Helcz Antal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
dr. Helcz Antal
Esztergom polgármestere
Hivatali idő
1886 1895
Helyettes Malina Lajos
Előd Papp János
Utód Niedermann József

Született 1843
Esztergom
Elhunyt1916. május 30.

Dr. Helcz Antal, Helc (Esztergom, 1843 – Esztergom, 1916. május 30.)[1] okleveles ügyvéd, Esztergom polgármestere volt a 19. század végén.

Pályája[szerkesztés]

1843-ban született Esztergomban Helc János és Szegesdy Erzsébet fiaként. Eredetileg papi pályára készült, később jogot hallgatott. Így lett a városi törvényszék jegyzője, később városi főügyész. Az 1868. január 14-én megalakult a Deák-kör titkára lett. 1883-ban elnöke lett az 1865-ben alakult, a város zeneművészeit, dalkedvelőit és műbarátait tömörítő Dalárdának.

1886. október 24-étől Esztergom sz. kir. város polgármestere lett, és Simor János, esztergomi érsek bizalmasaként nekilátott a város építéséhez. Ekkor alakult meg a szentgyörgymezei iskola, árvaház (1890), az érseki kórház, a Szent Anna zárda, elemi iskola és az óvónőképző (1892). Polgármestersége alatt sok építkezés kezdődött a városban. Többek között megnyílt a zsinagóga, a Buda utcán kezdték el építeni a laktanyát, tervbe vették egy új közkórház alapítását, megkezdődött a Mária Valéria híd építése, valamint ekkor készült el az Esztergom–Almásfüzitő-vasútvonal.

Helcznek, és Földváry István főügyésznek kiemelkedő szerepe volt Esztergom, Víziváros, Szentgyörgymező és Szenttamás települések egyesítésében, ám 1895 júniusában – röviddel az egyesített Esztergom első közgyűlése előtt (július 8) – a polgármester sikkasztás miatt lemondani kényszerült. Ideiglenesen addigi helyettese, Niedermann József lett az utódja, de már júliusban Malina Lajos került a polgármesteri székbe. 1916-ban hunyt el ütőérelmeszesedés következtében. Felesége Lövy Ida volt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Dr. Pifkó Péter: Emlékkönyv Esztergom egyesítésének 100. évfordulójára (Esztergom, 1995)
  • Dr. Pifkó Péter: Esztergom helytörténeti kronológiája a kezdetektől 1950-ig