Helios Airways

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Helios Airways
OrszágCiprus
IATA: ZU  ICAO: HCY   Hívójel: HELIOS
Adatok
Alapítás1998. szeptember 23.
Megszűnés2006. november 6.
AnyavállalatLibra Holidays Group
BázisrepülőtérLárnakai nemzetközi repülőtér
Páfoszi nemzetközi repülőtér
Flotta mérete3

SzékhelyLárnakai nemzetközi repülőtér, Ciprus
VezetőBryan Field
A Wikimédia Commons tartalmaz Helios Airways témájú médiaállományokat.

A Helios Airways (IATA: ZU, ICAO: HCY, Hívójel: HELIOS), később Ajet egy ciprusi diszkont légitársaság volt, amely menetrend szerinti és charterjáratokat üzemeltetett Ciprus és számos európai, illetve afrikai célállomás között. A vállalat központja a Lárnakai nemzetközi repülőtéren volt.[1] Fő bázisa a Lárnakai nemzetközi repülőtér volt. A légitársaság 2006. november 6-ától felfüggesztette a járatait, mivel a ciprusi kormány lefoglalta a vállalat repülőgépeit és befagyasztotta a bankszámláit.[2]

Története[szerkesztés]

A Helios Airways-t 1998. szeptember 23-án alapították a TEA, egy ciprusi offshore légitársaság tulajdonosai, amely Boeing 737-es repülőgépek bérbeadására specializálódott. Ez volt az első független, magántulajdonban lévő légitársaság Cipruson. 2000. május 15-én indította első charterjáratát a London–Gatwick repülőtérre. Eredetileg charter- és menetrend szerinti járatokat kínált többek között Athén, London, Manchester, Amszterdam, Edinburgh, Prága, Szófia, Bournemouth, Kairó, Párizs, Dublin és Varsó felé. A Helios Airways-t 2004-ben a Limassolban működő Libra Holidays Group vásárolta fel.

2005. augusztus 14-én a Helios Airways 522-es járata a görögországi Grammatiko közelében lezuhant, miután a személyzet oxigénhiány miatt cselekvésképtelenné vált. Mind a 121 utas és személyzet életét vesztette. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy mind a karbantartó személyzet, mind a pilóták elmulasztották biztosítani, hogy a nyomáskiegyenlítő rendszer "automatikus" állásba legyen állítva, és ennek következtében a repülőgép soha nem került túlnyomás alá. A baleset számos biztonsági problémát tárt fel a légitársaságnál, és emberölés miatt vádat emeltek a légitársaság öt tisztviselője ellen.

2006. március 14-én bejelentették, hogy a Helios Airways átnevezi magát Ajet-re, és nem üzemeltet több menetrend szerinti járatot.[3] A híresztelésekre reagálva az Ajet 2006. október 30-án bejelentette, hogy a következő 90 napban beszünteti működését. Ennek fényében a ciprusi kormány a légitársaság adóhátralékának az azonnali kifizetését követelte. Erre reagálva a magánbeszállítók azt követelték, hogy ezentúl készpénzben fizessék ki őket a vállalatnak nyújtott árukért és szolgáltatásokért. A légitársaság 2006. október 31-én bejelentette, hogy azonnal megszünteti működését. A vállalat honlapján 2006. november 11-én megjelent, hogy a Ciprusi Köztársaság kormánya "jogellenesen visszatartotta az Ajet repülőgépeit és befagyasztotta a vállalat bankszámláit", ami "közvetlenül ellentétes az Ajet által a kerületi bíróságon benyújtott sikeres fellebbezéssel és ami jelentős pénzügyi kárt okozott a vállalatnak". Ennek eredményeképpen az Ajet bejelentette, hogy 2006. november 6-tól semmilyen más légitársaság által üzemeltetett járatot nem indítanak, így az utasoknak saját maguknak kell gondoskodniuk a hazajutásukról.

Az Ajet valamennyi járatát 2006. november 1-jétől felfüggesztették, és a menetrend szerinti járatok többségét az XL Airways UK charter légitársaság vette át (amely 2008 szeptemberében maga is megszűnt). A tulajdonosok, a Libra Holidays szerint a működés megszüntetéséről szóló döntés oka a légitársaság gyenge pénzügyi teljesítménye és a hitelezők növekvő nyomásgyakorlása volt.

Flotta[szerkesztés]

A légitársaság működésének megszűnésekor a cég flottája a következő repülőgépekből állt:

A Helios Airways flottája
Típus Összes Rendelés Megjegyzés
Boeing 737-800 3
Összesen: 3 0

Korábbi repülőgépek[szerkesztés]

A légitársaság a következő repülőgépeket is üzemeltette:

Balesetek és incidensek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fly Helios :: The Official Helios Airways Web Portal. web.archive.org, 2005. február 4. [2005. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 15.)
  2. Ajet now grounded - Key Publishing Ltd Aviation Forums. web.archive.org, 2009. március 4. [2009. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 15.)
  3. Cypriot airline to stop flights”, 2006. október 30. (Hozzáférés: 2022. március 15.) (brit angol nyelvű) 
  4. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Boeing 737-31S 5B-DBY Grammatikos. aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2022. március 15.)
  5. Human error caused Helios crash”, 2006. október 10. (Hozzáférés: 2022. március 15.) (brit angol nyelvű) 
  6. CNN.com - Attendant's blood found in cockpit - Aug 20, 2005. edition.cnn.com. (Hozzáférés: 2022. március 15.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Helios Airways című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.