Herencsár Viktória

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Herencsár Viktória
Életrajzi adatok
Született 1953. március 5. (66 éves)
Budapest
Pályafutás
Aktív évek 1973
Hangszer cimbalom
Tevékenység cimbalomművész, zenetanár
Kiadók Hungaroton

Herencsár Viktória weboldala

Herencsár Viktória (Budapest, 1953. március 5.) cimbalomművész és -tanár, a Cimbalom Világszövetség alapítója és elnöke.

Tanulmányai[szerkesztés]

Óvodásként kezdett cimbalmozni tanulni. 1974-ben kitüntetéssel fejezte be a Zeneakadémia cimbalom–szolfézs–ének szakát. Hangszertanára Tarjáni Tóth Ida volt. 2004-ben művelődési és felnőttképzési menedzser diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. 2011-ben a művészetek doktora, a következő évben docensi fokozatot kapott a Besztercebányai Művészeti Akadémián.

Pályája[szerkesztés]

1973-tól szerepel a Magyar Rádióban. 1974-től 1982-ig énektanár a budapesti Baranyai Úti Ének-zene Tagozatos Általános Iskolában. 1975-től a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja.

1991-ben megszervezte az I. cimbalom világkongresszust, ahol megalakították a ma már 32 országban működő Cimbalom Világszövetséget. Az alakuláskor a szervezet elnökévé választották és ezt a posztot azóta is betölti.

1993 és 1998 között a Szent István Király Konzervatóriumban tanított. 1997-től a Besztercebányai Művészeti Akadémiának docense. 2005-től a pekingi zeneakadémia vendégprofesszora.

Számtalan európai és ázsiai országban vendégszerepelt és oktatott. Repertoárja a cimbalomirodalom klasszikusaitól a népzenéig és átiratokig tart. Több kortárs szerző (Dubrovay László, Farkas Ferenc, Györe Zoltán, Hollós Máté, Pongrácz Zoltán, Szokolay Sándor stb.) írt számára darabot. Maga is komponált. Elkötelezett kutatója a cimbalomjáték történetének.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • PLP 001 LP STEREO hanglemez MIRAGE STUDIO produkciója 1990.

Írásai[szerkesztés]

Kitüntetései[szerkesztés]

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap