Hindenburg-vonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Hindenburg-vonal egy, az első világháborúban épített német védelmi vonalrendszer volt. Építésének kezdete 1916 szeptemberében volt, 1917-ben fejezték be.

Építésének szükségessége[szerkesztés]

A Hindenburg-vonal nem politikai okból készült el. 1916-ban a Bruszilov-offenzíva során az Osztrák–Magyar Monarchia hatalmas veszteségeket szenvedett, a Német Haderőnek Kelet kellett segédkeznie. A Nyugati-Front szinte védtelen maradt, a németeket a Keleti-Front lekötötte, így a nyugati front védelmére kellett egy erődrendszer ami kevesebb katonával is védhető. Mindemellett Románia hadat üzent Németországnak, a német offenzíva a verduni csatában kudarcba fulladt, Franciaország ellentámadást indított ugyanitt és Angliával közös offenzívára került sor a Somme-i csatában. Mindez indokolta egy erős védelmi rendszer kialakítását nyugaton.

Az előkészítés[szerkesztés]

Noyon Salient mögött volt egy kis erődrendszer, ami a szövetséges offenzíva kiindulópontja volt. A németeknek két választásuk maradt: vagy elfoglalják ezt, és ezzel munkaerőt és építőanyagot spórolnak, vagy szétbombázzák a stratégiai fontosságú épületeket a lakossági épületekkel együtt. A szövetségeseknek az újjáépítés a becslések szerint 8 hónapot vett volna igénybe, ami időt nyert volna a németeknek. Az utóbbi került megvalósításra.

Problémák[szerkesztés]

A németeknek problémájuk volt a munkaerővel. Jelentős volt a hiány, ami jóval lassabb befejezési időt eredményezett. A német hadigazdaság sem volt az igazi. Az ország 1916-ban úgy döntött, hogy nagyobb fegyvereket gyárt, és a szövetségeseitől importál fegyvereket. A haditermelés 1916 telére már csak 60%-a volt az előző évinek.