Hibrid számítógép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hibrid számítógépek olyan hordozható számítógépek, amelyek egy tabletből és egy a tablethez csatolható billentyűzetből állnak. Lényegében hibridnek számít minden olyan számítógép, amely a slate tabletek és a laptopok között helyezkedik el.

Az informatikában a hibrid számítógépek hagyományosan olyan számítógépeket jelentettek, amelyek analóg és digitális egységeket is tartalmaznak.

Történetük[szerkesztés]

A mai hibrid számítógépekre gyakran convertible néven hivatkoznak, amely azonban a hibridek egyik alfajtája. Az első hordozható számítógép, amely a convertible nevet viselte, az 1986-ban megjelent IBM PC Convertible volt, az IBM első laptopja, amely azonban nem azonosítható típusát tekintve a mai hibridekkel. Neve arra vonatkozott, hogy a gép összecsukható és hordozható volt, a mai hibrideknek azonban ez nem közvetlen elődje ellenben a convertible típussal, amelynek ismertetőjele mai az az eszköz átalakíthatósága, nem a felső rész eltávolítása.[1]

Az ezredfordulót követően azok a hibridek, amelyek már valóban a mai típusok elődjeinek számítanak. Ezek jellemzően olyan eszközök voltak, amelyek felső részét egy slate táblagép adta (ahogyan sok mai gép esetében is), lényegében tehát érintőképernyővel felszerelt notebookokról van szó.

Típusai[szerkesztés]

Hagyományos hibridek[szerkesztés]

Az egyszerű hibrid számítógépek egy tabletből és egy ahhoz illeszkedő billentyűzetből állnak, amelyeket akár külön is értékesíthetnek. A hibrid tabletek alapja a táblagép, amelyhez egy fizikai billentyűzet csatlakozik. Ezeket jellemzően egy termékként, egyszerre értékesítik a slate táblagépekkel ellenben, amelyekhez a csatlakoztatható billentyűzet csak opcionális kiegészítő.

Slate táblagépek[szerkesztés]

A slate táblagép lényegében egy PC-ből fejlesztett, x86-architektúrájú kompakt eszköz. Ilyen volt a Microsoft 2001-ben bejelentett gépe. A slate gépek hagyományosan "írótábla" néven is ismertek voltak. Felépítésük jellemzően egyszerű, a kijelző mellett néhány gomb, illetve be- és kimenetek találhatóak rajta. A gyártók jellemzően készítenek hozzájuk felcsatolható "alátét-billentyűzetet", melynek használata opcionális.[2]

Convertible[szerkesztés]

A modern convertible gépek jellemzően olyan gépek, amelyek fizikailag átalakíthatóak, a felső részt adó laptop a billentyűzet tetejére fordítható olyan módon, hogy az érintőképernyő segítségével használhatjuk azt.[3] Az alső és felső rész egy vagy két helyen csatlakozik egymáshoz és általában 180 fokos elforgatást tesz lehetővé. Ez fizikailag meggyengítheti a gépet, ezért alkalmaznak más módszereket is,[4][5] az Acer TravelMate C2010 esetében például úgy oldották meg a problémát, hogy a tabletet nem elforgatással, hanem a billentyűzetre csúsztatva állíthatjuk a slate-hez hasonló pozícióba. Az első csúsztatható kijelzővel rendelkező gép a Samsung Sliding PC7 volt.[6]

Az első convertible laptopoknál előfordult a képernyő elforgathatósága is, mára azonban ez a funkció jellemzően eltűnt.[7]

A convertible gépek közelebb állnak a laptopokhoz, súlyuk és méretük is nagyobb, mint a slate táblagépeké.

Laplet[szerkesztés]

A laptop és tablet szavakból szóösszerántással képzett laplet elnevezés olyan hibridekre utal, amelyek x86-alapú processzorarchitektúrával rendelkeznek, teljes értékű PC-s operációs rendszert (például Windows 8.1-et) futtatnak, emellett a laptopokra jellemző I/O portokkal (például USB és Mini DisplayPort) rendelkeznek.[8] A lapleteket jellemzően nem csak médiafogyasztó eszközként használják, hanem laptopok vagy asztali számítógépek helyettesítésére, rendeltetésük szerint képesek az asztali alkalmazások futtatására és az olyan perifériákhoz való csatlakozásra, mint az egér, a billentyűzet és egyes külső kijelzők.[9]

Források[szerkesztés]

  1. Definition of hybrid laptop. www.pcmag.com (angolul) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)
  2. Nagy Balázs András: Mi fán terem a táblagép? www.technet.hu (2010. júl. 7.) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)
  3. The evolution of the laptop: from moveable PCs to convertible tablets. www.pcadvisor.co.uk (angolul) (2013. jún. 18.) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)
  4. Katona-Kis András: A convertible megjelenése: megkésett szükségszerűség. www.notebook.hu (2015. nov. 10.) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)
  5. Jönnek a forgatható és szétszedhető pc-k. hvg.hu (2013. okt. 30.) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)
  6. Ionut Popa: Samsung Sliding PC 7 is the slider laptop/tablet you ever wanted. www.alltouchtablet.com (angolul) (2011. jan. 13.) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)
  7. The History of the Tablet PC. www.ign.com (angolul) (2010. ápr. 1.) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)
  8. It's a tablet! It's a laptop! It's a laplet! It's a tabtop! www.techradar.com (angolul) (2012. aug. 31.) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)
  9. Alexandra Chang: Here Come the Hybrid ‘Laplets.’ Should You Care? www.wired.com (angolul) (2012. okt. 17.) (Hozzáférés: 2015. nov. 25.)