Heyuannia huangi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Heyuannia huangi
Evolúciós időszak: Késő kréta
Rajz a Heyuannia huangi megtalált csontjairól és körvonaláról
Rajz a Heyuannia huangi megtalált csontjairól és körvonaláról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Oviraptorosauria
Család: Oviraptoridae
Nem: Heyuannia
Lü, 2002
Faj: H. huangi
Tudományos név
Heyuannia huangi
, 2002
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Heyuannia huangi témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Heyuannia huangi témájú kategóriát.

A Heyuannia huangi a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a hüllőmedencéjűek (Saurischia) rendjébe, a Theropoda alrendjébe és az Oviraptoridae családjába tartozó faj.

Nemének a típusfaja.

Tudnivalók[szerkesztés]

Ezt a dinoszauruszt 2002-ben Lü Junchang kínai őslénykutató írta le, illetve nevezte meg. A Heyuannia nevet a Heyuan nevű városról kapta, amelynek közelében megtalálták maradványait; míg a fajneve a huangi, a Heyuan Museum igazgatójának, Huang Dongról tiszteletére kapta. A HYMV1-1 raktárszámú holotípust Kuangtung tartományban, a Huangsha melletti Dalangshan-formációban fedezték fel; ez egy részleges csontvázból és egy koponyából tevődik össze. A holotípuson kívül, ebből a dinoszaurusfajból még hat másik csontváz is előkerült; ezek lettek a paratípusok. A biztosan Heyuannia huangi-ként meghatározott csontvázak mellett egyéb csontok is felszínre kerültek, viszont ezekről még nem lehet pontosan tudni, ha ehhez a fajhoz vagy más dinoszauruszokhoz tartoznak-e; egyes maradványok a ivarszervekre emlékeztető részeket is mutatnak. Ugyanitt több ezer tojás is volt, az is meglehet, hogy ezek között Heyuannia huangi által tojtak is vannak.[1]

Ez a dinoszaurusz Kelet-Ázsiában fordult elő, mintegy 70-66 millió évvel ezelőtt, a késő kréta korszakban. 2010-ben, Gregory Scott Paul amerikai kutató 1,5 méter hosszúra és 20 kilogramm tömegűre becsülte az állatot.[2] Az állat koponyája fogatlan, tompa pofában végződött. A karjai, azaz a mellső lábai és az ujjai nagyon rövidek voltak.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lü, J. (2002). "A new oviraptorosaurid (Theropoda: Oviraptorosauria) from the Late Cretaceous of southern China." Journal of Vertebrate Paleontology 22, 871-875.
  2. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 154
  3. Lü, J. (2005). Oviraptorid dinosaurs from Southern China. Beijing: Geological Publishing House. ISBN 7-116-04368-3. 200 pages + 8 plates. (In Chinese: pp 1-83, including 36 figures & 3 tables. In English: pp 85-200, including 5 geological figures.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Heyuannia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.