Hegedűrája-félék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Hegedűrája-félék
Evolúciós időszak: Késő jura - jelen
Rhinobatos rhinobatos
Rhinobatos rhinobatos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Rhinopristiformes
Naylor, Caira, Jensen, Rosana, Straube & Lakner, 2016
Család: Rhinobatidae
J. P. Müller & Henle, 1837
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hegedűrája-félék témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hegedűrája-félék témájú kategóriát.

A hegedűrája-félék (Rhinobatidae) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályába és a Rhinopristiformes rendjébe tartozó család.

Rendszertani eltérések[szerkesztés]

Ez a családot 2016-ig a rájaalakúak (Rajiformes) rendjébe tartozott, azonban manapság a Rhinopristiformes-ok közé van besorolva. Továbbá egyes fajait áthelyeztek más családokba; és olyan fajok is vannak, melyek ugyanebben a családban maradtak, de új nemekbe kerültek át.

A 2006-ban kiadott, Joseph S. Nelson professor „Fishes of the World” (magyarul: A világ halai) című könyvében, ebben a családban 4 nem vagy elfogadva: Aptychotrema, Rhinobatos, Trygonorrhina és Zapteryx. Más nemek, mint például a Platyrhinoidis és Rhina, azóta át lettek helyezve a saját családjaikba. Újabban a Glaucostegus-okat kivonták a Rhinobatos nevű nemből.

Jelenleg csak 3 élő neme van a hegedűrája-félék családjának: Rhinobatos, Acroteriobatus és Pseudobatos; ezt a csoportosítást genetikai- és alaktanikutatások is alátámasztják. A Tarsistes taxon kétséges, és meglehet, hogy a Pseudobatos szinonimája. Az ebből a családból kivont fajok a Glaucostegidae, Rhinidae és Trygonorrhinidae nevű családokba kerültek át.[1][2][3]

Tudnivalók[szerkesztés]

A hegedűrája-félék hosszú testűek, lapított fejjel és testtel. Az úszóik kicsik, de rájaszerűek;[4] azonban a farokúszójuk inkább cápaszerű. A fajaik meghódították a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt övi vizeket is. Habár főleg tengeri halak, egyesek megtűrik a brakk- és édesvizet is.[5] Főleg a partok mentén és a folyótorkolatokban élnek,[5] ahol a fenéken férgekre, rákokra és puhatestűekre vadásznak.[6] Álelevenszülő állatok, mivel a kis hegedűráják az anyjuk testében kelnek ki a tojásból.

Rendszerezés[szerkesztés]

A legújabb rendszerezés szerint a családba az alábbi 3 élő nem és 1 fosszilis nem tartozik:

Mivel még mindig folytatódnak a nemek átrendezései, illetve a fajok áthelyezései, manapság még nem lehet pontos fajszámot mondani.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rays of the World. CSIRO (2016). ISBN 9780643109148 
  2. szerk.: Carrier, J.C., Musick, J.A. & Heithaus, M.R.: Elasmobranch Phylogeny: A Mitochondrial Estimate Based on 595 Species, 2, CRC Press, Boca Raton, Florida, 31–56. o (2012) 
  3. (2016) „A new species of guitarfish, Rhinobatos borneensis sp. nov. with a redefinition of the family-level classification in the order Rhinopristiformes (Chondrichthyes: Batoidea)”. Zootaxa 4117 (4), 451–475. o. DOI:10.11646/zootaxa.4117.4.1.  
  4. szerk.: Paxton, J.R.: Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press, 66. o (1998). ISBN 0-12-547665-5 
  5. ^ a b FLMNH Ichthyology Department: Atlantic Guitarfish. Florida Museum of Natural History. (Hozzáférés: 2015. május 1.)
  6. Shovelnose guitarfish, Sandy Seafloor, Fishes, Rhinobatos productus at the Monterey Bay Aquarium. Monterey Bay Aquarium Foundation. (Hozzáférés: 2015. május 1.)

Források[szerkesztés]

  • Rhinobatidae FishBase
  • Bonaparte, C. L.; 1835: Prodromus systematis ichthyologiae. Nuovi Annali delle Scienze naturali Bologna, (Ser. 1) (ann. 2) 4: 181–196, 272-277.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Guitarfish című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.