Hibrid levél

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hibrid levél papír alapú küldemények kézbesítésére vonatkozó vegyes logisztikai rendszer. A levél az út egy részét fájlként teszi meg. Egy központi helyen (ideális esetben a célállomás térségében) kinyomtatják, borítékolják és a szolgáltató postai vállalat vagy annak együttműködő partnere kézbesíti.

Az adatátvitel a feladótól a szolgáltatóhoz rendszerint fájlként vagy egy speciális szoftveren vagy interneten keresztül jut el. A leggyakoribb fájlformátumok PDF (Portable Document Format) és DOC (Microsoft Word). Vannak olyan hibrid postai ajánlattevők, akik maguk nem postai szolgáltatók. A szabályos postai úton elküldés helyett a faxként továbbítás is lehetséges.

Előnyök és hátrányok[szerkesztés]

Ennek az eljárásnak az alkalmazásával szállítási költségek takaríthatók meg és a szállításból adódó környezetszennyezés csökkenthető.[1] A hibrid levél szolgáltatást arra alkalmazhatják a vállalkozások, hogy a személyes és időigényes levélküldést és postára járást kiiktassák. Magánszemélyeknek kényelmesebb lehet a hibrid levél, mint a klasszikus levél küldemény, különösen, ha nem áll rendelkezésre egy saját (színes) nyomtató.

Hátránynak tekintjük, hogy a hibás nyomtatások ilyen körülmények között észrevétlenek maradnak, és aztán kézbesítik azokat a címzetteknek. Ezen kívül a címzett nem a feladó által aláírt eredeti példányt kapja, hanem jobb esetben egy nyomatot az aláírás képével. Jogbiztonság ezért a hibrid postánál nincs vagy csak korlátozott. Ezen túlmenően a hibrid posta szolgáltatója betekinthet a levél tartalmába.

Magyar rendszerek[szerkesztés]

  • Hibridlevél[2]

Külföldi rendszerek[szerkesztés]

Nagy-Britannia

  • Hybridmail Solutions Ltd.[3]

Németország

Franciaország

Alternatívák[szerkesztés]

  • Amennyiben a technikai lehetőségek megvannak, a faxon küldés olcsóbb és gyorsabb a hibrid levélnél, de ebben az esetben a levél rosszabb minőségű lesz, illetve a színes professzionális megjelenés sem garantált.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. http://www.thinkcustomerblog.com/save-money-carbon-hybrid-mail-solutions/[halott link]
  2. https://www.hibridlevel.hu/
  3. http://www.hybridmailsolutions.com/
  4. http://www.post-green.com/