Hi-de-Hi!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hi-de-Hi!
(Hi-de-hi!)
Műfajszituációs komédia

ÍróJimmy Perry
David Croft
RendezőJimmy Perry
David Croft
FőszereplőPaul Shane

Simon Cadell
Ruth Madoc
Jeffrey Holland
Su Pollard
David Griffin

OrszágAnglia
Nyelvangol
Évadok9
Epizódok58
Gyártás
Részenkénti játékidő30 perc (epizódonként)
GyártóBBC
ForgalmazóBBC Worldwide
Sugárzás
Eredeti adóBBC
Eredeti sugárzás1980 – 1988. január 30.
Kronológia
Kapcsolódó műsorCsengetett, Mylord?
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hi-de-Hi! a BBC csatorna televíziós szitkomja melyet a BBC1 1980-tól 1988-ig sugárzott.

A cselekmények helyszíne Maplins, egy képzeletbeli nyári tábor, az 1959-1960-as évek idején. A forgatókönyvet Jimmy Perry és David Croft készítették, akik az Az ükhadsereg a Csengetett Mylord? és további sikerszériák írói voltak. A sorozat címe a táborban egyfajta üdvözlés mert így köszönnek egymásnak annak lakói bár Hi de Hi-ként csak a korai epizódokban írták. A sorozat a tábor az ott dolgozó vezetőség és a személyzet mindennapjait kíséri végig. Legtöbbjük, saját szakmájának ifjú tehetség e vagy egykori letűnt csillaga.

Az alapötletet az egyik író korábbi tapasztalataiból merítette. Miután leszerelték a hadseregtől, Perry vörös kabátosként dolgozott a Butlins táborban, Pwllheli-ben a szünidő alatt.

A sorozat hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet, 1984-ben a Legjobb vígjáték kategóriában a BAFTA-díját nyerte el. 2008-ban az egyik brit tv adó szavazásán, a Hi-de-Hi! lett a 35. legnépszerűbb vígjáték szállóige. 2014-ben Jimmy Perry megerősítette, hogy a Hi-de-Hi!-t megismétlik 2015. február 3-ától a BBC Two-n a Délutáni Klasszikusok közt, a 'Allo 'Allo!, To the Manor Born és a Nyitva Éjjel-nappal című klasszikus sorozatokkal együtt.

Cselekmény[szerkesztés]

A Hi-de-Hi! egy kitalált tengerparti városban Crimpton-on-Sea-ben játszódik, Essex-ben.

Maplins egy nyári tábor csoport része melynek tulajdonosa Joe Maplin. A Cambridge-i egyetemi professzor és régész, Jeffrey Fairbrother belefáradt egykori munkájába, ezért jelentkezik a tábor szórakoztatási igazgatói posztjára. Ennek a tábor házigazdája, Ted Bovis nem örül, aki szintén szerette volna megkapni az állást.

A tábor komikusa a kissé naiv, de jószívű Spike Dixon aki szeretne a show business nagyjai közé kerülni. Több epizód alaptézise, hogy Ted Bovis megpróbálja furmányos módon becsapni a tábor lakóit, mint ahogy a köztiszteletnek örvendő Fairbrothert is, ki folyamatosan elhárítja a tábori sportfelelős Gladys Pugh közeledését.

A többi főszereplő egykor tündöklő, mára már letűnt művészek, és szórakoztatók. Többek közt Fred Quilley, az anno sikeres zsoké akit kizárt a szövetség; Yvonne és Barry Stuart-Hargreaves, táncoktatók; és Mr. Partridge, a bukott varietésztár aki kényszerűségből kénytelen bábelőadásokkal keresni kenyerét, bár gyűlöli a gyerekeket.

A sorozat főszereplője még Peggy Ollerenshaw, a kissé különc de ambiciózus szobalány kinek vágya, hogy egyszer sárga kabátos lehessen belőle.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Szereplők[szerkesztés]

  • Jeffrey Fairbrother professzor (Simon Cadell) (1–5. évad) szórakoztatási igazgató – Jeffrey 1921-ben született egy híres nemesi család sarjaként. Hétéves korában bentlakásos iskolába küldték, majd régészetet tanult a King's College-ben, Cambridge-ben, ahol a fakultáson kezdett el dolgozni, és később professzori címét is a Cambridge-i Egyetemen szerezte. Később feleségül vette Daphne-t (Claire Oberman). 1959-ben különköltöztek egymástól majd egyre kevésbé érdekelte az egyetemi élet. Felmondott Cambridge-ben, hogy a Maplins nyári tábor szórakoztatási igazgatójaként dolgozhasson, remélve, hogy ízelítőt kaphat az átlagemberek mindennapjaiból. Nem sikerült igazán kapcsolatot építenie a személyzettel és a táborlakókkal sem, és rettenetesen szégyelli amikor Ted Bovis olyan alantas vécéhumorral szórakoztatja a közönséget, mint például a "Kinek a hátsó fele ez?" verseny. A munkáján kívül más nehézségekkel is meg kell küzdenie, például Gladys beteges rajongása vagy különféle alantas feladatok elintézése a tábor tulajdonosa Joe Maplin megbízásából Rendszeresen megpróbálja megállítani Ted Bovis svindlijeit, hogy ezzel megvédje a tábor vendégeit a becsapástól. Az 1960-as évad kezdete előtti téli szünetben, úgy dönt elhagyja a tábort, hogy a Wisconsini Egyetem archeológiai tanszékén dolgozhasson.


