olyan bizalmas dolgokról beszélgetnek, mint szomorúság és sírás. Kevin átöleli Chiront, lassan magához húzza, szájon csókolja és kézzel kielégíti. Utána hazaviszi kocsival. A két srác barátként válik el.

Terrel egy nap az iskola menzáján leül Kevin mellé és ráveszi, hogy elevenítsenek fel egy csicskáztató játékot, amiben addig ütik az áldozatot, amíg az fekve nem marad. Az erős és izmos Kevin belemegy a játékba. Terrel az iskola előtt az utcán bök rá a kiszemelt célpontra, Chironra. Kevin megdöbben, de Terrel és a többiek uszítják és ököllel arcul csapja Chiront, aki a földre zuhan, de ismét talpra áll. Bár Kevin kéri, hogy maradjon fekve, Chiron minden ütés után újra feláll. A közben rugdosássá fajult verésnek a felnőttek közbeavatkozása vet véget. Az eset után Chiront hiába kérleli az egyik tanár, hogy tegyen feljelentést, ő erre nem hajlandó. Otthon megtölti a kádat jeges vízzel és ebben hűti véresre vert arcát.

Másnap Chiron nagyon határozott lépésekkel és szemmel láthatóan eltökélten bemegy az iskolába. Az osztályteremben, ahol már megkezdődött az óra, megragad egy széket és leüti Terrelt. Kevin az iskola előtt állva nézi, ahogy Chiront a rendőrök elviszik.

iii. Feka (Black)[szerkesztés]

Körülbelül tíz évvel később Chiron Atlantában él, miután letöltötte büntetését a javító-nevelő intézetben. Most Fekának hívják, ahogy korábban Kevin hívta őt. Droggal kereskedik, mint egykor Juan, és kinézetében is rá emlékeztet. Izmos férfi lett belőle, aki esténként rendszeresen gyúr, alkoholt nem fogyaszt. Viseli a drogdílerek teljes kelléktárát: gyémánt fülbevalók, súlyos aranylánc, karkötők és aranylemezből készült fogvédő. Egy nagy országúti cirkálóval járja a negyedet, ahol teríti a drogot az utcai árusok között. Éjszakánként viszont rémálmok gyötrik: anyja jelenik meg álmában, ahogy gyerekkorában üvölt rá. A nyomasztó álomból felriadva Chiron a jeges vízzel töltött kádban próbálja lehűteni a fejét.

Paula ugyanebben a városban lakik. Túl van az elvonókúrán és most egy utókezelő otthonban él, amit korábban drogfüggőségben szenvedőknek tartanak fenn. Időnként felhívja fiát és kéri, látogassa meg.

Egy este Chiron már félálomban van, amikor csörög a mobiltelefonja. Azt hiszi, ismét az anyja hívja és mentegetőzni kezd, hogy még nem látogatta meg. De a vonal másik végén Kevin van, aki továbbra is Miamiban él és most szakács egy kisebb étteremben. Teresa adta meg neki Chiron számát. A verekedés óta nem látták egymást. Elnézést kér a történtekért és elmeséli, hogy nemrég bement az étterembe egy srác, aki hasonlít Chironra és lejátszott egy számot a zenegépben. Hívja Chiront, hogy látogassa meg, ha arra jár. Másnap reggel Chiron a nedves alsónadrágján veszi észre, hogy éjjel spontán magömlése volt.

Amikor Chiron meglátogatja anyját az otthonban, a nő elmondja, hogy szereti, bár tudja, hogy ugyanezt fordítva nem várhatja el tőle, mert nem volt jó anya és amikor kellett volna, nem adta meg fiának a szükséges szeretet. Próbálja rávenni fiát, hogy beszéljen az érzéseiről, de Chiron egy pillanatra dühösen kifakad. Bár továbbra sem tud megnyílni anyja előtt, de mielőtt távozna, megölelik egymást.

Chiron egy nap kocsiba ül és elindul Miamiba anélkül, hogy felhívná Kevint. Este érkezik meg az étterembe, ahol a vendégekkel foglalkozó Kevin először észre sem veszi. Csak akkor ismeri fel, amikor veszi fel tőle a rendelést. Bár Chiron most egészen másképp néz ki, mint amikor utoljára látta, örül neki. Chiron nem akar étlapról választani, ezért Kevin séf kedvencét ajánl, amit szemmel láthatóan nagy odaadással készít el. Bár Chiron mondja, hogy nem szokott alkoholt fogyasztani, Kevin vörösbort hoz és a találkozás örömére mindketten isznak. Vacsora után Kevin elbüszkélkedik kisfia fényképével. A házasságnak már vége, de Kevin a gyerek miatt továbbra is tartja a kapcsolatot volt feleségével. Chiron most is nehezen nyílik meg és keveset beszél. Kevin szóvá teszi Chiron kinézetét, a sok smukkot, és kissé megdöbben, amikor hallja, hogy Chiron kábítószerrel kereskedik, aki félig-meddig mentegetőzve mondja, hogy neki „ezt dobta a gép”. Mindketten kissé zavarban vannak és a beszélgetésnek az sem kedvez, hogy kezdetben Kevinnek gyakran fel kell állnia, hogy a többi vendéggel foglalkozzon. Amikor Chiron nekiszegezi a kérdést Kevinnek, hogy miért hívta fel telefonon, Kevin jön zavarba, majd lejátssza a zenegépben azt a számot, ami eszébe juttatta Chiront: egy régi doo-wop dal, amit Barbara Lewis énekel, címe Hello Stranger (Helló, idegen).

Kevin bezárja az éttermet és Chiron kocsijában elindulnak hazafelé. Útközben Kevin tovább faggatja Chiront, mert még mindig csodálkozik a váratlan látogatáson. Mikor megkérdi, hogy hol fog éjszakázni, Chiron arca kissé elkomorul és válasz helyett felerősíti az autórádió hangját. Így érkeznek meg Kevin lakásához, ahol a kocsiból kiszállva Chiron megint azt a tengerparti szakaszt látja maga előtt, ahol régen Juan tanította úszni és ahol Kevinnel átélte első szexuális élményét.

Chironnak kissé fáj a feje a sok vörösbortól, ezért Kevin teát készít, bár Chiron közli, hogy azt sem szokott inni. Kevin ekkor kissé kifakad és azt kérdi Chirontól, ki ő tulajdonképpen. A két férfi végre megnyílik egymásnak. Chiron elmondja, hogy az intézetben töltött idő után a semmiből kellett felépítenie magát és hogy nagyon sokáig nem akart arra emlékezni, ami korábban kettőjük között történt. Kevin is elmeséli, hogy korábban mindig mások elvárásainak akart megfelelni, de most már beéri azzal, ami van és csak az a fontos, hogy felnevelje a fiát. Chiron némi tétovázás után megvallja Kevinnek, hogy azóta a tengerparti este óta senki nem érintette meg.

