Hesseni tartományi gyűlés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hesseni tartományi gyűlés

Alapítva1946. december 1.
SzékhelyStadtschloss
Vezető
  • Astrid Wallmann
  • Boris Rhein
A Hesseni tartományi gyűlés weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hesseni tartományi gyűlés témájú médiaállományokat.
A hesseni tartományi gyűlés épülete
A hesseni tartományi gyűlés épületének bővítése

A hesseni tartományi gyűlés (németül: Hessischer Landtag) Hessennek, Németország egyik szövetségi államának a parlamentje. Hivatalos üléshelye a wiesbadeni városi palota (Stadtschloss Wiesbaden vagy Wiesbadener Stadtschloss). A törvényhozás a tagállami szintű törvénykezésért és költségvetésért felelős. Megválasztja és ellenőrzi a tartományi kormányt. Szerepét a hesseni alkotmány 77-99. paragrafusai határozzák meg.

A tartományi gyűlés 110 tagú. Jelenleg (a 2018-as hesseni tartományi választások előtt) öt párt képviselői vannak benne jelen. A miniszterelnök, Volker Bouffier koalíciós kormányt vezet, amely a Kereszténydemokrata Unióból (CDU) és a Zöldekből áll. A tartományi ülés elnöke Norbert Kartmann.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Landtag of Hesse című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.