Hipobrómossav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hipobrómossav
Hypobromous acid.png
Hypobromous-acid-3D-vdW.png
IUPAC-név hipobrómossav, bróm(I)-sav
Kémiai azonosítók
CAS-szám 13517-11-8
PubChem 83547
ChemSpider 75379
ChEBI 29249
SMILES
OBr
StdInChIKey CUILPNURFADTPE-UHFFFAOYSA-N
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet HBrO
Moláris tömeg 96,911
Savasság (pKa) 8,68[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A hipobrómossav egy instabil sav. Képlete HBrO. Csak oldatban fordul elő. Kémiai és fizikai tulajdonságai nagyon hasonlítanak a hipoklórossavéra.

Vizes oldatban részlegesen OBr hipobromit anionra és H+ protonra disszociál. A hipobromit sók sárga színűek, instabilak, bromid és bromát sókra bomlanak.

Víz és tiszta bróm reakciójával lehet előállítani:

Br2(aq) + H2O(l) ⇌ HOBr(aq) + HBr(aq)

Az egyensúly eltolható higany(II)-oxid hozzáadásával, mely a hidrogén-bromiddal reagál. Az oldatot a HBrO 6%-os koncentrációjáig lehet dúsítani:[2][3]

A HgBr2 és a HgO HgBr2·2 HgO-á egyesül.

Használják fehérítőként, oxidálószerként, szagtalanítóként és fertőtlenítőként. Melegvérű gerincesekben főleg az eozinofilek termelik az eozinofil peroxidáz enzim segítségével, bromidot felhasználva.[4] Gyógyfürdőkben is bromidot használnak fertőtlenítőszerként, ebből oxidálószerrel való reakcióval hipobromit keletkezik, az eozinofil peroxidázhoz hasonló módon. A hipoklórossavval együtt használva különösen hatékony.

Brómsavra és hidrogén-bromidra bomlik:

0 °C-on kell előállítani és tárolni. Gyenge sav és erős oxidálószer. Savas oldatban a standard potenciálja HBrO/Br +1,34 V.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cotton-Wilkinson, Anorganische Chemie, 3. Auflage, Verlag Chemie 1974 ISBN 3-527-25503-6.
  2. Sablon:Holleman-Wiberg
  3. Sablon:RömppOnline
  4. (1989) „Eosinophils preferentially use bromide to generate halogenating agents -- Mayeno et al. 264 (10): 5660 -- Journal of Biological Chemistry”. The Journal of Biological Chemistry 264 (10), 5660–8. o. PMID 2538427. (Hozzáférés ideje: 2008. január 12.)  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hypobromige Säure című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hypobromous acid című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.