Hespèrion XXI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hespèrion XXI
Az együttes tagjai[1]
Az együttes tagjai[1]
Információk
Alapítva 1974
Tagok
Jordi Savall, Montserrat Figueras, Lorenzo Alpert és Hopkinson Smith

A Hespèrion XXI weboldala
SablonWikidataSegítség

A Hespèrion XXI egy középkori barokk zenével foglalkozó régizenei együttes. 1974-ben a svájci Bázelben alapította Hespèrion XX néven Jordi Savall katalán zenész (viola da gamba), felesége, Montserrat Figueras (szoprán), Lorenzo Alpert (fuvola, ütőhangszerek) és Hopkinson Smith (pengetős hangszerek) társaságában. Az együttes a 21. század elején Hesperion XXI-re változtatta a nevét. A "Hespèrion" név egy ógörög szóból ered, amely az olasz és az Ibériai-félszigeten élő népekre vonatkozott.[2]

Az együttes a régi zene, különösen a 16. és 17. századi spanyol zene területén végzett tudományos munkájáról ismert. Előadási gyakorlatukat a korai darabok dallami és ritmikai alapstruktúrái körüli improvizáció bőkezű alkalmazása jellemzi, ami nagy érzelmi intimitást és közvetlenséget eredményez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fundació CIMA | Centre Internacional de Música Antiga (katalán nyelven). www.fundaciocima.org . (Hozzáférés: 2017. február 20.)
  2. https://www.laphil.com/musicdb/artists/2401/hesperion-xxi

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hespèrion XXI című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.