Chiron Kevin vállára hajtja a fejét, ő pedig gyengéden átöleli.

A záróképben ismét a gyermek Chiront látjuk, ahogy háttal áll a holdfényben a tengerparton, majd fejét hátrafordítja és belenéz a kamerába.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Filmelemzés[szerkesztés]

A film felépítése[szerkesztés]

A film három fejezetből áll, ezek mindegyike a főszereplő életének egy különösen meghatározó szakaszát mutatja be. Az egyes fejezetek címe az a név, ahogy a főszereplőt abban az időben hívják. Az első fejezet címe Kicsi (Little), ez a kisfiú gúnyneve az iskolában. A másodiké Chiron, ami a főszereplő valódi keresztneve, a harmadiké pedig Feka (Black), amit legjobb barátja, Kevin ad neki.[10] A három fejezet egymásra épül és együtt egy triptichont alkot. Egyes kritikusok szerint mindegyik fejezet önálló kisfilmként is megállná a helyét, amelyeket egymástól függetlenül is be lehetne mutatni, viszont a három rész együtt sokkal nagyobb hatású.[11][12]

Kulcsjelenetek[szerkesztés]

A kritikusok rendre kiemelik a film bizonyos kulcsjeleneteit, amelyekben mélyebben feltárul azoknak a szereplőknek a valódi jelleme, akik fontos szerepet játszanak Chiron életében:

  • A strandjelenet Miamiban a film első részében, ahol Juan úszni tanítja Kicsit (gyakran baptista vagy keresztelő jelenetnek is hívják).[13] Itt mutatja meg a gyereknek Juan, hogy bízhat benne. Egyes beszámolók szerint a forgatás ideje alatt Mahershala Ali valóban megtanította úszni a Kicsit alakító Alex R. Hibbert gyerekszínészt.
  • Egy későbbi beszélgetés kettejük közt, amikor Juan elmagyarázza a fiúnak, hogy az élet egy bizonyos pontján mindenkinek döntenie kell, hogy ki akar lenni.
  • Az a jelenet, amelyben Kicsi azt kérdi Juantól, mit jelent a köcsög (az eredetiben faggot), ő pedig elmagyarázza, hogy ezt a szót gonosz emberek használják arra, hogy egy meleg rosszul érezze magát.
  • Rögtön ezután következik az a jelenet, ahol Juan a gyerek szavaiból rádöbben, hogy mint kábítószer kereskedő, ő is felelős azért a szerencsétlen helyzetért, hogy a fiú anyja drogfüggő.[11][14]
  • Az éjszakai strandjelenet hét évvel később Kevinnel, amikor Chiron először él át közvetlen szexuális élményt egy másik emberrel.
  • Az a jelenet, amikor Chiron meglátogatja anyját a klinikán, aki elmondja neki, hogy szereti.
  • Chiron és Kevin párbeszéde az étteremben, amikor ismét találkozik a két ember, akiknek annyi év után valamiért még mindig szükségük van egymásra.[15][16]

A szereplők neve[szerkesztés]

Kheirón és Akhilleusz

A szereplőnevek részben görög mitológiai alakokkal, részben keresztény szentekkel hozhatók összefüggésbe és így utalnak a filmben játszott szerepükre és jellemükre.

Chiron a halhatatlan görög kentaur, Kheirón (latinul Chiron) nevét viseli, aki Kronosz és Philyra torzszülött fia volt és kívülállónak számított mind az istenek, mind a földiek világában. Anyja elhagyta torz kinézete miatt. Ugyanakkor isteni származása révén különbözött a többi kentaurtól, szelídebb volt náluk. Mint minden kentaur, ő is félig ember félig ló volt, ugyanakkor a görög mitológiában gyakran ábrázolják emberi lábakkal.

A mitológiai és a filmbéli Chiron között világos a párhuzam: ő is különbözik a többiektől, akik emiatt bántják. Őt is elhagyja anyja, aki eltűnik a drogfüggés mélységében. A görög mitológiában Kheirónt Apollón és Artemisz isten támogatja, akik orvostudományra, zenére és jövendölésre tanítják. A Holdfényben Chiron Juanban és Teresában lel pótszülőkre, akik megtanítják neki, hogyan kell úszni, hogyan vessen ágyat, hogy üljön egyenesen és hogyan éljen méltósággal.

Kheirón kitüntetett helyet foglal el az asztrológiában is: ő a „sérült gyógyító”. Ez az elnevezés onnan származik, hogy a mítosz szerint egy mérgezett nyílvesszőtől halálos sebet kap, de isteni származása miatt nem hal meg. Viszont a seb nem gyógyul be és állandó fájdalmat okoz. A mítosz egyes magyarázatai szerint a seb ápolása során tanulja meg a gyógyítás tudományát. Másokat meg tud gyógyítani, saját magát viszont nem. Az asztrológiában Kheirón a „halálos sebet” képviseli, amit gyerekkorunkban szenvedünk el és ami gyógyíthatatlannak tűnik. A bennünk lévő Chiron megértése a tanulás és a fejlődés forrásává válhat. A Holdfény bizonyos értelemben elmélkedés azokról a sebekről, amelyeket Chiron az anyjától, az osztálytársaitól és a teljesen közönyös állami intézményektől szenvedett el. Chiron egy meleg fekete fiú, aki egy olyan világban nő fel, amelyik nem törődik a meleg fekete fiúkkal. A film harmadik részében viszont izmos felnőttként jelenik meg újra, akinek hallgatagsága szívósságot rejt magában. Három fejezeten át tartó útja a túlélés története, egy megélt életé. Kísérlet, hogy ne csak gyógyítson, hanem felfedezzen.[17]

A főszereplőt – akit a filmben három különböző színész alakít – az első részben Kicsinek nevezik, majd Chironnak, ami a tényleges keresztneve, majd az utolsó részben felnőttként Fekának hívja magát. Így hívta őt korábban barátja, Kevin. A figura közben egy átalakulási folyamaton megy át, amelyben Chiron lénye az egyre keményebb páncél alatt mindvégig felismerhető marad, miközben külseje erősen megváltozik.[18] Berry Jenkins egy interjúban azt mondta Chiron átváltozásával kapcsolatban, hogy olyanná válik, amilyennek a világ látni akarja.[19] A kritikusoknak feltűnt, hogy Jenkinsnek sikerült a főszerepre három egyformán ideges tekintetű színészt találnia, akiknek a szemében Chiron fájdalma tükröződik, ezzel is elhitetve, hogy végig ugyanarról a személyről van szó.[20][21]

Juan barátnője Teresa különösen a film második részében egyre inkább Chiron pótanyja lesz. Ő biztosítja a fiúnak azt, amit vér szerinti anyjától nem kap meg: empatikus, odafigyelő, nem ítéli el a mássága miatt, és megadja neki az érzést, hogy nincs egyedül és nem kívülálló. Az egyik jelenetben azt mondja az orrát lógató hallgatag Chironnak, hogy emelje fel a fejét, mert az ő házában csak szeretet és büszkeség lakozik.[22] A szerepnév Teréz anyát idézi, aki egész életét annak szentelte, hogy árvákról és hajléktalanokról gondoskodjék.

