Henry Steel Olcott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henry Steel Olcott
Született1832. augusztus 2.[1][2][3][4]
Orange
Elhunyt1907. február 17. (74 évesen)[1][2][3][4]
Adyar
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
IskoláiColumbia Egyetem

Henry Steel Olcott aláírása
Henry Steel Olcott aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Henry Steel Olcott témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Henry Steel Olcott (Orange, New Jersey, 1832. augusztus 2.Adjar, Csennai, India, 1907. február 17.) társalapítója és első elnöke az 1875 szeptemberében létrejött Teozófiai Társulatnak. Nagy szerepe volt a keleti tanítások – különösen a buddhizmus nyugati megismertetésében.

Élete[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban született Olcott New Jerseyben nevelkedett, majd New Yorkban, és a Columbia egyetemen tanult, ahol csatlakozott egy keresztény közösséghez, amelynek tagja volt apja 1851-ben bekövetkezett haláláig.

1860-ban feleségül vette Mary Epplee Morgant, aki három gyermeket szült neki később. Olcott a New York Tribune lapnál volt a mezőgazdasági rovat szerkesztője. Szolgált a polgárháborúban, védte New Yorkot, és mint ezredes, speciális megbízott volt a tengerészetnél.

Újságcikkeinek egy része a spiritualista mozgalomhoz kapcsolódik. 1874-ben találkozott Helena Blavatsky asszonnyal. Egy évvel később vele együtt alakítja meg a Teozófiai Társulatot. 1878-ban elhagyta New Yorkot, hogy a Társulat székhelyét áthelyezzék India fővárosába. Később Adyarban (Csennai) született meg a központ. Bár Blavatsky asszony Londonba ment, Olcott ezredes maradt Indiában, és folytatta a társulat munkáját. A Teozófiai Társulat élére állva számos buddhista iskolát hozott létre Srí Lankán. Halála után a társulat vezetése Blavatsky tanítványára, Annie Besantra szállt.

Colombo fő utcáját, az Olcott utat róla nevezték el. Maradanában szobrot is állítottak neki. A Srí Lanka-iak máig szeretettel gondolnak rá.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]