Hegyi fehérlepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegyi fehérlepke
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Lepkék
Család: Fehérlepkefélék
Nem: Pieris
Tudományos név
Pieris bryoniae
(Hübner, 1806)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hegyi fehérlepke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyi fehérlepke témájú médiaállományokat és Hegyi fehérlepke témájú kategóriát.

A hegyi fehérlepke (Pieris bryoniae) a fehérlepkefélék családjába tartozó, Európában elterjedt lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A hegyi fehérlepke szárnyfesztávolsága 3,4-4,8 cm. Elülső szárnyának csúcsa többé-kevésbé hegyes, a felső szegély a csúcs felé ellaposodik. Alapszíne fehér, fekete rajzolattal a szárnyak csúcsán, illetve szürkés behintéssel az erek mentén. A hím alapvetően fehér, az erek végén kis, fekete, háromszögletű foltokkal; ezek közül az m2 éren lévő folt nagy, az m3 végén lévő is általában még látható, de a cu1 végén álló csak ritkán, míg a cu2 éren legfeljebb csak vonalka látszik. A hátulsó szárnyon az erek vége szintén fekete, a szárnyak töve és a felső szegély fekete behintése erős. A hátulsó szárny fonákja fehéres-, zöldes-, szürkéssárga, a szélénél fehér foltokkal. Az erek mentén a fekete behintés széles, gyakran csíkokká fut össze.

A nőstények fekete rajzait ritkább-sűrűbb szürke behintés köti össze, az elülső szárny alsó fekete pettyét pedig csaknem mindig fekete vonal köti össze a külső szegéllyel.

A két nemzedék között vannak kisebb eltérések, és nemzedéken belül a nőstény szürke behintésének intenzitása is változó.

Petéje sárga, orsó alakú, hosszában bordázott.

Hernyója zöld, apró sötét pontokkal telehintve; oldalán sárga udvarú, kis, fekete pöttyökkel. Feje szürkészöld.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A repcelepke közeli rokona, néha hibridizálódik is vele. Hasonlít hozzá még a káposztalepke, a répalepke, a sziklai fehérlepke, a magyar fehérlepke is.

Elterjedése[szerkesztés]

Európa, valamint Nyugat- és Közép-Ázsia hegyvidékein honos. Európában az Alpokban és a Kárpátokban, illetve az azokhoz kapcsolódó hegységekben (Jura, Magas-Tátra) fordul elő, Ázsiában pedig Anatóliában, a Kaukázusban, az Altajban és Tien-sanban élnek állományai. Magyarországon korábban a Mátrában, a Bükkben és a Tornai-karszton élt, de állományai megritkultak, majd hibridizálódtak a a repcelepkével. Hegyi fehérlepke-szerű hibridek a Mátra magasabb hegyein még előfordulnak.

Életmódja[szerkesztés]

1000 méternél magasabban fekvő hegyi rétek, legelők, tisztások, erdőszélek, sziklalejtők lepkéje.

Évente egy (május végétől augusztus elejéig), alacsonyabban fekvő területeken (mint Magyarországon) két nemzedéke repül május-júniusban, illetve július-augusztusban. Hernyója korongpár-fajok (Biscutella spp.), Cardamine alpina, ikravirág-fajok (Arabis spp.), ternye-fajok (Alyssum spp.), tarsóka-fajok (Thlaspi spp.), holdviola-fajok (Lunaria spp.) leveleivel táplálkozik.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Magyarország védett állatai

Források[szerkesztés]