Helmut Qualtinger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Helmut Qualtinger a A bíró és a hóhér c. filmben, 1975.

Helmut Qualtinger (Bécs, 1928. október 8.Bécs, 1986. szeptember 29.) osztrák színész, humorista, színpadi szerző.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Qualtinger sírja a Zentralfriedhofban

Egy tanár és egy háziasszony gyermekeként született Bécsben. Az iskolát követően orvosnak tanult, ám hamarosan megszakította tanulmányait és újságíró és filmkritikus lett helyi lapoknál. Emellett színésznek tanult a bécsi Max-Reinhardt-Seminar keretében.

1947-től kabaréjelenetekben lépett fel, majd 1949-ben bemutatták első darabját Jugend vor den Schranken címmel Grazban. 1960-ig Qualtinger számos kabaréprogramban vett részt a Namenloses Ensemble nevű társulattal, amelynek tagja volt Carl Merz is.

Leghíresebb darabját, a Karl úr (Der Herr Karl) címűt Merz-cel közösen írta. 1961-es bemutatásával Qualtinger egy csapásra ismert színésszé vált német nyelvterületen.

A hetvenes évektől kezdve saját és mások szövegeinek felolvasásaival járta a színházakat, így estéin felolvasott többek között Adolf Hitler Mein Kampfjából és Karl Kraus Az emberiség végnapjai című drámájából. A nagy népszerűségnek örvendő felolvasások lemezen is megjelentek.

Qualtinger számtalan színdarabban és tévéfilmben szerepelt, de egy-egy mozifilmben is felbukkant. Utolsó szereplése Sean Connery oldalán volt 1986-ban A rózsa neve című alkotásban.

1986. szeptember 29-én hunyt el alkohol okozta májzsugorodásban.