Henry Cort

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henry Cort
Született 1741
Lancaster, Anglia
Elhunyt 1800. május 23. (59 évesen)
London, Anglia
Állampolgársága brit
Foglalkozása kohász, feltaláló
SablonWikidataSegítség

Henry Cort (Lancaster, 1741London, 1800. május 23.) angol kohász, a kavaró acélgyártás kidolgozója, a brit ipari forradalom fontos alakja.

Magánélete[szerkesztés]

Cort 1740 körül született (az esküvője dátuma alapján 1741-et valószínűsítenek), és Lancashire-ben nőtt fel. Szülei nem ismertek, fiatalkoráról keveset tudunk. 1768-ban nősült a middlesexi St Giles in the Fields plébániatemplomban, felesége Elizabeth Heysham, egy staffordshire-i ügyvéd lánya volt. Házasságukból 13 gyermek született. Cort öregkorában – bár csak 1794-től – évi 200 fontos állami nyugdíjból élt, és gyakorlatilag szegényen halt meg 1800-ban. A hampsteadi temetőben temették el Londonban.

Munkássága[szerkesztés]

1765-ben a királyi tengerészet polgári alkalmazottja volt. E beosztásában látta, hogy a hadiipar számára fontos angol acél rossz minőségű, ezért csak korlátozottan tudták használni. Nagy-Britannia főleg Svédországból és Oroszországból importált drága finomacélt. Cort 1775-ben felmondta állását a haditengerészetnél, és – üzleti partner (Samuel Jellicoe és fia, Adam) bevonásával – saját vállalkozásba kezdett: Portsmouth kikötőjében kovácsüzemet és hengerművet működtetett. Kísérletekbe kezdett az angol acél javítására, és hosszas próbálkozások sorozata után ért el sikert. Módszerének lényege az volt, hogy a nyersvasat lapos fenekű lángkemencében helyezte el, a szükséges redukáló atmoszférát kőszén elégetéséből származó, oxigénben dús füstgáz biztosította. Hogy a fémolvadék mennél intenzívebben érintkezzen a füstgázzal, munkások hosszú vasrudakkal folyamatosan kavargatták a fémfürdőt. Az eljárás során a nyersvasból kiégett a fölösleges szén, szilícium, mangán, valamint kisebb mértékben a kén és a foszfor is. Az ily módon keletkezett acéltömbökből (lupákból) kovácsolással távolították el a salakot. Ezt követően hengerállványon, üreges hengereken rúddá hengerelték. Cort 1784-ben szabadalmaztatta a lángkemencében történő acélfrissítés módszerét, azaz a kavaró acélgyártást, és külön szabadalma volt a rúdhengerlésre vonatkozóan is. A kavaró kemencék termelése többszöröse volt az addigi frisstűzi kemence termelésének, így a módszer gyorsan elterjedt Nagy-Britanniában, és 1820-ban már legalább 8200 Cort-kemence működött az országban, a brit acélgyártás teljesítménye pedig rövid idő alatt a sokszorosára emelkedett. A sikertörténet ellenére Cort nem volt szerencsés vállalkozásában, felelőtlen partnere(i) miatt tönkrement, és így az egyetemes acélipar számára fontos szabadalmai nem hozhatták meg számára az anyagi jólétet.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry Cort című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]