Henry Gunther

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Henry Gunther (Baltimore, USA, 1895. június 6.1918. november 11., Meuse, Franciaország) az első világháború utolsó amerikai áldozata. 1918. november 11-én 10:59-kor esett el, a fegyverszünet életbelépése előtt egy perccel.

Polgári foglalkozása szerint banki alkalmazott volt Baltimore-ban. A 313. gyalogezreddel 1918 júliusában érkezett Franciaországba. Az egyik levelében a fronton uralkodó körülményekről panaszkodott, de a levél a cenzorok kezébe került, ezért lefokozták közlegénnyé. A háború utolsó napjának reggelén egységével a Verduntől északra fekvő Chaumont-devant-Damvillers-nél állomásoszott a lövészárokban rohamra készen. Délelőtt két társával előreszegett fegyverrel megindult a németek felé a sűrű novemberi ködben. A fegyverszünet híre 10:45-kor jutott el a német oldalra. A katonák örömükben a levegőbe kezdtek lövöldözni. Gunther 11 óra előtt pár perccel felpattant és annak ellenére tüzelt, hogy a németek angolul kérték őt, hogy tegye le a fegyvert, de Gunther ment tovább, találat érte és egy perccel 11 előtt holtan esett össze.

Posztumusz érdemrendet kapott és visszaállították őrmesteri rangját, szülővárosában pedig sokáig a háború utolsó hőseként őrizték emlékét.

Máig sem tudni, miért rohant az öngyilkosságba a fiatal katona. Többen tudni vélik, hogy a háború alatt német származása miatt nem kedvelték, a behívója előtt kapott egy banki állást hazájában.[1]

Forrás[szerkesztés]

Paraméter.sk

Jegyzetek[szerkesztés]