Hesperocyon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hesperocyon
Evolúciós időszak: Késő eocén - kora oligocén
Hesperocyon gregarius (1913-as rekonstrukció)
Hesperocyon gregarius (1913-as rekonstrukció)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Alcsalád: Hesperocyoninae
Nem: Hesperocyon
Scott, 1890
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hesperocyon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hesperocyon témájú kategóriát.

A Hesperocyon a kutyafélék egy fosszilis neme, amely az eocén közepétől az oligocén elejéig (42,5-31 millió évvel ezelőtt, mintegy 11,5 millió évig) létezett Észak-Amerikában.

Taxonómia[szerkesztés]

A Hesperocyon a legrégebbi kutyaféle, nem sokkal a medvefélék őseitől való elválás után jelent meg Észak-Amerikában. Mintegy 150 fosszilis példánya került eddig elő az Egyesült Államok középső részén (Montana, Colorado, Wyoming, Dél- és Észak-Dakota államokban) valamint Kanada Saskatchewan tartományában. Ő volt az őse a kutyafélék három alcsaládjának, a már kihalt Hesperocyoninae-nek és Borophaginae-nek, valamint a ma élő összes kutyafélét magába foglaló Caninae-nek.

Rendszerezés[szerkesztés]

Két faja ismert:

Megjelenése[szerkesztés]

Hesperocyon gregarius csontváza

A Hesperocyon testalkata nem hasonlított a ma élő kutyafélékére, inkább mongúzra vagy cibetmacskára emlékeztetett. Teljes hossza 80 cm, becsült tömege 1,6-1,8 kg volt. Lábai rövidek, teste és farka hosszú és hajlékony. Fülcsontjai és fogazata azonban egyértelműen a kutyafélék közé sorolják. Állkapcsában 42 fog ült, hasonlóan a mai kutyákhoz. A feltételezések szerint az eocén korszak sűrű erdeinek volt a lakója és a mai rókákhoz hasonlóan inkább mindenevő, mint kizárólagos húsevő volt.

Források[szerkesztés]

  • Paleobiology Database Archiválva 2013. december 3-i dátummal a Wayback Machine-ben Collection 16626, Swift Current Creek, Saskatchewan, Canada. Authorized by Dr. John Alroy, entered by J. Alroy on February 18, 1993
  • Wang, Xiaoming, Tedford, Richard H. & Taylor B. E. (1999). "Phylogenetic systematics of the Borophaginae (Carnivora: Canidae)". Bulletin of the American Museum of Natural History 243:1-391.
  • Benton, Michael J. & Philip C.J. Donoghue (2007). "Paleontological Evidence to Date the Tree of Life". Molecular Biology and evolution 24 (1): 26–53.
  • Wang, X. (1994). "Phylogenetic systematics of the Hesperocyoninae (Carnivora, Canidae)". Bulletin of the American Museum of Natural History 221:1-207.
  • Legendre S. & Roth C. (1988). "Correlation of carnassial tooth size and body weight in recent carnivores (Mammalia)". Historical Biology 1(1): 85-98.
  • Paleobiology Database Archiválva 2013. december 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, Collection 17492, Dog Jaw Butte site, Goshen County, Wyoming. Authorized and entered by Dr. John Alroy, March 26, 1995.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hesperocyon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]