Hiroszue Rjóko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hiroszue Rjóko
Ryoko Hirosue at Kochi Yosakoi Matsuri 1.jpg
Életrajzi adatok
Született 1980július 18. (35 éves)
 Japán, Kócsi

Hiroszue Rjóko weboldala
Hiroszue Rjóko az IMDb-n

Hiroszue Rjóko (japánul 広末 涼子, eredeti nevén Candle Rjóko, キャンドル 涼子, nyugaton Ryoko Hirosue) (Kócsi, 1980. július 18. –) japán színésznő, énekesnő.

Filmes karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzetközi hírnévre Luc Besson Wasabi – Mar, mint a mustár című filmjében nyújtott alakításakor tett szert (2001-ben).

Hiroszue Rjóko hazájában óriási népszerűségnek örvend. 1980. július 18-án született Japánban. Már tizennégy éves korában megkapta első szerepét egy reklámfilmben. Ezután egyik szerződés követte a másikat. Színészi pályáját is építette, és különböző filmsorozatokban játszott. Több mint harminc tévésorozatban és más műsorban szerepelt. A fiatal színésznőből gyorsan ünnepelt sztár lett. 1996-ban született az első könyv róla. Ezt több másik követte, továbbá képeslapsorozatok és fényképgyűjtemények jelentek meg róla. Hiroszue számos díjat nyert. 2000-ben a Japán Akadémia 23. Fesztiválján Furuhata Jaszuo Poppoja című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó díjat, valamint ugyanezen a fesztiválon a Himicu (Titok) című filmért egy újabb díjat nyert. Luc Besson e két filmben fedezte fel Japánban.

A filmen túl[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hiroszue Rjóko énekesként is rendkívül népszerű a japán fiatalság körében: eddig három albuma és hét kislemeze jelent meg.

Tokióban él, szeret kosárlabdázni és úszni, mindenekfölött pedig moziba járni.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]