  • Ted Bovis (Paul Shane) Vendéglátó – Ted a tábor vendéglátója, és nagyon népszerű a vendégek között. Ő vezeti a vetélkedőket – az igazgató csak bemutatja és felkonferálja őt. 1916 novemberében született, egy gyermekotthonban nőtt fel. Korábbi életéről keveset tudni, kivéve, hogy a Palace-ban dolgozott énekesként és a második világháborúban is szolgált. A leszerelése óta 1945-től a tábor dolgozója, azóta minden szezonban itt dolgozik. Később egy Hilary mnevű nőt vett el (Rikki Lee) 1951-ben de nem sokkal később különköltöztek, majd elváltak. Állandóan azon dolgozik, hogy valamilyen trükkel elvegye a táborlakók pénzét: ál-szülinapok, bundázott tombola, gyűjtések és bingó.

Nem látható[szerkesztés]

    • Joe Maplin (A tábor tulaja) – A hat Maplin nyári tábor kapzsi és zsarnoki tulajdonosa. Joe Mapllin a beosztottjaival szarkasztikus, terrorizáló, stílusú és nyelvtanilag teljesen helytelen levelekben kommunikál melyeket Jeffrey Fairbrother olvas fel nekik. A sorozat alatt kiderül, hogy több tábor is az ő tulajdonában van, és állítólag a "Hi-de-Hi!" köszönést is ő találta ki, de Mr. Partridge szerint, egy őrült tábornok második világháborúban. Egyik fő szokása, táborlakónak álcázva kémkedni a dolgozók után. Illetve többnyire a Rolls-Royce-át pár utcányira parkolja le, és a táborban taxival érkezik.
  • Miss Cathcart – Peggy főnöke és ellensége.
  • Története[szerkesztés]

    Epizódok[szerkesztés]

    A pilotot 1980. január elsején sugározták először. A Hi-de-Hi! összesen kilenc évadot és két karácsonyi különkiadást élt meg, összesen 60 epizódot, 1981. február 26. és 1988. január 30. között. A műsor olyan népszerűvé vált, hogy, a BBC a 3-4. évadot folyamatosan ismétli, ami első alkalommal fordult elő a BBC saját gyártású műsorainál (az első vetítést követően) így néhol tévesen mindkét évadot harmadiknak számolják.

    Színpadi show[szerkesztés]

    Főcímdal és ajándéktárgyak[szerkesztés]

    Hi-de-Hi!-hoz egy Rock and roll stílusú főcímdalt készítettek "Holiday Rock" címmel. Paul Shane és a sárga kabátosok előadásában (a dalban több szereplő háttérénekesként működött közre), melyet kislemezen is kiadtak az Egyesült királyságban és 1981-ben a Top 40-be is bekerült. Shane és a szereplők még abban a hónapban a "Top of the Pops" műsorban is előadták. A Hi-de-Hi! volt a BBC egyik első olyan műsora melyben a filmhez kapcsolódó ajándéktárgyak is megvásárolhatóak voltak, mint például társasjáték, képeskönyv, könyvek vagy pólók.

    A forgatásról[szerkesztés]

    A sorozat forgatásának helyszíne egy létező nyári tábor volt Dovercourban Harwich közelében, Essexben. A tesztatdás (1979) és a teljes első évad (1980–1981) kora tavasszal forgott még a szezon indulása előtt. Az első évad külső jelenetei ez jól látható, ugyanis a táborban található fákon nincs levél. Mivel a forgatások alatt folyamatosan hideg volt az idő, a stábból többen is panaszkodtak amiért nyári ruhában kellett dolgozniuk. Jeffrey Hollandot tüdőgyulladással is kezelték az első szezon forgatásakor, ugyanis rengeteg időt töltött a medencében.

    Hi-de-Hi! után[szerkesztés]

    Több főszereplő is szerepet vállalt a szerzőpáros következő Csengetett Mylord? című sorozatában 1988-tól egészen 1993-ig tartott 4 évadon át, majd az azt követő Oh, Doctor Beeching!-ben is. melynek írói David Croft és Richard Spendlove.

    További információk[szerkesztés]