Chiron életének másik kulcsszereplője Kevin. A keresztnév jelentése „csinos, kedvesnek született”. Kevinnek az a szerepe a filmben, hogy Chiront kimozdítsa zárkózottságából, olyan helyzeteket teremtsen, amelyekben Chiron jól érzi magát és amelyek beszédre bátorítják.[23] Ez különösen a romantikus strandjelenetben nyilvánul meg, hiszen Chironnak, akinek korábban semmilyen intim élményben nem volt része, a csók az emberek közötti érintkezés teljesen új formája. A film végén pedig Kevin válla, amikor ráhajtja fejét, nyilvánvalóan a legmeghittebb hellyé válik számára.[24]

A produkció[szerkesztés]

Forgatókönyv[szerkesztés]

Tarell Alvin McCraney
Barry Jenkins

Tarell Alvin McCraney 2003-ban írta In Moonlight Black Boys Look Blue című részben önélatrajzi indíttatású színdarabját, amelyben drogfüggő anyja halálát próbálta érzelmileg feldolgozni, aki AIDS-ben hunyt el. A darab majdnem egy évtizeden át fiókban hevert, és máig nem állították színpadra.[25] Három felvonásban meséli el az afroamerikai Chiron történetét, aki szegénységben és drogháborúk közepette nő fel az 1980-as évek Miamijában.[23][26]

McCraney a darabban saját gyerekkori élményeiből merít. A 2016-os Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon a filmbemutatót követő sajtókonferencián elmondta, hogy egy szomszédban élő drogkereskedő megtanította biciklizni. A Blue (Kék) nevű férfi az idő tájt gyakran találkozott anyjával, vele pedig olyan kedvesen és gyengéden bánt, mintha a saját gyereke lett volna. Az író akkor öt vagy hat éves volt és korábban soha nem tapasztalta, hogy egy férfi így viselkedik vele, beleértve saját apját is. Tudta, hogy Blue drogkereskedő, az anyja pedig kábítószeres, de elfogadta a dolgokat úgy, ahogy voltak. Elmondása szerint úgy éltek, mintha egy mozaikcsalád lettek volna. A férfit néhány évvel később lelőtték.[27][28]

Miután elvégezte a DePaul University esztétika szakát és a Yale Egyetem mesterképzőjét, 2010-ben McCraney megírta a Day N Night Out című rövidfilm forgatókönyvét, amelyben ő játszotta The Boy Who Looks szerepét és ezzel 2013-ban elnyerte a MacArthur Fellowship díját.[29]

A Holdfényt Barry Jankins rendezte, akinek ez a második játékfilmje a Magyarországon is bemutatott Orvosság búbánatra (Medicine for Melancholy) után.[30][31] Jenkins hasonló korú, mint McCraney, és bár abban az időben még nem ismerték egymást, de ő is Miami külvárosában, Liberty City-ben nőtt fel, sőt egy ideig ugyanabba az iskolába jártak. Az ő anyja is kábítószeres és HIV-fertőzött volt, de a betegség nem alakult ki nála. A 2008-as debütálás után több forgatókönyvet is írt, ezek egyikéből sem készült film.[32] 2013 januárjában Adele Romanski sürgette Jenkinst, hogy csinálja meg második filmjét.[33] Többször is beszéltek, hogy témát találjanak egy kis költségvetésű, személyes vonatkozású filmhez. Néhány ötlet elvetése után a választás McCraney darabjára esett, amit korábban a miami Borscht művészeti közösség juttatott el Jenkinshez. Beszélt McCraney-vel, majd egy egy hónapos brüsszeli látogatás alatt elkészítette a forgatókönyv első vázlatát.[34]

Bár az eredeti mű is három részes, de oda-vissza ugrál az időben, így a néző egymással párhuzamosan ismeri meg Kicsi, Chiron és Feka életét. Valójában csak a darab felénél derül ki, hogy egy és ugyanazon személyről van szó.[35][36] Jenkins ehelyett azt a megoldást választotta, hogy az eredetit úgy osztotta három egymást követő részre, hogy azokban végig Chiron történetére tudjon összpontosítani.[34][37] Az így létrejött forgatókönyv egyszerre idézi a két szerző hasonló gyerekkorárát. Juan alakját a már említett Blue nevű drogdílerről mintázták, Paulában pedig benne van mindkettőjük anyja.[38]

A kész forgatókönyet Jenkins 2013-ban a Telluride-i Filmfesztiválon bemutatta a Brad Pitt által alapított Plan B Entertainment vezetőinek. 2015-ben jelent meg a hír, hogy a Plan B az A24 társasággal közösen elvállalta a film kivitelezését.[39]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

Chiront és Kevint a film mindegyik részében más színész alakítja. A tizenéves Chiron szerepét Ashton Sandersre osztották.[40] A gyermek Chiron és Kevin szerepét Alex W. Hibbert illetve Jaden Piner kapta a Miamiban rendezett nyilvános szereplőválogatáson.[41] Trevante Rhodesot eredetileg Kevin szerepében hallgatták meg, ám végül a felnőtt Chiron szerepét kapta.[42]

André Holland már korábban is játszott McCraney színdarabjaiban és tíz évvel előtte olvasta a színdarabot is. El volt ragadtatva Kevin szerepétől és miután látta a forgatókönyvet, azt mondta, hogy „ez [a forgatókönyv] volt a legjobb dolog, amit valaha olvastam.”[43]

Naomie Harris kezdetben vonakodott Paula szerepétől, mondván nem szeretne sztereotípiákkal megjeleníteni egy fekete nőt. Amikor előadta aggályait, Jenkins részletesen ecsetelte neki a két anya jellemvonásait, amelyekből Paula szerepe össze lett gyúrva. Harris később ezt úgy kommentálta, hogy bár korábban megesküdött, hogy soha nem játszik kábítószeres nőt, a forgatókönyv és a rendező türelme meggyőzte. A szerepre készülve crackfogyasztó drogosokkal készült riportfilmeket nézett meg és találkozott is ilyen nőkkel, akik azzal magyarázták függőségüket, hogy így menekülnek életük sivársága és a szenvedés elől.[44][45]

Juan szerepére Romanski javasolta Mahershala Alit, aki korábban már szerepelt Kicks című filmjében. Jenkins vele kapcsolatban bizonytalan volt a Kártyavár című tévésorozatban játszott szerepe miatt, ám végül Ali színészi képességei és személyisége meggyőzte. Alinak gyerekkorában volt egy Juanhoz hasonló ismerőse, akit nagyon tisztelt, és a szerepben fontos lehetőséget látott rá, hogy megszemélyesítsen egy ilyen afroamerikai férfi mentort.[46][47]

Janelle Monáe, amikor elküldték neki a forgatókönyvet, azonnal elvállalta a szerepet. Mint mondta, neki is voltak olyan családtagjai, akik hasonló problémákkal küszködtek drogfüggőségük vagy szexuális identitásuk miatt.[32]

Forgatás[szerkesztés]

A film egy részét Miamiban, a Liberty Square lakótelepen forgatták.

