Herbert Plaxton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Herbert Plaxton
Született 1901. április 22.
Barrie
Elhunyt 1970. november 7. (69 évesen)
Toronto
Állampolgársága kanadai
Foglalkozása jégkorongozó
Iskolái Torontói Egyetem
Szerzett érmek
Kanada színeiben
Jégkorong
Olimpiai játékok
arany
1928, St. Moritz
csapat
Világbajnokság
arany
1928, St. Moritz
csapat

Herbert Alfred Wellington „Bert” Plaxton (Kanada, Ontario, Barrie, 1901. április 22.1970. november 7.) olimpiai bajnok kanadai jégkorongozó.

Részt vett az 1928-as téli olimpián, mint a kanadai válogatott támadója. A kanadaiaknak nem kell csoportkört játszaniuk, hanem egyből a négyes döntőből indultak. A támadók összesen 38 gólt ütöttek 3 mérkőzésen és 1-et sem kaptak. Svájcot 13–0-ra, a briteket 14–0-ra, végül a svédeket 11–0-ra verték és így olimpiai bajnokok lettek. Ez az olimpia világbajnokságnak is számított, ezért világbajnokok is lettek. 2 mérkőzésen játszott és 2 gólt ütött a britek ellen.

Ez a kanadai válogatott valójában egy egyetemi csapat volt, a University of Toronto csapata, amely amatőr, egyetemi hallgatókból állt. 1927-ben megnyerték az Allan-kupát, amiért a kanadai senior amatőr csapatok versengenek. Ezzel a győzelemmel kiérdemelték a helyet az olimpián. Ő nem volt csapattag, hanem a testvére Hugh Plaxton akarta, hogy mehessen az olimpiára. A testvére és az unokatestvére, Roger Plaxton, szintén játszottak az olimpián és így ők is olimpiai bajnokok.

A civil foglalkozása ügyvéd volt.

Források[szerkesztés]