Henry Steel Olcott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Henry Steel Olcott
H.S. Olcott-portrait-300.jpg
Született 1832. augusztus 2.[1][2][3]
Orange
Elhunyt 1907. február 17. (74 évesen)[1][2][3]
Adyar
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái Columbia Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Henry Steel Olcott témájú médiaállományokat.

Henry Steel Olcott (1832. augusztus 2.1907. február 17.) társalapítója és első elnöke az 1875 szeptemberében létrejött Teozófiai Társulatnak. Nagy szerepe volt a keleti tanítások – különösen a buddhizmus nyugati megismertetésében.

Élete[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban született Olcott New Jerseyben nevelkedett, majd New Yorkban, és a Columbia egyetemen tanult, ahol csatlakozott egy keresztény közösséghez, amelynek tagja volt apja 1851-ben bekövetkezett haláláig.

1860-ban feleségül vette Mary Epplee Morgant, aki három gyermeket szült neki később. Olcott a New York Tribune lapnál volt a mezőgazdasági rovat szerkesztője. Szolgált a polgárháborúban, védte New Yorkot, és mint ezredes, speciális megbízott volt a tengerészetnél.

Újságcikkeinek egy része a spiritualista mozgalomhoz kapcsolódik. 1874-ben találkozott Helena Blavatsky asszonnyal. Egy évvel később vele együtt alakítja meg a Teozófiai Társulatot. 1878-ban elhagyta New Yorkot, hogy a Társulat székhelyét áthelyezzék India fővárosába. Később Adyarban (Csennai) született meg a központ. Bár Blavatsky asszony Londonba ment, Olcott ezredes maradt Indiában, és folytatta a társulat munkáját. A Teozófiai Társulat élére állva számos buddhista iskolát hozott létre Srí Lankán. Halála után a társulat vezetése Blavatsky tanítványára, Annie Besantra szállt.

Colombo fő utcáját, az Olcott utat róla nevezték el. Maradanában szobrot is állítottak neki. A Srí Lanka-iak máig szeretettel gondolnak rá.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Henry Steel Olcott témájú médiaállományokat.
  1. a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)