A forgatás 2015. október 14-én indult Miamiaban. Amikor Jenkins Romanskival forgatási helyszíneket keresgélt a városban, igyekezett olyanokat találni, ahol korábban élt. Egy Liberty City szomszédságában lévő lakótelep lett az egyik fő helyszín, mert Jenkins és McCraney is ezen a környéken nőtt fel.[48][49] Mivel Jenkinsnek voltak rokonai a környéken, így zavartalanul forgathattak, bár a színészek és a stáb mellett volt rendőri kíséret is. Naomie Harris később így számolt be tapasztalatairól:[45]

„Ez volt az első alkalom, hogy valaki elment a közösségükbe és képviselni akarta őket a filmvásznon, és mivel Barry Jenkins ott nőtt fel, volt bennük egy büszkeség és egy vágy, hogy támogassák őt. Az ember olyan szeretetet érzett a közösség részéről, amilyet én soha nem éreztem másutt, sehol a világon, és furcsa volt, hogy ez történt, mert az ember pont az ellenkezőjére számított.”

A forgatás során Jenkins gondoskodott róla, hogy a Chiront alakító három színész ne találkozhasson egymással, mert el akarta kerülni, hogy egymás játékát utánozzák. Így Rhodes, Sander és Hibbert külön két-három hetes periódusokban forgatott. Mahershala Ali több egymást követő hétvégén repült Miamiba, mert közben más projektekben is részt vett. Naomie Harris három nap alatt, próbák nélkül vette fel a jeleneteit, míg André Holland minden jelenetét ötször forgatták le. A teljes filmet 25 forgatási nap alatt vették fel.[25][50]

Jenkins operatőre James Laxton volt, aki régóta barátja, együtt forgatták első filmjét is. Úgy döntöttek, hogy kerülik a „dokumentarista látványt”, ezért szélesvásznú CinemaScope formátumot használtak és Arri Alexa digitális kamerát, ami jobban visszaadja a bőr színét. Alex Bickel coloristtal olyan színskálát alkottak, amely úgy növelte a kontrasztosságot és a szaturációt, hogy színhelyes és részletgazdag maradt. Ez azért volt nagyon fontos, hogy a sötét bőrárnyalatok árnyékban is jól kivehetőek legyenek. Ennek eredményeként úgy tűnik, mintha a három részt három különböző nyersanyagra vették volna fel. Az első részben FujiFilmet emulálnak, hogy intenzívebbé tegyék a bőrárnyalatokat. A második részben Agfa nyersanyagot imitálnak, ami némi cián árnyalatot ad a képeknek, a harmadikban pedig módosított Kodakot.[51]

Utómunkálatok[szerkesztés]

A vágást és a szerkesztést Jenkins két egyetemi évfolyamtársa, Joi McMillon és Nat Sanders csinálta Los Angelesben. Sanders volt felelős az első és a második részért, McMillon pedig az operatőr kedvenc „vacsorajelenetét” tartalmazó harmadikért. Végül a zenei keverést a Wildfire stúdióban végezték Los Angelesben.[52]

A film zenéje[szerkesztés]

A film zenéjét Nicholas Britell szerezte. A kísérőzenében főleg hegedű és cselló dominál, de megszólal benne zongora és oboa is. Jenkins egyrészt zenekari zenét szeretett volna filmjéhez, másrészt érdekelte a chopped & screwed stílus. Ez egy remixelési mód, ami a houstoni hiphop művészek közt vált divatossá. Lényege, hogy a számokat eredeti tempójuknál lassabban adják elő, esetleg a szám egyes részeit többször megismétlik. Britellnek sikerült ezt a technikát ötvözni a klasszikus hangszerekkel.

A film zenei anyaga 2016. október 21-én jelent meg. Az album Britell 19 szerzeménye mellett tartalmaz egy-egy Goodie Mob, Boris Gardiner és Barbara Lewis dalt is. Két további szám, amiből csak egy rész hallható a filmben, nincs rajta a lemezen: a One Step Ahead Aretha Franklintől és a Cucurrucucú paloma Caetano Veloso előadásában.[53]

A The Chopstars együttes két tagja, OG Ron C és DJ Candlestick elkészítette az album chopped and screwed változatát is.[54]


Moonlight (Original Motion Picture Soundtrack)
filmzene
Megjelent2016. október 21.
Stílus
Hossz38:04
KiadóLakeshore Records LKS 348902
ProducerNicholas Britell
SablonWikidataSegítség

Számlista[szerkesztés]

Az összes szám szerzője Nicholas Britell, kivéve ahol külön fel van tüntetve. 

Moonlight: Original Motion Picture Soundtrack[55][56]
# CímSzerző Hossz
1. Every Nigger Is a StarBoris Gardiner 3:19
2. Little's Theme  0:59
3. Ride Home  0:47
4. Vesperae Solennes de Confessore – Laudate Dominum, K. 339 (részlet)Mozart 1:42
5. The Middle of the World  2:02
6. The Spot  1:23
7. Interlude  0:25
8. Chiron's Theme  0:56
9. Metrorail Closing  1:42
10. Chiron's Theme Chopped & Screwed (Knock Down Stay Down)  2:08
11. You Don't Even Know  2:20
12. Don't Look at Me  0:36
13. Cell TherapyGoodie Mob 4:37
14. Atlanta Ain't but So Big  0:55
15. Sweet Dreams  0:58
16. Chef's Special  1:10
17. Hello StrangerBarbara Lewis 2:43
18. Black's Theme  0:56
19. Who Is You?  0:53
20. End Credits Suite  5:13
21. Bonus Track: The Culmination  1:55

Forgalmazás[szerkesztés]

Marketing[szerkesztés]

A film hivatalos posztere és az mozielőzetes 2016. augusztus 10-én jelent meg. A triptichonszerű fekvő formátumú poszteren a Chiront alakító három színész arca látható félig, egymás mellett, kék illetve lilás háttér előtt. A plakát másik, álló formátumú változán a három arc egy-egy harmadából készült montázs ad ki egy teljes arcot.[57] Ezen túlmenően a producerek nem folytattak extra merkatinget, egyrészt mert a bemutató az őszi fesztiválszezonra eset, másrészt mert egyébként is nagy várakozás előzte meg Jensen második filmjét. Ahogy Mark Olsen fogalmazott a Los Angeles Times egyik cikkében, „ez volt az egyik leginkább várt film”.[58]

