Hexanchus nakamurai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hexanchus nakamurai
Kifogott példány
Kifogott példány
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Szürkecápa-alakúak (Hexanchiformes)
Család: Szürkecápafélék (Hexanchidae)
Nem: Hexanchus
Rafinesque, 1810
Faj: H. nakamurai
Tudományos név
Hexanchus nakamurai
Teng, 1962
Szinonimák
  • Hexanchus griseus (non Bonnaterre, 1788)
  • Hexanchus griseus nakamurai Teng, 1962
  • Hexanchus vitulus Springer & Waller, 1969
  • Notidanus griseus (non Bonnaterre, 1788)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hexanchus nakamurai témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hexanchus nakamurai témájú kategóriát.

A Hexanchus nakamurai a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának szürkecápa-alakúak (Hexanchiformes) rendjébe, ezen belül a szürkecápafélék (Hexanchidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Hexanchus nakamurai egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Az Atlanti-óceán mindkét oldalán fellelhető; nyugaton a Mexikói-öbölben, a Karib-tengerben és Közép-Amerika déli részén, míg keleten Franciaországtól egészen Marokkóig, beleértve a Földközi-tengert is. A Kelet-Atlanti-óceánban az előfordulási területe, talán lenyúlik az Elefántcsontpartig és Nigériáig. Az Indiai-óceánban az elterjedési területe, Afrika déli része, az Aldabra-sziget és Nyugat-Ausztrália között fekszik. A Csendes-óceánban, Japán, a Kínai Köztársaság, a Fülöp-szigetek, Új-Kaledónia és Kelet-Ausztrália tengervizeiben vannak állományai.

Megjelenése[szerkesztés]

Az átlagos testhossza 120 centiméter, de akár 180 centiméteresre is megnőhet; 142-178 centiméteresen számít kifejlettnek. 155 csigolyája van. A kisebb mérete mellett, a Hexanchus nakamurait a hatkopoltyús szürkecápától (Hexanchus griseus) következő jellemzői különböztetik meg: keskenyebb fej, a fejhez viszonyítva nagyobb szemek, a fogazat elülső-oldalsó 5 darab foga nagy méretű és fésűszerű, a hátuszony és a farokuszony közti testrész hosszúkás és karcsú. A háti része egyformán világos barna színű; az oldalvonalak mentén, egy-egy világos csíkkal; a hasi része világosabb. Az uszonyok szegélye fehér.

Életmódja[szerkesztés]

Mélytengeri porcos hal, mely 600 méter mélyre is leúszik. A felszín közelébe is feljön, de általában 90 méter mélyen tartózkodik. Főleg a kontinentális selfterületeken él, ahol csontos halakra és rákokra vadászik.

Szaporodása[szerkesztés]

Ál-elevenszülő cápafaj, vagyis kölykei a méhében kelnek ki. A nőstény testében 13 kis cápa is lehet. Születésekor 40-43 centiméter hosszú.

Felhasználása[szerkesztés]

Mivel kisméretű cápafaj, nincs ipari mértékű halászata; főleg az élőhelyén lévő emberek halásszák. Az emberre nézve nem veszélyes. Főleg uszonyaiért és májolajáért halásszák.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Hexanchus nakamurai Teng, 1962 FishBase
  • Ebert, D.A., W.T. White and H.-H. Ho, 2013. Redescription of Hexanchus nakamurai Teng 1962, (Chondrichthyes: Hexanchiformes: Hexanchidae), with designation of a neotype. Zootaxa 3752(1):020-034.
  • Teng, H.-T. 1962. Classification and distribution of the Chondrichthyes of Taiwan. Ogawa Press, Maizuru, Japan. Chondrichthyes of Taiwan 1-304