Hidrotalcit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hidrotalcit
Hydrotalcite-200667.jpg
Általános adatok
Képlet Mg6Al2CO3(OH)16·4(H2O)
Kristályrendszertrigonális
Elemi cellaa = 3,07 Å; c = 23,23 Å; Z = 3/8
Ásványrendszertani besorolás
OsztályKarbonát- és rokon ásványok
AlosztályPótanionos víztartalmú karbonátok
Azonosítás
Szín fehér, esetleg barnás elszíneződéssel
Porszín fehér
Fény zsírfényű
Átlátszóság átlátszó
Keménység 2
Hasadás {0001} irányban tökéletes
Rugalmasság rugalmas, nem elasztikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Hidrotalcit témájú médiaállományokat.

A hidrotalcit (magnézium-alumínium-hidroxid-karbonát-tetrahidrát) egy réteges kettős hidroxid, a neve a magas víztartalma és a talkumhoz való hasonlóságból származik. Gyakran keverednek manasseittel.

Gyógyászati felhasználása[szerkesztés]

A hidrotalcit nem-szisztémás savmegkötő. A gyomorban és a nyálkahártyán védőréteget képez, amely a bevételt követően 2 óra múlva is még megfigyelhető. Ez a hosszantartó hatás a rétegrácsos szerkezetnek tulajdonítható: az oldhatatlan hidrotalcitból a képződő sav magnézium- és alumíniumionokat szabadít fel és semlegessé válik. A hatóanyag olyan szervetlen molekula-komplex, amely gyors, tartós és nagy savkötő-képességgel rendelkezik, növeli a mért pH-t, csökkenti a pepszin aktivitását, de azt nem roncsolja. A gyomornedv pH-ját nem emeli 5 fölé. A reakció akkor áll le, mikor már nincs szabad hidrogénion; a változatlan hidrotalcit a gyomorban marad tartalékként. Szokásos adagolás mellett nem növeli a szérum alumínium koncentrációt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hydrotalcite című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.