Bemutató[szerkesztés]

Jenkins, Holland és Sanders Torontóban

A film világpremierje 2016. szeptember 2-án volt a Telluride-i Filmfesztiválon,[59] majd 2016. szeptember 10-én bemutatták a Torontói Nemzetközi Filfesztiválon,[60] október 2-án a New York-i Filmfesztiválon,[61] október 6-án a BFI London Filmfesztiválon,[62] október 7-én pedig a Vancouveri Nemzetközi Filfesztiválon.[63]

A filmet október 21-től kezdték el vetíteni New York és Los Angeles négy mozijában, a teljes nagyközönség számára pedig november 18-tól kezdve 650 filmszínház tűzte műsorára.[64] A film már az első hétvégén átlépte a százezres nézőszámot és több mint 400 000 USD bevételt termelt.[65] 2017 februárjában már 1014 moziban játszották egyszerre. A Oscar-díj átadását követő hétvégén 260%-kal ugrott meg a film bevétele az előző hetihez képest és elérte 2,5 millió dollárt. Ezzel túlszárnyalta két korábbi Oscar-díjas film, a Birdman illetve a Brokeback Mountain díjátadó utáni csúcsait.[66] A film teljes bevétele meghaladta a 65 millió dollárt, míg a produkció költsége csak 4 millió dollár volt.[67]

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes által összegzett 302 értékelés 98%-a pozitív, a film átlagos tetszési indexe 9/10 volt. Az oldal egybehangzó megítélése szerint „a Holdfény egy ember történetét felhasználva olyan figyelemreméltó és briliánsan kidolgozott képet mutat be életekről, amilyet filmen nagyon ritkán látni”.[68] A Metacriticen összegyűjtött 51 kritikát átlagolva a lehetséges 100 pontból 99-et kapott a film, a maximális értéket eddig csak a Sráckor (Boyhood) érte el 2014-ben.[69] Mindkét oldalon ez a legjobbnak ítélt film 2016-ban.[70]

David Rooney a The Hollywood Reporter szakírója pozitívan nyilatkozott a filmről a 2016-os Telluride-i Filmfesztivál után. A színészek játéka mellett kiemelte James Laxton operatőr munkáját: „vibráló és csábító, megtévesztően lágy, amit forró együttérzés hat át”. Rooney szerint a film „mély húrokat pendít meg mindenkiben, aki valaha is azzal küzdött, hogy megtalála identitását vagy kapcsolatra leljen egy magányos világban”.[71] A Time Out New York lapjain Joshua Rothkopf ötből öt csillagot ad a filmnek, dicséri Barry Jenkins rendezését és hozzáfűzi, hogy „kétség kívül olyan film, amiért moziba járunk: hogy megértsük egymás fájdalmát és talán közelebb kerüljünk egymáshoz”."[72]

Brian Formo a Collider.com-on a Holdfénynek 'A−' besorolást adott, dicsérve a szereplőket és a rendezést, ám hozzátette, szerinte a film „inkább individuális és fontos, de nem annyira nagy”.[73] Hasonlóan Jake Cole a Slant Magazine-ben dicsérte a színészeket, de kritizálta a forgatókönyvet, szerinte „a filmben sok minden ódivatú”.[74] A The Verge kritikusa, Tasha Robinson hiányolta a cselekményből a három fejezet között történteket, de elismerte, hogy "ami viszont a vászonra került, az feledhetetlen."[75]

A 2016-os Torontói Nemzetközi Filfesztivált követően Justin Chang a Los Angeles Timesban azt írta a filmről, hogy „fájdalmasan romantikus és szokatlanul őszinte”, és biztosra vette, hogy jelölni fogják Oscar-díjra.[76]

Ezzel szemben viszont Orville Lloyd Douglas kanadai író a Film International folyóirat cikkében azt írta a Holdfényről, hogy „tisztességtelen, heteroszexista, rasszista és közhelyes”. Elítéli az ehhez hasonló, „homoszexualitáson, fajon, kábítószer-függőségen, bűnözésen és szegénységen szenvelgő” filmeket, amelyek „a fekete család működésképtelenségét tekintik a siker kulcsának a fehér kritikusok körében.” Álszent dolognak tartja, hogy a szórakoztatóipart kezükben tartó fehérek döntsenek egy fekete filmről. Úgy véli, hogy a film lecsillapítja azt, amit ő a felső osztálybéli fehér filmkritikusok és a Filmakadémia gazdag fehér szavazói rasszista előítéletének tart.[77]

A filmről sokat és bőven írtak a magyar sajtóban is, többségében igen elismerően.[78][79][80][81]

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

A 74. Golden Globe-gálára a filmet hat díjra jelölték, amivel a második legtöbb jelölést kapó film volt és nyert a a legjobb filmdráma kategóriában.[82][83] A 89. Oscar-gálán nyolc kategóriában jelölték és háromban nyert: a legjobb film, a legjobb férfi mellékszereplő (Maherhsala Ali) és a a legjobb adaptált forgatókönyv.[84][85] A Holdfény az első LMBT-témájú film, amelyik megkapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.[86]

Mivel a forgatókönyv alapjául szolgáló színdarabot soha nem mutatták be és nem adták ki, a különböző díjátadókon eltérő szabályok szerint döntötték el, hogy eredeti vagy adaptált forgatókönyvnek tekintsék-e. A BAFTA-díjon az eredeti forgatókönyv kategóriába sorolták, míg az Oscar-díj esetében adaptált forgatókönyvnek tekintették.[87]

American Society of Cinematographers
BAFTA-díj (2017)
  • jelölés: legjobb film (Dede Gardner, Jeremy Kleiner és Adele Romanski)
  • jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (Mahershala Ali)
  • jelölés: legjobb női mellékszereplő (Naomie Harris)
  • jelölés: legjobb eredeti forgatókönyv (Barry Jenkins)[89]
British Independent Film Awards (2016)
  • díj: legjobb külföldi független film (Barry Jenkins)[90]
Chicago Film Critics Associaton (2016)
  • jelölés: legjobb film
  • jelölés: legjobb rendező (Barry Jenkins)
  • jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (Mahershala Ali)
  • jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (Trevante Rhodes)
  • jelölés: legjobb női mellékszereplő (Naomie Harris)
  • jelölés: legjobb adaptált forgatókönyv (Barry Jenkins)
  • jelölés: legjobb operatőr (James Laxton)
  • jelölés: legjobb vágás (Nat Sanders és Joi McMillon)
  • jelölés: legjobb filmzene (Nicholas Britell)
  • jelölés: A legígéretesebb előadó (Janelle Monae)[91]
Critics’ Choice Movie Awards (2016)
  • jelölés: legjobb film
  • jelölés: legjobb rendező (Barry Jenkins)
  • jelölés: legjobb forgatókönyv (Barry Jenkins)
  • jelölés: legjobb operatőr (James Laxton)
  • jelölés: legjobb vágás (Nat Sanders és Joi McMillon)
  • jelölés: legjobb filmzene (Nicholas Britell)
  • díj: legjobb férfi mellékszereplő (Mahershala Ali)
  • jelölés: legjobb női mellékszereplő (Naomie Harris)
  • jelölés: legjobb gyermekszereplő (Alex R. Hibbert)
  • díj: legjobb színészegyüttes[92]
Directors Guild of America Awards (2017)
  • jelölés: 2016 legjobb filmje (Barry Jenkins)[93]
74. Golden Globe-gála
  • díj: legjobb filmdráma
  • jelölés: legjobb rendező (Barry Jenkins)
  • jelölés: legjobb forgatókönyv (Barry Jenkins)
  • jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (Mahershala Ali)
  • jelölés: legjobb nőimellékszereplő (Naomie Harris)
  • jelölés: legjobb filmzene (Nicholas Britell)[94]

