Hippopotamus antiquus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hippopotamus antiquus
Evolúciós időszak: Pleisztocén, 1,8–0,0117 Ma
A koponyája
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Alrendág: Ancodonta
Öregcsalád: Hippopotamoidea
Család: Vízilófélék (Hippopotamidae)
Alcsalád: Hippopotaminae
Nem: Hippopotamus
Linnaeus, 1758
Faj: H. antiquus
Tudományos név
Hippopotamus antiquus
Desmarest, 1822[1]
Szinonimák
 • Hippopotamus tiberinus Mazza, 1991
 • Hippopotamus amphibius antiquus
 • Hippopotamus georgicus
 • Hippopotamus major?
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hippopotamus antiquus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hippopotamus antiquus témájú kategóriát.

A Hippopotamus antiquus („európai víziló”) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a vízilófélék (Hippopotamidae) családjába tartozó fosszilis faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A víziló csontvázai Pisában ...
... és Firenzében

A Hippopotamus antiquust „európai vízilónak” is nevezik, mivel az előfordulási területe az öreg kontinensen volt. Ez az állat az Ibériai-félszigettől a Brit-szigetekig és a nyugat-európai Rajnától Görögországig sokfelé előfordult. Ez az ősvíziló a pleisztocén korban, a Würm-glaciális idején élt. Körülbelül 1,8 millió éve jelent meg, de már a holocént (11 700 évvel ezelőtt) nem érte meg.[2][3] A rokon nílusi víziló (Hippopotamus amphibius), amely körülbelül 2 millió éves, időnként fel-felbukkant Európában, de nem tekinthető európai fajnak.

Egyes őslénykutató szerint a krétai törpevíziló (Hippopotamus creutzburgi) Boekschoten & Sondaar, 1966 a Hippopotamus antiquusból alakult ki. A Krétára került állomány az élettér csökkenésére és az izolációra, más nagy méretű emlősökre hasonlóan, törpenövéssel reagált.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennek az állatnak az átlagos testtömege körülbelül 3200 kilogramm lehetett. A szóban forgó víziló és a Hippopotamus gorgops testmérete nagyjából megegyezett; mindketten nagyobbak voltak a mai nílusi vízilónál. Megjelenésben mindhárom víziló nagyon hasonlított egymásra.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. · Desmarest, A.G., 1822. Mammalogie ou description des espèces de mammifères. Mme Veuve Agasse imprimeur édit., Paris, 2ème part., pp.277-555.
 2. van Kolfschoten, Th. (2000). „The Eemian mammal fauna of central Europe”. Netherlands Journal of Geosciences 79 (2/3), 269–281. o. [2011. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva].  
 3. "150 Years of Neanderthal Discoveries; Early Europeans - Continuity & Discontinuity," ed. von Koenigswald, Wighart and Thomas Litt, TERRA NOSTRA 2006/2 University of Bonn, in PDF Archiválva 2007. február 25-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]

 • Boekschoten, G.J. & Sondaar, P.Y. (1966): The Pleistocene of the Katharo basin (Crete) and its Hippopotamus. Bijdragen tot de Dierkunde 36: 17-44.
 • van der Geer A., Lyras G., de Vos J., Dermitzakis M., (2010): Evolution of Island Mammals: adaptation and Extinction of Placental Mammals on Islands. Oxford: Wiley
 • Kuss, S.E., (1975): Hippopotamus creutzburgi parvus n. ssp., ein pleistozänes Zwergflusspferd von der Insel Kreta. Ber. Naturf. Ges. Freiburg i. Br. 65:5-23
 • Evans, Arthur: The Early Nilotic, Libyan and Egyptian Relations with Minoan Crete in The Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland Vol. 55, Jul. - Dec., 1925 (Jul. - Dec., 1925), pp. 199–228
 • A. van der Geer, G. Lyras, J. de Vos, M. Dermitzakis: Evolution of Island Mammals: Adaptation and Extinction of Placental Mammals on Islands, John Wiley & Sons, 2011

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hippopotamus antiquus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.