Henry Hudson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henry Hudson
Henry Hudson az 1885-ben kiadott Cyclopaedia of Universal History illusztrációján
Henry Hudson az 1885-ben kiadott Cyclopaedia of Universal History illusztrációján
Született 1570. szeptember 22.
Anglia
Elhunyt 1611 (40-41 évesen)[1][2]
Hudson-öböl
Állampolgársága Angol Királyság
Foglalkozása felfedező
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Henry Hudson témájú médiaállományokat.
Henry Hudson amerikai útjai (angol feliratokkal)
Henry Hudson Edward R. Shaw 1900-ban kiadott, Discoverers and Explorers c. könyvének illusztrációján

Henry Hudson (1570 körül – 1611, Hudson-öböl) angol tengerész, utazó, felfedező. Fontosabb tengeri expedíción az Északi Jeges-tenger környékének vizeit derítette fel.

Útjai[szerkesztés]

Első nagyobb útján 1607-ben az Északkeleti átjárót keresve az Északi-sarkvidéken át próbált meg eljutni Ázsiába — akkor ugyanis még úgy gondolták, hogy az Északi-sark környékén az erőteljes árapály miatt nem alakulhat ki összefüggő jégtakaró.[3] Izlandot nyugatról megkerülve Grönland és a Spitzbergák között próbált áthajózni, és az északi szélesség 80°-ig jutott. Visszatérőben felfedezte a Jan Mayen-szigetet.

1608-ban átkelt a Barents-tengeren, de Novaja Zemlja déli partjainál összefüggő jégmező állta útját.

1609-ben a Holland Kelet-indiai Társaság megbízásából indult útnak Halve Maen (Félhold) nevű hajóján, ismét csak az Északkeleti átjáró felkutatására.[4] Ezúttal is útját állta a jég (nem sokkal Norvégiától északra), ám ekkor Hudson saját hatáskörében nyugatnak, az ugyancsak felderítésre váró Északnyugati átjáró felé fordult. Végighajózott Észak-Amerika partvidékén Új-Skóciától a Cheasepeake-öbölig, és eközben csak érintette a Delaware-öblöt, amit a következő évben Samuel Argall kapitány térképezett fel és nevezett el.

Szeptember 11-én fölfedezte Manhattan szigetét, és másnap behajózott a később róla elnevezett Hudson folyó torkolatába. A folyón a mai Albanyig jutott fel. Hollandia nevében birtokba vette a területet, amit a kor szokásának megfelelően Új-Hollandiának (Nieuw Nederland) nevezett el. Javasolta, hogy a hollandok a régióban alapítsanak állandó telepet (ez lett a jelenlegi Albany helyén épült Fort Orange).

1610-ben immár angol zászló alatt, a Virginia Társaság és a Brit Kelet-indiai Társaság megbízásából északabbra próbálkozott: végighaladt a később ugyancsak róla elnevezett tengerszoroson, és Kanada északkeleti partvidékén fölfedezte az ugyancsak az ő nevét viselő, hatalmas, tenger méretű öblöt. Ennek keleti partján haladt dél felé abban a hiszemben, hogy már a Csendes-óceánon jár. Eljutott az öböl legdélibb részéig, a James-öbölig, ahol hajója befagyott.[5] A partvidéken telelt át embereivel fölöttébb sanyarú körülmények között. Tavasszal, amikor az idő javultán folytathatták volna útjukat, legénysége megtagadta a parancsot, és föllázadt. Hudsont fiával és hét, hűségén maradt matrózzal minden élelem nélkül mentőcsónakba ültették, és sorsukra hagyták őket. A lázadók visszatértek Angliába, Hudsonéknek pedig nyomuk veszett.

Hudson kudarcai jó időre véget vetettek az Északkeleti átjáró kutatásának;[3] ezeket a kísérleteket csak a 20. század második felében, jégtörőkkel újították fel — az Északnyugati átjáró felderítésével azonban még 1616-ig (William Baffin utolsó útjáig) próbálkoztak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár, 12118255X, 2015. augusztus 13.
  2. data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12211109m
  3. ^ a b Mendöl Tibor: A földrajztudomány az ókortól napjainkig. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 1999. ISBN 9634632467 p. 129.
  4. Willard Sterne Randall "First Encounters," American Heritage, Spring 2009.
  5. Mendöl Tibor: A földrajztudomány az ókortól napjainkig. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 1999. ISBN 9634632467 p. 130.

Egyéb információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]