Gotham Independent Film Award (2016)

  • díj: legjobb játékfilm
  • díj: legjobb forgatókönyv
  • díj: Közönségdíj
  • díj: A zsüri különdíja a legjobb színészegyüttesnek[95]
Hawaii International Film Festival (2016)
  • díj: Arany Orchidea-díj[96]
Hollywood Film Award (2016)
  • díj: Hollywood színésznő felfedezettje (Naomie Harris)[97]
Hollywood Music In Media Awards (2016)
  • díj: legjobb filmzene (Nicholas Britell)[98]
Independent Spirit Awards (2016)
  • díj: legjobb film
  • díj: legjobb rendezés (Barry Jenkins)
  • díj: legjobb forgatókönyv
  • díj: legjobb operatőr
  • díj: legjobb vágás
  • Robert Altman-díj [99]
London Critics' Circle Film Awards (2017)
  • jelölés: legjobb film
  • jelölés: legjobb rendező (Barry Jenkins)
  • jelölés: legjobb forgatókönyv (Barry Jenkins)
  • díj: legjobb férfi mellékszereplő (Mahershala Ali)
  • díj: legjobb női mellékszereplő (Naomie Harris)
  • jelölés: legjobb brit filmszínésznő (Naomie Harris a Holdfény, A mi emberünk és a Váratlan szépség c. filmekben nyújtott alakításért)
  • jelölés: legjobb vágás (Nat Sanders és Joi McMillon)[100]
London Film Festival (2016)
  • jelölés: legjobb film (Barry Jenkins)[101]
Los Angeles Film Critics Association Awards (2016)
  • díj: legjobb film
  • díj: legjobb rendező (Barry Jenkins)
  • díj: legjobb férfi mellékszereplő (Mahershala Ali)
  • díj: legjobb operatőr (James Laxton)[102]
National Board of Review Awards (2016)
  • díj: legjobb rendezés
  • díj: legjobb női mellékszereplő (Naomie Harris)
  • Felvétel a legjobb 10 film közé[103]
89. Oscar-gála
Producers Guild of America Awards (2017)
  • The Darryl F. Zanuck Award (Adele Romanski, Dede Gardner és Jeremy Kleiner)[105]
Satellite Awards (2016)
  • jelölés: legjobb film
  • jelölés: legjobb rendező (Barry Jenkins)
  • díj: legjobb eredeti forgatókönyv (Barry Jenkins)
  • jelölés: legjobb operatőr (James Laxton)
  • jelölés: legjobb vágás (Joi McMillon és Nat Sanders)
  • díj: legjobb női mellékszereplő (Naomie Harris)
  • jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (Mahershala Ali)[106]
Screen Actors Guild Awards 2017
  • díj: legjobb férfi mellékszereplő(Mahershala Ali)[107]
  • jelölés: legjobb női mellékszereplő (Naomie Harris)
  • jelölés: legjobb szereplőgárda[108]
Toronto International Film Festival (2016)
  • jelölés: Platform Prize (Barry Jenkins)[109]
Writers Guild of America Awards (2017)
  • díj: legjobb eredeti forgatókönyv (Barry Jenkins)[110]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Moonlight (2016 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  2. Moonlight (I) (2016) - Release Info (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. január 6.)
  3. Holdfény. PORT.hu. (Hozzáférés: 2017. február 27.)
  4. France, Lisa Respers: Oscar mistake overshadows historic moment for 'Moonlight'. CNN , 2017. február 28. (Hozzáférés: 2017. március 1.)
  5. Rose, Steve: Don't let that Oscars blunder overshadow Moonlight's monumental achievement. The Guardian. (Hozzáférés: 2017. február 27.)
  6. Lincoln, Kevin. „Don’t Let the Best Picture Debacle Overshadow Moonlight’s Great Win”, Vulture (Hozzáférés: 2017. február 28.) 
  7. Brueggemann, Tom: ‘Moonlight’ Wins Again: The 10 Lowest-Budget Best Picture Oscars, 2017. május 1. (Hozzáférés: 2017. szeptember 26.)
  8. Zak, Dan: Joi McMillon, the first African American woman to be nominated for best editing. The Washington Post, 2017. február 26. (Hozzáférés: 2017. március 1.)
  9. Yan, Holly: Mahershala Ali becomes first Muslim actor to win an Oscar. CNN, 2017. február 27. (Hozzáférés: 2017. március 1.)
  10. Alex Billington: Telluride 2016: Barry Jenkins' 'Moonlight' is Stellar Cinematic Beauty, 2016. szeptember 3. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  11. a b Rubin Safaya: Moonlight - Cinemalogue, 2016. november 4. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  12. [Dowd]: One of 2016’s best, Moonlight unfolds a coming-of-age story with poetic grace. A.V. Club. Onion, Inc., 2016. október 20. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  13. Mekado: Barry Jenkins Narrates a Scene From ‘Moonlight’ (video). The New York Times, 2016. november 24. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  14. Andreas Borcholte: Filmkritik: Warum "Moonlight" der beste Film des Jahres ist (német nyelven). SPIEGEL ONLINE, 2017. március 6. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  15. [Bailey]: ‘Moonlight’ Is a Powerful Exploration of Young Black Manhood and Sexuality. FLAVORWIRE, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  16. [Buder]: The 14 Most Unforgettable Scenes in 2016 Movies. No Film School. NONETWORK, LLC, 2017. január 6. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  17. [Alex Jung]: The Hidden Significance of Moonlight’s ‘Chiron’. Vulture. New York Media LLC, 2016. október 25. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  18. Murtada Elfadl; Manuel Betancourt, Nathaniel R.: "Moonlight" in Three Acts (blog). The Film Experience, 2016. október 17. (Hozzáférés: 2017. október 21.)
  19. Moonlight director Barry Jenkins on changing the perception of manhood (video). (Hozzáférés: 2017. október 21.)
  20. [Edelstein]: The Wonderful Moonlight Is a Moody, Gentle Story of Identity in 3 Acts. Vulture. New York Media LLC., 2016. október 19. (Hozzáférés: 2017. október 21.)
  21. Sara Stewart: ‘Moonlight’ illuminates a different, tough boyhood. New York Post, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2017. október 21.)
  22. [Scott]: 'Moonlight' movie review: Indie gem among year's finest films to date. The Times-Picayune, 2016. november 1. (Hozzáférés: 2017. október 22.)
  23. a b Barry Jenkins, Naomie Harris And Andre Holland Discuss Their Film, "Moonlight" (YouTube video). BUILD Series. Aol., 2016. október 21. (Hozzáférés: 2017. október 22.)
  24. [Buchanan]: Moonlight and the Desire to See Men Kiss Onscreen. Vulture. New York Media LLC., 2016. október 26. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  25. a b Rene Rodriguez: Miami plays a starring role in the glorious ‘Moonlight’. Miami Herald, 2016. október 21. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  26. Mark Olsen: Watch: Barry Jenkins' anticipated indie drama 'Moonlight' starring Mahershala Ali and Janelle Monáe. Los Angeles Times, 2016. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  27. [Waxman]: ‘Moonlight’ Debuts to Rapturous Applause, Tears in Emotional Screening at Toronto Film Festival. The Wrap, 2016. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  28. For Film's Creators, 'Moonlight' Provided Space To Explore A Painful Past. npr, 2016. október 19. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  29. MacArthur Foundation - Tarell McCraney. John D. and Catherine T. MacArthur Foundation. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  30. Orvosság búbánatra az IMDb-n
