Hippopotamus melitensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hippopotamus melitensis
Evolúciós időszak: Pleisztocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Alrendág: Ancodonta
Öregcsalád: Hippopotamoidea
Család: Vízilófélék (Hippopotamidae)
Alcsalád: Hippopotaminae
Nem: Hippopotamus
Linnaeus, 1758
Faj: H. melitensis
Tudományos név
Hippopotamus melitensis
Forsyth Major, 1902
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hippopotamus melitensis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hippopotamus melitensis témájú kategóriát.

A Hippopotamus melitensis az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a vízilófélék (Hippopotamidae) családjába tartozó fosszilis faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Hippopotamus melitensis fosszilis vízilófaj, amely a pleisztocén korban élt, Málta szigetén. Az állat őse a miocén kor végén, a messinai sókrízis idején vándorolhatott a szigetre.[1] A legtöbb maradványát, több egyéb pleisztocén kori faj kövületeivel együtt, a Birżebbuġa melletti Għar Dalam nevű barlangban találták meg.[2]

A szigeten a ragadozók hiányának és az úgynevezett izolált zsugorodásnak következtében, a Hippopotamus melitensis akár a Földközi-tenger szigetein élő többi vízilófaj is, azaz a krétai törpevíziló (Hippopotamus creutzburgi) és a ciprusi törpe víziló (Hippopotamus minor), több nemzedéken keresztül letörpült.[3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hunt, Christopher O., Schembri, Patrick J., Quaternary Environments and Biogeography of the Maltese Islands Archiválva 2017. április 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, page 31, access in 13/03/2016
  2. Major, C.I.F., 1902. Some account of a nearly complete skeleton of Hippopotamus madagascariensis, Guldb., from Sirabé, Madagascar, obtained in 1895. Geol. Mag. 1902 pp.193-199.
  3. Boisserie, Jean-Renaud (2005). „The phylogeny and taxonomy of Hippopotamidae (Mammalia: Artiodactyla): a review based on morphology and cladistic analysis”. Zoological Journal of the Linnean Society 143, 1–26. o. DOI:10.1111/j.1096-3642.2004.00138.x. (Hozzáférés: 2007. június 1.)  
  4. Harris, J.M. (1991). „Family Hippopotamidae”. Koobi Fora Research Project. Vol. 3. the Fossil Ungulates: Geology, Fossil Artiodactyls and Paleoenvironments, 31–85. o, Kiadó: Clarendon Press, Oxford.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hippopotamus melitensis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.