Hegyi Mari Drámai Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegyi Mari Drámai Színház
TelepülésKozmogyemjanszk
Építési adatok
Megnyitás1994
Hasznosítása
Felhasználási területszíntársulat
Elhelyezkedése
Hegyi Mari Drámai Színház (Mariföld)
Hegyi Mari Drámai Színház
Hegyi Mari Drámai Színház
Pozíció Mariföld térképén
é. sz. 56° 20′ 06″, k. h. 46° 32′ 32″Koordináták: é. sz. 56° 20′ 06″, k. h. 46° 32′ 32″
Térkép
Hegyi Mari Drámai Színház weboldala
SablonWikidataSegítség

A Hegyi Mari Drámai Színház (hegyi mari nyelven: Кырык мары драма театр, orosz nyelven: Горномарийский драматический театр), kisebb színház Oroszországban, Mariföld Kozmogyemjanszk (hegyi mari nyelven Cikma) nevű városában. A Volga parti kisváros a Hegyi mari járás székhelye és kulturális központja.

Ismertetése[szerkesztés]

Küldetése a hegyi mari hagyományok és nyelv ápolása, megőrzése. A város egyetlen színháza hegyi mari és orosz nyelven egyaránt tart előadásokat, a mari nyelvű előadásokat szinkrontolmácsolással fordítják oroszra. Évente 3-5 bemutatója is van és a különféle évfordulós műsoros esteken tematikus programokkal vesz részt. Vezetője:

  • 2002–2019 között Alekszej Vaszkanov nyugdíjas alezredes, több mint 20 évig hivatásos tiszt volt. A színház számára több orosz színművet fordított hegyi mari nyelvre.
  • 2019. júniustól: Ljudmila Atlaszkina. Korábban rádiós újságíró, valamint a színház és a joskar-olai Mari Nemzeti Drámai Színház színésznője is volt.[1]
  • vezető rendezője Olga Iszkoszkina, korábban ugyancsak színésznő, a színház alapító tagja. [2]

Önálló színházépülete nincs. A társulat az első bemutató óta a város kulturális központjának második emeletén tartja előadásait. A központot 1980-ben építették és Jakov Espaj (1890–1963) mari zeneszerzőről, folklorista-zenekutatóról nevezték el. 2019 decemberében ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.

Története[szerkesztés]

Mariföld első elnökének rendeletével alapították meg 1994-ben. Az első előadást 1994. december 3-án tartották, egy helyi drámaíró erre az alkalomra írt hegyi mari nyelvű darabját adták elő. Művészeit előzőleg a mariföldi főváros, Joskar-Ola zeneművészeti főiskolájának színházi osztályán képezték ki.

Az első tíz év nehéz időszak volt a színház életében is. Megalapításakor a joskar-olai Mari Nemzeti Drámai Színház filiáléjaként ifjúsági színháznak nevezték, kezdetben csak meghívott rendezőkkel működött. 2000 tavaszán lett önálló, és kapta meg a drámai színház státust. Több alkalommal sikerrel szerepelt a Finnugor (nyelvű) Népek Nemzetközi Színházi Fesztiválján (2008, 2010, 2012). 2017-ben szerezték be az előadások egyidejű fordítására szolgáló berendezést, ezzel lehetőség nyílt arra, hogy aktívabban vonzza a csak oroszul beszélő közönséget a mari nyelvű bemutatókra.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]