  31. Orvosság búbánatra a PORT.hu-n (magyarul)
  32. a b [Kohn]: Barry Jenkins’ ‘Moonlight’ Journey: How the Year’s Great Discovery Became an American Cinema Milestone. IndieWire, 2016. október 19. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  33. Rebecca Keegan: To give birth to 'Moonlight,' writer-director Barry Jenkins dug deep into his past. Los Angeles Times . Los Angeles Times, 2016. október 30. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  34. a b [David]: 'Moonlight': How an Indie Filmmaker Made the Best Movie of 2016. Rolling Stone . RollingStore, 2016. október 21. [2016. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  35. Dan Allen. „Tarell Alvin McCraney: The man who lived 'Moonlight'”, NBC News, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2017. október 23.) 
  36. [Halperin]. „Playwright Tarell Alvin McCraney Discusses the Piece That Inspired ‘Moonlight’”, Flavorwire, 2016. október 21. (Hozzáférés: 2017. október 23.) 
  37. Will Stephenson: Barry Jenkins Slow-Cooks His Masterpiece. The Fader. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  38. [Hannah-Jones]: From Bittersweet Childhoods to ‘Moonlight’. The New York Times, 2017. január 4. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  39. A24 Teams With Plan B & Adele Romanski To Produce And Finance Barry Jenkins’ ‘Moonlight’”, deadline.com, 2015. augusztus 24. (Hozzáférés: 2017. október 23.) 
  40. The 3 stars of 'Moonlight' share a role and a breakthrough. AP. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  41. [A. Obenson]: Barry Jenkins’ ‘Moonlight’ Draws Naomie Harris, Andre Holland, Mahershala Ali, Janelle Monae + Others. IndieWire, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  42. [Kurt Osenlund]: Trevante Rhodes Shines in 'Moonlight,' This Fall's Essential Queer Black Film. Out Magazine, 2016. október 24. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  43. [Atad]: Why André Holland Knew He Couldn't Turn Down a Movie Like 'Moonlight'. Esquire , 2016. október 24. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  44. Kristopher Tapley: Naomie Harris Had to Overcome Her Own Judgment to Play ‘Moonlight’ Role. Variety, 2016. október 3. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  45. a b Kyle Buchanan: How Naomie Harris Filmed Her Stunning Moonlight Role in Just 3 Days. Vulture, 2016. október 18. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  46. [Grady]: With ‘Moonlight’ and more, Mahershala Ali hits stratosphere. San Francisco Chronicle, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  47. Logan Hill: Introducing Mahershala Ali: You’ve Surely Seen His Face. The New York Times, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  48. Dave McNary: Naomie Harris, Andre Holland, Mahershala Ali to Star in ‘Moonlight’. variety.com, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  49. Moonlight Cast Announced as Production Begins. comingsoon.net, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2015. október 22.)
  50. Gregg Kilday: How 'Moonlight' Became a "Personal Memoir" for Director Barry Jenkins: "I  Knew the Story Like the Back of My Hand". Hollywood Reporter, 2016. november 11. (Hozzáférés: 2017. október 23.)
  51. [O'Falt]: Moonlight Cinematography: Bold Color, Rich Skin Tone, High Contrast. IndieWire, 2016. október 26. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  52. Iain Blair: The A-List: Moonlight director Barry Jenkins -. Randi Altman's postPerspective, 2016. október 25. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  53. Edward Davis: Exclusive: Stream Nicholas Britell's Beautiful "End Credits Suite" From The 'Moonlight' Soundtrack. The Playlist, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  54. Listen To A Chopped and Screwed mix of the Moonlight Soundtrack. The Fader . (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  55. ‘Moonlight’ Soundtrack Announced. Film Music Reporter . (Hozzáférés: 2017. október 25.)
  56. Moonlight (Original Motion Picture Soundtrack) by Nicholas Britell. iTunes . (Hozzáférés: 2017. október 25.)
  57. Wilson Morales: Official Poster And Trailer To Barry Jenkins' Moonlight - blackfilm.com/read. blackfilm.com, 2016. augusztus 10. [2017. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 26.)
  58. Mark Olsen: Watch: Barry Jenkins' anticipated indie drama 'Moonlight' starring Mahershala Ali and Janelle Monáe. LA Times, 2016. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. október 26.)
  59. Pete Hammond: Telluride Film Festival Lineup 2016: ‘Sully’, ‘La La Land’, ‘Arrival’ & More. Deadline, 2016. szeptember 1. (Hozzáférés: 2017. október 26.)
  60. Etan Vlessing: TIFF 2016 Platform Lineup: Natalie Portman's 'Jackie,' 'Moonlight' From Brad Pitt's Plan B. Hollywood Reporter, 2016. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. október 26.)
  61. Gordon Cox: New York Film Festival Loads 2016 Main Slate With Festival-Circuit Favorites. Variety, 2016. augusztus 9. (Hozzáférés: 2017. október 26.)
  62. Kate Taylor: Buy cinema tickets for Moonlight. BFI. (Hozzáférés: 2017. október 26.)
  63. Today's Highlights - VIFF 2016. VIFF, 2016. október 7. [2016. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 26.)
  64. Anthony D'Alessandro: ‘American Honey’, ‘Moonlight’ To Open At Movie Theaters This Fall. Deadline, 2016. június 28. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
  65. Brian Brooks: ‘Moonlight’, Michael Moore’s ‘TrumpLand’ Score At Specialty Box Office. Deadline, 2016. október 23. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
  66. Matthew Jacobs: 'Moonlight' Will Expand To A Peak 1,500 Theaters After Astonishing Best Picture Win. HuffPost, 2017. március 1. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
  67. Moonlight (2016) (2016) - Box Office Mojo. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
  68. Moonlight (2016). Rotten Tomatoes . (Hozzáférés: 2017. október 31.)
  69. Moonlight. Metacritic . (Hozzáférés: 2017. október 31.)
  70. Top 100 Movies of 2016 - Rotten Tomatoes
  71. David Rooney: 'Moonlight': Telluride Review. The Hollywood Reporter, 2016. szeptember 2. (Hozzáférés: 2017. október 31.)
