High Voltage (ausztrál kiadás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
AC/DC
High Voltage
(ausztrál kiadás)
stúdióalbum
Megjelent 1975. február 17.
Felvételek 1974. november
Stílus Hard rock, blues rock
Nyelv angol
Hossz 40 perc 37 mp
Kiadó Albert Productions
Producer Harry Vanda, George Young
Kritikák
AC/DC-kronológia
High Voltage
(1975)
T.N.T.
(1975)
Kislemezek az albumról
 1. Love Song / Baby, Please Don't Go
  Megjelent: 1975. március 3.
SablonWikidataSegítség

A High Voltage az ausztrál AC/DC együttes első albuma, amely 1975-ben, kizárólag Ausztráliában és Új-Zélandon jelent meg. A dalokat mindössze tíz nap alatt vették fel 1974 novemberében Sydney-ben, az Albert Studiosban. A csapathoz egy hónappal korábban csatlakozott az új énekes, Bon Scott. A lemezen az AC/DC akkori tagjain kívül többen is közreműködtek.

Az LP-ről a "Love Song" és a "Baby Please Don't Go" című dalokat adták ki közös kislemezen. A B-oldalas "Baby Please Don't Go" eredetileg Big Joe Williams blues-zenész száma, és számos más együttes is feldolgozta. A saját dalokat a két gitáros, Angus Young és Malcolm Young, valamint Bon Scott szerezték, kivéve a "Soul Stripper"-t, ami egyedül a Young-fivérek dala.

1975 februárjában, a lemez megjelenésekor már Phil Rudd volt az együttes dobosa. A korábbi basszusgitáros Rob Bailey távozott, őt többnyire George Young pótolta a koncerteken. Az AC/DC "High Voltage" című száma a lemez megjelenése után született, és a következő T.N.T. (1975) c. albumra került fel.

A High Voltage albumból az év végéig 45.000 darab kelt el Ausztráliában és ezzel háromszoros aranylemez lett.

Az album dalai[szerkesztés]

Első oldal[szerkesztés]

 1. "Baby Please Don't Go" – 4:53
 2. "She's Got Balls" – 4:53
 3. "Little Lover" – 5:47
 4. "Stick Around" – 4:44

Második oldal[szerkesztés]

 1. "Soul Stripper" – 6:31
 2. "You Ain't Got A Hold On Me" – 3:36
 3. "Love Song" – 5:26
 4. "Show Business" – 4:47

Közreműködők[szerkesztés]

Nemzetközi megjelenés[szerkesztés]

1976-ban az első nemzetközi terjesztésben megjelent AC/DC album szintén a High Voltage címet kapta. Ez tulajdonképpen a két 1975-ös ausztrál nagylemezük, a High Voltage és a T.N.T. dalaiból összeállított válogatás volt. Az ausztrál kiadásról mindössze két dal, a "She's Got Balls" és a "Little Lover" került fel rá.

1984-ben másik négy dal: a "Baby, Please Don't Go", a "You Ain't Got a Hold on Me", a "Soul Stripper" és a "Show Business" a '74 Jailbreak EP-n került kiadásra Japánban, az Egyesült Államokban és Kanadában. A "Stick Around" és a "Love Song" csak 2009-ben, a Backtracks című box set részeként jelent meg Ausztrálián kívül, a ritkaságokat tartalmazó lemezek egyikén.

Források[szerkesztés]