Heterokrómia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heterokrómia
Heterokrómiás szemek: egyik barna, másik zöld színű
Heterokrómiás szemek: egyik barna, másik zöld színű

Latinulheterochromia iridis
heterochromia iridum
Angolulheterochromia
Osztályozás
BNO-10H21.24
BNO-9364.53
Leírás
Érintett szervekszem, írisz
Főbb tünetekszemek eltérő színe
Adatbázisok
OMIM142500
MedlinePlus003319
A Wikimédia Commons tartalmaz Heterokrómia témájú médiaállományokat.

A heterokrómia egy szemet érintő elváltozás, melynek jellemzője a különböző színű írisz ugyanazon egyed esetében. Az embernél és az állatoknál is előforduló jelenség legtöbb esetben örökletes, de betegség vagy sérülés eredményeképp is megjelenhet.[1][2]

Fajtái[szerkesztés]

A ritkának számító mutációnak több fajtája létezik. Teljes heterokrómia esetén az egyik írisz színe a másikétól különbözik. A részleges heterokrómia jellemzője, hogy az írisz egy részének színe eltér annak más részeitől, tehát egy szemben jelennek meg az eltérő színek.

A centrális heterokrómia esetében a két szín egyazon íriszen belül jelentkezik. A szem valódi színének ebben az esetben a külső szín számít.

Okai[szerkesztés]

A veleszületett heterokrómia autoszomális domináns öröklődésének ábrázolása
(Piros négyzet: érintett férfi; piros kör: érintett nő; Kék négyzet: vad típus férfi; kék kör: vad típus nő)

Az esetek többségében örökletes, de genetikai mozaicizmus vagy kimérizmus is okozhatja.[2] Ugyanakkor betegség és olyan sérülések is okozhatják, mint bevérzés, idegen test jelenléte, glaukóma vagy a kezelésére használatos gyógyszerek, a szemet érintő gyulladások, neurofibromatózis vagy Waardenburg-szindróma.

Heterokrómiás híres emberek[szerkesztés]

Állatoknál[szerkesztés]

A teljes heterokrómia sokkal gyakrabban fordul elő az állatvilágban, ahol majdnem minden esetben kék színű az egyik szem. A kék szem egy olyan fehér folton belül található, amelynek okozója a bőr vagy a szőrzet melaninhiánya (leucizmus). A heterokrómia főleg macskákra jellemző (pl. török angóramacska, török van macska, Khao Manee macska, ritkábban japán csonkafarkú macska), az ilyen úgynevezett furcsa szemű macskák (angolul: odd-eyed cat) többnyire fehér szőrzetűek, és rendes szemszínük (narancs, sárga, zöld, rézszín) mellett egy kék szemük van. Kutyák esetében a teljes heterokrómia a szibériai husky, a Catahoula leopárdkutya és az ausztrál juhászkutya esetében tapasztalható. A lovaknál főleg a pinto színű fajtáknál jelentkezik a heterokrómia: egy barna, illetve egy fehér, szürke vagy kék szem figyelhető meg. A teheneknél és a vízibivalyoknál is előfordul ez a mutáció.[3] Waardenburg-szindrómás vadászgörények esetében is megfigyelték az elváltozást.

A részleges heterokrómia és részleges hipokrómia főleg merle szőrzetű kutyáknál észlelhető. Olyan fajták tartoznak ide, mint az ausztrál juhászkutya, a border collie, a shetlandi juhászkutya, a welsh corgi, a félhosszúszőrű pireneusi juhászkutya, a mudi, a beauce-i juhászkutya, a Catahoula leopárdkutya, a dunker, a német dog, a tacskó és a csivava. Nem merle szőrzetű kutyáknál (pl. szibériai husky) is előfordul ez a mutáció.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mitől lehet különböző színű két szemünk?. Horizont Magazin. [2015. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.) (magyarul)
  2. a b Imesch PD, Wallow IH, Albert DM (1997. február). „The color of the human eye: a review of morphologic correlates and of some conditions that affect iridial pigmentation throughout life.”. Surv Ophthalmol. 41 (Suppl 2.), 117–123. o. DOI:10.1016/S0039-6257(97)80018-5. PMID 9154287.   (angolul)
  3. Misk NA, Semieka MA, Fathy A (1998). „Heterochromia iridis in water buffaloes (Bubalus bubalis)”. Vet Ophthalmol. 1 (4), 195–201. o. DOI:10.1046/j.1463-5224.1998.00036.x. PMID 11397231.   (angolul)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Heterochromia
A Wikimédia Commons tartalmaz Heterokrómia témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]