Hokky Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hokky Károly
Született 1883.
Szepsi
Elhunyt 1971.
Cleveland
Állampolgársága magyar
Foglalkozása tanár, politikus

Hokky Károly (Szepsi, 1883. – Cleveland, 1971.) felvidéki magyar politikus, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

Egyetemi tanulmányait Budapesten és Kolozsváron, bölcsészeti karon végezte, majd tanári oklevelet szerzett. Tanári pályáját Budapesten kezdte, majd Kassára helyezték.

Az első világháború alatt besorozták katonának, a 34. gyalogezred tartalékos tisztjeként az orosz fronton teljesített szolgálatot, de miután megsebesült, szolgálaton kívüli viszonyba helyezték és különböző megszállt területeken teljesített szolgálatot. A háború befejezte után visszatért Kassára, de miután a Csehszlovák Légió megszállta a várost, 1919-ben a többi magyar tanárral együtt elbocsátották munkahelyéről.

1921-ben Nagyszőlősön a Kárpátaljai Keresztényszocialista Pártnak lett főtitkára, majd 1928-ban megválasztották tartománygyűlési képviselőnek, egy év múlva pedig a prágai nemzetgyűlés képviselője lett. 1935 és 1939 között szenátor volt a csehszlovák parlamentben, de az első bécsi döntés után megfosztották mandátumától. Ekkor visszatért Kárpátaljára, majd miután a magyar hadsereg megszállta a területet, az újonnan létrehozott Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint az Egyesült Magyar Párt színeiben meghívott képviselő lett a magyar országgyűlésen.

1944-ben a szovjet csapatok elől emigrált, az USA-ban telepedett le, ott is halt meg.

Források[szerkesztés]