Hegedüs János (tanár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegedüs János
Született1821. október 24.
Marosvásárhely
Elhunyt1894. április 24. (72 évesen)
Nagyenyed
Foglalkozásatanár
SírhelyeReformátus temető (Nagyenyed)
SablonWikidataSegítség

Bonyhai Hegedüs János (Marosvásárhely, 1821. október 24.Nagyenyed, 1894. április 24.) teológiai tanár, református presbiter.

Életútja[szerkesztés]

Hegedüs Lajos református lelkész és Antal Mária (Antal János református püspök leánya) fia. A marosvásárhelyi református kollégiumban végezte gimnáziumi tanulmányait; a felsőbb osztályokat Nagyenyeden hallgatta. A pszichológia kedvenc tantárgyai közé tartozott, épp oly nagy hajlammal foglalkozott a klasszika-filológiával és a történelemmel és a tanári pályára készült; e célból 1837-től 1843-ig a filozófiai, jogi és teológiai tanfolyamokat végig hallgatta. Ezek végeztével kinevezte őt az iskolai elöljáróság a VI. gimnaziális osztály tanítójának. Az akadémiai szigorlatra való előkészülésre használta fel a következő tanévet és 1845-ben letette a szigorlatot a nevezett tantárgyakból és a kémiából; ekkor szeptember külföldre ment. Bécsben négy hetet töltvén, október végén érkezett Berlinbe. Itt 1845-46-ban teológiai és filozófiai tudományokat hallgatott. Ezen időtől fogva a marosvásárhelyi kollégiumnál működött. 1857 tavaszán Nagyenyeden az egyháztörténelem, symbolica theologia és protestáns polemika tanszékét nyerte el. (Az enyedi főiskola, épületeinek a szabadságharc alatt történt szétrombolása miatt ideiglenesen Kolozsvárra volt helyezve, és csak 1862 szeptemberében költözött vissza Nagyenyedre.) Később nyugalomba vonult. Megyebizottsági tag, a nagyenyedi református egyház legrégibb presbitere, az alsófehérmegyei történelmi és régészeti egyesület alelnöke volt.

Sírja a nagyenyedi református temetőben

Munkája[szerkesztés]

  • A protestáns polemika kézi könyve. Irta dr. Hase Károly. A harmadik német kiadás után ford. Budapest, 1874-75. (Prot. Theologiai Könyvtár II. IV.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Néptanítók Lapja 1884. 147. l.
  • Koncz József, A marosvásárhelyi ev. ref. kollegium ismertetése 454. l.
  • Közérdek Nagy-Enyed, 1894. 18. sz.
  • Ellenzék 1894. 103. sz.
  • Dömény, Zsinati Emlékkönyv 132. l.