  72. Joshua Rothkopf: Moonlight (2016), directed by Barry Jenkins. Time Out New York, 2016. szeptember 11. [2016. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 31.)
  73. Brian Formo: ‘Moonlight’ Review: Gay Triptych Features Great Performances. Collider.com, 2016. szeptember 5. (Hozzáférés: 2017. október 31.)
  74. Jake Cole: Toronto Film Review: Barry Jenkins' Moonlight. Slant Magazine, 2016. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. október 31.)
  75. Tasha Robinson: Moonlight is a beautifully nuanced gay coming-of-age tale. The Verge, 2016. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. október 31.)
  76. Justin Chang: Toronto 2016: Barry Jenkins' 'Moonlight' makes the case for quiet eloquence. Los Angeles Times, 2016. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. október 31.)
  77. Orville Lloyd Douglas: Kentucky Fried Chicken in the Moonlight. Film International, 2017. március 22. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  78. [Nándor Tamás]: Holdfényben minden ember kék – Holdfény. Filmtekercs.hu, 2017. február 17. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  79. Huszár András: Nem véletlenül jelölték nyolc Oscarra ezt a filmet. origo.hu, 2017. február 16. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  80. Szűcs Veronika: Egy felületes mestermű (Holdfény - kritika). rate.hu, 2017. február 15. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  81. [Dóra]: Holdfény kritika. MovieAddicts, 2017. február 18. [2017. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  82. Golden Globes 2017: The Complete List of Nominations. The Hollywood Reporter, 2016. december 12. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  83. Ashley Lee: Golden Globes: 'La La Land' Breaks Record for Most Wins by a Film. The Hollywood Reporter, 2017. január 8. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  84. Oscars Nominations 2017: The Complete List of Nominees. The Hollywood Reporter, 2017. január 14. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  85. The 89th Academy Awards (2017) Nominees and Winners”, Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) (Hozzáférés: 2017. november 1.) 
  86. Nico Lang: “Moonlight” is the first LGBT movie to win best picture. Here’s why it matters. Salon.com, 2017. február 28. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  87. Joey Nolfi: Oscars: Moonlight ineligible for Best Original Screenplay. Entertainment Weekly, 2016. december 15. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  88. Patrick Hipes: 2017 ASC Awards: Cinematographers Unveil Film Nominees. Deadline, 2017. január 11. [2017. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  89. Leo Barraclough: BAFTA Film Award Nominations: ‘La La Land’ Leads Race – Variety. Variety, 2017. január 9. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  90. Nancy Tartaglione: British Independent Film Awards: ‘American Honey’ & ‘Under The Shadow’ Glow – Full Winners List. Deadline, 2016. december 4. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  91. The 2016 Chicago Film Critics Association Award Nominees. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 25.)
  92. Gregg Kilday: La La Land, Arrival, Moonlight Top Critics', 2016. december 1. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  93. THR Staff: GA Film Nominees Revealed; Nate Parker Scores First-Time Director Nom. The Hollywood Reporter, 2017. január 11. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  94. Luca Celada: The 74th Golden Globe Nominations: La La Land, Moonlight And Emerging TV Talent. goldenglobes.com, 2016. december 12. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  95. Ramin Setoodeh publisher=Variety: ‘Moonlight’ Sweeps the Gotham Awards, Winning Best Film, 2016. november 28. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  96. Dave McNary: ‘Moonlight’ Wins Top Narrative Feature Award at Hawaii Film Festival (EXCLUSIVE). Variety, 2016. november 12. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  97. ave McNary: Nicole Kidman, Hugh Grant, Naomie Harris to Receive Hollywood Film Awards. Variety, 2016. október 21. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  98. Hollywood Music In Media Awards 2016 – Winners. soundtrackfest, 2016. november 19. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
  99. Moonlight and American Honey lead Film Independent Spirit awards nominations. thegurdian, 2016. november 22. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  100. Nancy Tartaglione: ‘Moonlight’, ‘Love & Friendship’ Lead London Critics’ Circle Nominations. Deadline, 2016. december 20. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  101. The 60th BFI London Film Festival in partnership with American Express® announces full 2016 programme. bfi, 2016. október 13. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  102. Ross A. Lincoln, Greg Evans: Los Angeles Film Critics Name ‘Moonlight’ Best Picture Of The Year. Deadline, 2016. december 4. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  103. Hilary Lewis: 'Manchester by the Sea' Named Best Film by National Board of Review. Rge Hollywood Reporter, 2016. november 29. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  104. Kate Samuelson: Here Are the 2017 Oscar Nominations. Time, 2017. január 24. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  105. Hilary Lewis, Ashley Lee: 2017 PGA Film Nominees Include 'Deadpool,' 'Moonlight,' 'La La Land'; 'Westworld,' 'Stranger Things,' 'Atlanta' Among TV. The Hollywood Reporter, 2017. január 5. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  106. Jazz Tangcay: Satellite Nominations Announced. awardsdaily.com, 2016. november 29. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  107. Dave McNary: Mahershala Ali Says ‘I Am a Muslim’ After Winning SAG Supporting Actor Award for ‘Moonlight’. Variety, 2017. január 29. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  108. Los Angeles Times Staff: 2017 Screen Actors Guild Awards: Complete list of winners. Los Angeles Times Staff, 2017. január 29. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  109. Kate Erbland: TIFF Announces Platform Titles, Including ‘Jackie,’ ‘Moonlight,’ ‘Daguerrotype’ and More. indiewire, 2016. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  110. Erik Pedersen: WGA Awards: ‘Moonlight’ & ‘Arrival’ Win Top Film Prizes; FX’s ‘Atlanta’ & ‘The Americans’ Lead TV – Complete Winners List. deadline, 2017. február 19. (Hozzáférés: 2017. november 3.)

További információk[szerkesztés]